Hoy es 22 de noviembre
GRUPO PLAZA

'Gènere i TIC'

El Magnànim inicia una col·lecció sobre feminisme amb una obra que alerta de "violències masclistes digitals"

28/03/2023 - 

VALÈNCIA (EP). La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació llança una nova col·lecció d'estudis de gènere i feminisme, titulada 'Gènere', dins de la col·lecció general 'Estudis Universitaris', dirigida per la politòloga de la Universitat de València Rosa Roig.

El primer nombre és 'Gènere i TIC. Fent i desfent gèneres i tecnologies', de la politòloga Núria Vergés. El llibre compta amb un pròleg d'Anabel Forte, directora de la càtedra de Bretxa Digital de Gènere de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València i amb una introducció de Rosa Roig. El disseny de la col·lecció és de Félix Bella i el disseny i la il·lustració de la coberta de la il·lustradora Tania Vicedo.

Nuria Vergés es pregunta en aquest volum quina relació té el gènere amb la tecnologia i si té gènere la tecnologia, i conclou que la resposta és sí. Es qüestiona per què en aquest sector econòmic hi ha més homes que dones i quines conseqüències té la majoria masculina en el sector.

També alerta sobre la discriminació de gènere estructural subtil i no subtil, que està present en cada una de les societats actuals, com a denúncia la mateixa ONU any després d'un any, que arrepleguen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 i denuncia les "violències masclistes digitals" analitzant què impactes tenen.

D'altra banda, Vergés planteja qual ha de ser la resposta dels feminismes i les estratègies per a incorporar més dones i més persones LGTBIQ+ a les tecnologies amb l'objectiu de fer-les més inclusives i amigables i inclou com propostes moltes de les reivindicacions feministes com la disminució de les diferències salarials, la corresponsabilitat i la cura de les persones, el respecte dels temps privats de les persones treballadores, la flexibilització de les jornades i de les tasques i fins i tot l'oferiment de tasques variades, aplicades i amb sentit social.

Feminitzar les tecnologies

L'autora aposta per feminitzar les tecnologies i alhora les societats digitals amb l'objectiu de fer desaparéixer o si més no mitigar la bretxa de gènere que existeix en el camp tecnològic.

Nuria Vergés Bosch és acadèmica i feminista de les tecnologies
Professora agregada del Departament de Sociologia de la Universitat de Barcelona. Va ser directora de la Unitat d'Igualtat d'aquesta universitat. Actualment és directora general de Cures, Organització del Temps i Equitat en els Treballs del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya.

És llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Polítiques Públiques i Socials per la Universitat Pompeu Fabra i doctora en Societat de la Informació i del Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha treballat en diferents universitats i centres d'investigació, nacionals i internacionals, així com col·laborat amb diverses entitats i col·lectius feministes i per la transformació social de Catalunya. És cofundadora de la col·lectiva Donestech. Té una filla.

Els seus temes d'investigació i acció se centren en la relació gènere i TIC, els treballs i el gènere, les polítiques públiques i familiars, les violències masclistes, així com les metodologies feministes. En relació a totes aquestes temàtiques compta amb més de cent publicacions i ha participat en múltiples investigacions, actes i altres accions tecnoartísticas relacionades. També us la podeu trobar cantant.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas