Hoy es 19 de enero
GRUPO PLAZA

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | BARÓN D'ALBA PRODUEIX VORA 55.000 LITRES DE VI ANUALS 

Les Useres posiciona el vi com a motor econòmic i referència del turisme enològic

19/01/2025 - 

CASTELLÓ. La relació de les comarques de Castelló amb el cultiu de la vinya i l'elaboració del vi s'escriu des de temps pretèrits. Concretament des de l'arribada dels fenicis. La constància dels agricultors de la zona ha propiciat l'arribada d'aquesta tradició fins al segle XXI, a pesar de les dificultats provocades per la fil·loxera a principis del segle XX i per aquella normativa europea que subvencionava els productors per arrancar la vinya en els anys 80 del mateix segle. La dràstica reducció de superfície de vinya conreada ha sigut substituïda, a poc a poc, pel naixement de nous cellers que tenen com a màxima prioritat la qualitat del vi, no la quantitat, i que s'han unit en la Identificació Geogràfica Protegida Castelló (IGP).

Entre els vora 15 cellers que conformen la IGP s'inclou Barón d'Alba, ubicat a la partida Vilar la Call del terme de les Useres i que va iniciar el seu camí de la mà d'un jove Sergio Garrido en forma de hobby l'any 2001, ara fa quasi 25 anys. El seu negoci s'ha consolidat i ha diversificat l'oferta davant els clients. "Vaig començar d'una manera totalment amateur a un antic celler que estava a la finca que va comprar la meua família a les Useres, recordant el treball que feien els meus abuelos de la Basseta, una pedania de Vilafamés, molt pròxima a La Barona (Vall d'Alba). Em vaig apassionar pel món del vi i vaig decidir tirar endavant", recorda Garrido.  

Ilusió i formació

La primera collita va ser per a consum propi i va elaborar uns 2.000 litres de vi negre i uns 1.000 de blanc. "Va ser molt bonic i apassionant començar a fer el teu propi vi, però és molt més difícil del que pareix", explica el gerent de la firma. Amb humilitat i sabent totes les seues limitacions en aquell moment, va decidir formar-se i va cursar diferents estudis sobre enologia a Requena. 

Al mateix temps, la firma va iniciar la construcció de la nova bodega "i quan ja em vaig veure capacitat i fort per a produir un vi de qualitat, vam llançar el primer vi", argumenta. Això va ser l'any 2009. En concret, era un negre criança baix la denominació de Clos d'Esgarracordes, un homenatge al primer amo conegut de la finca, conegut com Esgarracordes, ja que en les seues funcions de campaner del poble, trencava, de vegades, les cordes amb les quals feia els tocs de les campanes.

La proposta de Barón d'Alba ha anat evolucionant de forma continuada i, a poc a poc, ha incrementat les varietats de raïm cultivades a les 16 hectàrees que actualment treballa. La darrera varietat que ha plantat Sergio ha sigut l'embolicaire, que s'ha unit a la resta que ja tenia: cabernet sauvignon, merlot, syrah, tempranillo, monestrell, garnatxa, pinot noir, carinyena (samsó), per al vi negre; i macabeu, viognier, moscatell i gewurztraminer, per al blanc. 

Castelló, centre d'Espanya... i restaurants Michelin

La verema i la transformació d'aquestes varietats suposen una mitjana de 55.000 litres anuals de vi que la bodega de les Useres ven, principalment, a les comarques de Castelló, encara que la zona centre d'Espanya també és un mercat referent. L'hostaleria també és un sector que reconeix la qualitat dels vins Barón d'Alba i restaurants estrela Michelin com Ca'l Paradís o la tasca de l'Atalaya també els tenen a la seua carta. "Moltes vegades recorde que, quan començàvem, la meua dona, María José, i jo, sempre parlàvem que seria molt bonic anar a un restaurant i veure el vi nostre a la carta, i ara s'ha acomplit", apunta Sergio.

Barón d'Alba ofereix sis vins que estan supervisats per l'enòloga Sonia Valero, que juntament amb Lucas, l'encarregat de les feines al camp, forma amb Sergio i María José l'equip del celler de les Useres, que ha consolidat "un creixement contingut, però molt sòlid i sempre amb la il·lusió intacta", diu el gerent. Precisament, enguany el celler ha obtingut el primer premi al millor vi negre jove en el concurs oficial de vins de la Comunitat Valenciana, organitzat per Proava.

L'enoturisme complementa l'oferta del celler

El desenvolpament de la firma ha vingut també de la mà d'una aposta decidida per l'enoturisme, on, a banda de ensenyar les finques i la manera de treballar, "també es transmet als visitants la passió i l'entusiasme amb el qual ho fem", assegura Garrido. Les persones que vulguen conéixer de prop el treball de Barón d'Alba tenen quatre opcions per a visitar la bodega, que va des d'una visita amb tast fins a visita gastrotop, amb tast, aperitius i dinar.

L'oferta del celler va més enllà de l'enologia i ofereix la possibilitat d'organitzar actes d'empresa i celebracions com bodes, comunions o batejos en un espai per a 200 persones, inclòs l'acte religiós, ja que dins de la finca es troba l'ermita de Sant Joan del Pla, que pot acollir la celebració eucarística. Una altra de les apostes en els darrers anys ha sigut la Ruta del Vi de Castelló, de la qual va ser membre fundador, en col·laboració amb la IGP i la Cambra de Comerç de Castelló, amb l'objectiu de ser una referència per al turista enològic.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas