Hoy es 12 de diciembre
GRUPO PLAZA

empresas desde el interior | POBILL ECOLÒGICS GESTIONA PROP DE 70 HECTÀREES DE TERRENY

Càlig exporta arreu del món la cultura agrícola del Maestrat a través dels seus productes ecològics

13/03/2022 - 

CASTELLÓ. “L'oli el regalem. El que cobrem és l'esforç, la cultura i la història de cada botella”. Aquesta frase de David Taus, gerent de Pobill Ecològics, resumeix la filosofia de l'empresa ubicada a Càlig, que es dedica a la producció i a la comercialització dels fruits més arraigats al Maestrat, l'oli  i la garrofa, a més de l'ametlla i la taronja. I és que conceptes com resiliència o sobirania alimentària formen part de l'ideari de la firma calijona. “Volem que es mantinguen els camps i l'agricultura, i la defensa dels pobles i del territori és part d'eixe combustible que ens ajuda a seguir avant i dignificar la tasca del productor”, assenyala Taus.

David gestiona terres a Càlig, Traiguera, Cervera, Vinaròs i Benicarló. En total, prop de 70 hectàrees que estan en plena producció. Una història que va començar a 2012 quan, degut a la crisi del sector immobiliari, va perdre el seu treball a Castelló. A partir d'eixe moment, i aprofitant la necessitat d'un relleu generacional tant en la seua família com en la de la seua dona, va decidir donar un pas endavant i fer-se càrrec de les terres que fins eixe moment treballaven José, son pare, i Manolo, el seu sogre. “Són terres que provenen de l'agricultura convencional i que ara s'han transformat en ecològiques”, assegura.

L'any 2015 funda Pobill Ecològics, un nom que rendeix memòria a la seua família paterna, coneguda com Pobill de malnom, amb l'objectiu d'aconseguir un producte de qualitat o, més ben dit, gourmet. Així comença a gestar-se l'oli verge extra ecològic monovarietal de les varietats farga i arbequina i un altre coupage, amb tres tipus d'oliva. “Nosaltres collim les olives en verd al mes d'octubre i aconseguim un oli de gran qualitat que té un alt contingut de polifenols, un antioxidant, i que al paladar ofereixen uns olors i gustos més picants i diferents”.

Presents a Alemanya, Regne Unit o Països Baixos

L'esforç i el treball per aconseguir un producte de referència els ha obert les portes de diferents mercats internacionals com són Berlín, Londres o Holanda, a més de consolidar-se a tendes gourmet de les comarques de Castelló, Barcelona, Madrid o Sant Sebastià, per posar diversos exemples. “Les primeres vendes d'oli i de taronges van ser a Berlín”, conta David, “ja que el meu germà treballa a una cooperativa de consum a Alemanya i a través d'ella els productes es distribueixen a diferents tendes de la capital del país, una fórmula amb la qual s'aconsegueix un preu just per al productor”, explica. Uns productes que també formen part de la carta dels millors restaurants de la comarca del Maestrat.

La mirada inquieta de David fa que la innovació siga una de les màximes de Pobill Ecològics, que compta amb unes 20 referències de productes, entre les que es troba el caviar o el pols d'oli verge extra, elaborat amb el sistema de la microencapsulació i que fa que el producte es transforme en oli al contacte amb la boca. 

Son sensacions que es poden provar en les seues experiències, organitzades per a donar a conèixer el producte en el mateix camp on es produeix. En concret són quatre les experiències que ofereix la firma de Càlig. Tast professional al bell mig de les oliveres El Pobill; una ruta literària que té com a referència el llibre d'Armando Vericat La Vall del Miracle, amb tast d'oli i productes ecològics; una visita el primer dia de collita de mandarines; i una visita a les oliveres milenàries amb degustació d'oli i al molí Cervol.

Arbres amb molta història... i cor 

Precisament, les oliveres milenàries són el centre d'un dels projectes de Pobill Ecològics. La iniciativa pretén recuperar les desenes d'oliveres milenàries que hi ha al terme de Càlig amb l'objectiu de transformar-les en ecològiques. David conta que ha arribat a un acord amb un hospital de xiquets i xiquetes amb càncer pel qual es destinarà una quantitat de la venda d'aquest oli a la investigació sobre el càncer, al temps que a cada olivera se li donaria el nom d'un dels xiquets. Aquest projecte és una mostra del compromís que Pobill ha assolit amb la societat i que conjuga l'economia social, el medi ambient i el respecte per les persones.

Altre exemple és també el seu compromís amb els treballadors. L'empresa compta amb dos persones fixes durant tot l'any i arriba fins a 5 en època de collita, a alguns dels quals els ha ajudat a iniciar una nova vida als pobles del Maestrat junt a la seua família.

I és que, com bé diu David, el projecte de Pobill Ecològics "vol dignificar l'agricultura, fer-la sostenible i social, i exportar aquesta cultura arreu del món, a més d'impulsar l’economia local, defensar el territori i fomentar la recuperació del paisatge".

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas