Hoy es 22 de diciembre
GRUPO PLAZA

6.500 EUROS EN PREMIS

Carles Fenollosa i Tono Fornes, guanyadors dels I Premis Lletraferit

La novel·la juvenil premiada amb el I Diafebus de Novel·la Juvenil està il·lustrada per Santi Inocencio

23/06/2018 - 

VALÈNCIA. Els premis de les lletres valencianes Lletraferit ja són una realitat. En la seua primera edició, que lliga el seu efemèride al solstici d'estiu, els guanyadors van conèixer la sort en una gala celebrada per l'editorial Drassana i el grup Ediciones Plaza a la terrassa del SH València Palace. Un esdeveniment al que van acudir unes 200 persones, totes elles relacionades amb la literatura i la cultura i amb un especial interès per descobrir quin era la primera destinació d'estos dos guardons.

Els guanyadors es van repartir 6.500 euros amb dos obres que, segons el jurat, mostren un ventall totalment ampli d'estils i enfocaments. Totes dos, seran editadas per Drassana i publicades al més de septembre. 14 originals es van presentar al concurs, tal com va recordar l'editor i escriptor Toni Sabater. La nit, conduïda per la presentadora televisiva Maria Fuster, va comptar amb l’humor del també escriptor i guionista Josep Vicent Miralles, qui va glossar l'evolució de la revista cultural Lletraferit i la gestació dels premis. També, del editor i autor Felip Bens, que va fer el seu anàlisi crític com el editor i historiador Vicent Baydal, que va comunicar la satisfacció del grup per esta fita dins del seu somni lletraferit.

Fotos: EVA MÁÑEZ

El guanyador del gran premi (5.000 euros) de novel·la va ser curiosamente un autor novell, tot i les seues incursions com a escriptor en altres formats: Carles Fenollosa, amb Narcis i l’onanisme, fa una crítica fonda al panorama literari i dels llibres en valencià. Una esmena a la totalitat que, segurament, el colocaran com a un enfant terrible quan el llibre arribe als lectors. Una decisió arriscada per part del jurat que s’ha felicitat per l’alt nivell dels participants.

Fenollosa (Fotos: EVA MÁÑEZ)

Per al primer premio Diafebus de novel·la junvenil ha sigut per Tono Fornes i Santi Inocencio per l'obra Una aventura del Capità Boira i les illes Pitiüses. El primer, com a autor, però que va donar molta importancia a les il·lustracions del llibre del segon. Amb un premi de 1.500 euros, es van alegrar pel reconeixement que el jurat va justificar donat que només s’havien presentat dos obres a la categoria. Lluny del que puga semblar, Sabater va justificar que l’alt nivell del projecte no permetia que el premi es declarara desert. 

Inocencio (esq) i Fornes (Fotos: EVA MÁÑEZ)En una vetllada també protagonitzada per les cançons d’Els Jóvens, que va servir també per a proposar la convocatoria de 2019 que, segons els organitzadors, “la recepció de les obres augmentarà de manera considerable”. Tambén en el cas de la novel·la juvenil, que es considera per part del consell de redacción de la revista Lletraferit un puntal essencial per al futur dels premis i de la mateixa literatura valenciana. 

Fornes i Fenollosa se’n portaren l’escultura de Jaume Chornet, professor i vice-degà de la Facultat de Belles Arts de València. Una peça que “vol transmetre la potència que la llengua i la literatura valencianes tingueren en l’època foral, representada per l’escut del Regne de València, com a símbol del nostre Segle d’Or, un moment esplendorós de la història del poble valencià". L’escultor explica que “està inspirat en els escuts de cairó que existixen en la Llonja, autèntic símbol de la puixança econòmica i civil d’aquell temps”, comenta l’artista.

Chornet ha modernitzat la històrica ensenya “per a representar l’impuls que necessita la narrativa valenciana i simbolitzar la importància que té per a aconseguir que el valencià torne a ser una llengua de prestigi i recupere el seu ús social”. El fet que l’escut, en el conjunt de l’estatueta, siga el remat d’una senzilla composició elevada és una inequívoca mostra de l’ambició d’estos premis, nascuts amb la vocació de convertir-se en un referent indefugible per a la narrativa valenciana contemporània.

Com ja va dir fa uns dies Sabater, també crític literari, la filosofia que subjau darrere de la convocatòria és la de “consolidar l’oferta narrativa valenciana, i conquerir definitivament un espai de lectors que volen ajuntar qualitat i proximitat, així com establir un marc referencial reconeixible. També naixen amb la intenció de consolidar una fita festiva al voltant de Sant Joan, una cloenda que amb l’acte de lliurament dels premis signifique el tancament festiu i cultural de cada temporada, abans de l’estiu”.

Noticias relacionadas

ESP(L)AIS » PRÒXIMA PARADA: VALÈNCIA

Pròxima parada: Facultats

Por  - 

La vida en el metro per a aplegar a les facultats de l’avinguda de Blasco Ibáñez: transbords, desdejunis, estudi, lectures, amistats…

cultura » Contra natura

Robot escriu novel·la

La intel·ligència artificial pot crear art i fer-ne falsificacions, escriure novel·les i oferir literatura a la carta… També potser permetrà aprovar exàmens…  Inquietant? Apocalíptic?

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas