Hoy es 22 de enero
GRUPO PLAZA

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | MEL MAS DE L'ARGILA PRODUEIX 8.000 QUILOS ANUALS DE MEL ARTESANAL 

Benlloc revaloritza l'apicultura artesanal i la converteix en un factor de resiliència del medi rural

3/12/2023 - 

CASTELLÓ. Una característica de la mel és la seua llarga duració. És un dels aliments que es conserva durant molt de temps. Quasi es podria dir que no caduca. Conservant-la en un lloc fresc i sec, pot durar molts anys, encara que a partir del tercer, potser, comence a perdre propietats. Hi ha informacions que diuen que s'ha trobat mel en les tombes de faraons egipcis en bon estat. Un fet propiciat gràcies al baix percentatge d'aigua que té i la seua acidesa, que impedeix la proliferació de microorganismes. Eixa quasi eternitat és comparable a la longevitat que es pot atribuir a l'ofici d'apicultor, el qual practica la humanitat des de fa més de 10.000 anys.

Un fet que es ratifica amb l'exemple de Marco Barreda, impulsor de la marca Mel Mas de l'Argila, que recull la tradició familiar d'elaborar aquest aliment amb propietats antisèptiques. "El meu besavi ja feia mel, segons m'ha contat mon pare, i el meu iaio, Remigio, i mon pare, Amadeo, també van continuar la tradició. No sé si abans ja hi havia algú de la familía que n'elaborara". El negoci de la mel porta 100 anys vinculat al Mas de l'Argila, lloc on vivia el iaio de Marco. L'any 2020, ell va decidir tornar a viure al seu poble, Benlloc, i fer-se càrrec del negoci familiar i deixar enrere 19 anys de dedicació a la fusteria. "Mon pare es va jubilar i jo no volia que es perguera el negoci, així que amb la seua ajuda em vaig iniciar en l'apicultura, que ja havia vist practicar des de menut".

Treballar com sempre... i innovar amb la marca

Així, Marco es va fer càrrec dels 600 ruscos d'abelles amb les quals treballava son pare, i ara fa dos anys ha creat la marca comercial Mel del Mas de l'Argila en homenatge al seu iaio. Manté la mateixa filosofia que els seus avantpassats, practica la transhumància i produeix la mel de forma artesanal, pero li ha posat nom i ha començat a donar-li visibilitat. "La nostra mel ara es pot trobar a les tendes del poble, a una botiga de a Castelló i també a una altra a Alcossebre, a més de poder comprar-la directament a nosaltres, tant al nostre magatzem com als diferents mercats i fires de proximitat als que anem durant l'any", diu Marco, qui remarca: "Encara que la meitat de la producció la venem a distribuidors". Segons l'apicultor, la societat "valora cada vegada més els productes de proximitat i naturals".

En total, la firma de Benlloc pot acumular vora 8.000 kilos de mel a l'any en una bona temporada, però les previsions de futur no són molt bones. "En l'actualitat, hi ha factors com el canvi climàtic, que han afectat negativament a la producció de mel, i altres, com l'arribada de la vespa asiàtica que poden posar en perill els ruscs d'abelles a les comarques de Castelló, ja que se les mengen i no deixen treballar a les autòctones", afirma. 

No obstant això, l'ofici d'apicultor continua, i cada vegada s'estableixen més productors, assenyala Marco. És com un efecte de la resiliència del medi rural davant les dinàmiques socials i econòmiques futures. El propietari de Mel del Más del'Argila considera que la qualitat de vida actual, al poble, "és millor que la teníem quan vivíem a Castelló".

Dur les abelles on hi ha menjar

Les altes temperatures que ha hagut durant la major part de l'any són molt negatives per a la campaña d'enguany, que es veurà bastant mermada. Una campaña que per a les abelles de Mel Mas de l'Argila, comença en terres de la Plana, és a dir, a Benlloc i la Serra d'en Garceran, amb la flor de l'ametller primer i del romer i taronger després, i continua amb la transhumància a llocs com Saragossa, Teruel, Soria o Cuenca, on les abelles busquen, per exemple, la flor del girasol.

La cartera de productes que ofereix la firma de Benlloc va des de la mel de romer, la més demandada, passant per la milflors, la de taronger o la d'ametller. Aquesta darrera és una aposta arriscada, ja que té un toc d'amargor, que suposa una novetat en el llistat de productes en venda. Un altre dels productes que elaboren a la firma de Benlloc són els ciris, que confeccionen a partir de la cera reciclada "que traem dels ruscs i que ens permeten oferir diversitat de productes als visitants dels mercats i fires en les que participem", diu Marco. Precisament, la pròxima setmana, els dies 6 i 7 de desembre, estaran al mercat de Nadal de Sant Jordi.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas