Hoy es 16 de septiembre
CASTELLÓ. L'estiu és moment d'esbarjo, d'escapades, de retrobades, d'emocions... i també de records. Però aquests no tenen sempre un essència nostàlgica, sinó que poden ser tangibles. I inclús alguns d'ells poden tindre el segell de l'artesania i formen part de l'equipatge de la maleta de tornada. Un exemple d'aquestes són les peces que Ana Moliner dissenya i ven al seu espai, a la vegada botiga i taller i ubicat a la localitat de Culla: Cosetes i detallets. Una iniciativa que va posar en marxa a finals de 2022 i que pretén posar en valor i impulsar l'artesania del territori d'una forma sostenible, col·laborativa i sincera, explica la impulsora.
"Tot el que està a la venda a la botigueta està fet a mà", remarca Moliner. Fusta, vidre, ceràmica, fil, pintura i objectes reciclats són els materials que solen tindre les peces que treballa al taller com objectes decoratius, accessoris per a la cuina o complements per a l'organització i l'oci. L'objectiu és crear peces úniques. "No hi ha dos iguals, perquè no tinc per costum repetir la decoració en els diferents materials que treballo", assenyala l'artesana, qui desenvolupa, sobretot, les tècniques del decoupage i del transfer per a crear peces d'art decoratiu.
Portaciris, clauers de fusta, arrecades amb taps de suro reciclats, caixetes, imans, polseres, casetes de pardals, cistelles de ganxet fetes a mà o inclús aquarel·les en còpia són alguns exemples de la varietat d'objectes que es poden trobar a Cosetes i detallets, un projecte col·laboratiu que dona visibilitat a diversos artesans de la comarca. La impulsora de la iniciativa explica que a la tenda "se venen objectes de diferents artesans que col·laboren i que treballen la fusta, el tèxtil o el cristal, per exemple".
El fet que Culla siga un dels pobles més bonics d'Espanya ha significat una empenta per al turisme de la localitat i en conseqüència un gran impuls per a l'activitat encetada per Ana Moliner, que té una ubicació privilegiada en un espai que ha respectat. Per exemple amb la pedra, l'arc i les vigues de fusta de sabina que ja tenia la casa. A més, ha copiat per al terra el disseny d'un sòl hidràulic que hi havia abans a una casa antiga de Culla, "elements, que li donen un encant especial" al taller. Moliner explica que és un espai molt xicotet, que té una part d'exposició dels objectes en venda i que "darrere de l'arc, a un taula que està feta d'una bobina de cable de la llum que utilitzava la hidroelèctrica reciclada, jo treballo els meus dissenys".
Entre els darrers es troba una bossa de tela on s'ha pintat un tres en ratlla a la part exterior i s'han inclòs pedretes pintades a l'interior per a que en qualsevol escapada es puga gaudir del caràcter lúdic de la bossa. Però les peces que més es venen, segons comenta Moliner, són els imans, els clauers i les polseres, com a record de la visita a Culla, encara que també hi ha gent que s'emporta les casetes de pardal o els diferents models de caixetes que elaboren. En aquest sentit, s'ha de dir que Cosetes i detallets també treballa per encàrrec "i si hi ha algun client que li agrada alguna de les peces exposades però vol un acabat diferent, pot encarregar peces personalitzades".
Una altra de les propostes que inclou el taller d'artesania a la seua cartera de serveis són els tallers, encara que es realitzen de forma molt puntual. Fins ara Ana ha impartit diferents tallers a Benassal i a Culla, tant per a xiquets com per a grans, i la idea de la emprenedora és poder dissenyar noves iniciatives d'aquest tipus amb l'objectiu de dinamitzar l'activitat a les localitats de la comarca.
Moliner assegura que Cosetes i detalles "és la unió entre l'amor pels orígens i les tradicions i la passió per les manualitats" i s'ha creat amb la intenció de potenciar l'artesania de proximitat.