GRUPO PLAZA

30 de juny

El Museu d'Etnologia presenta el documental ‘Tocant el Cel. Les muixerangues valencianes’

27/06/2019 - 

VALÈNCIA. El documental Tocant el cel. Les muixerangues valencianes, patrocinat pel Museu Valencià d’Etnologia, es presentarà el proper diumenge, 30 de juny en una jornada que el museu dedicarà a les muixerangues. En aquest encontre es celebrarà una taula rodona, tallers infantils i l’exhibició de muixerangues de València i Algemesí.  El documental es presenta com una eina per a la difusió i promoció d'aquesta part de la cultura popular valenciana que en gran part és desconeguda, i que sovint es confon amb els castells de Catalunya. El documental mostra que és un fenomen autòcton i amb una gran difusió territorial, tant en el passat com actualment, així com d'una gran varietat.  

La producció reflexiona sobre el fet muixeranguer des d’una visió antropològica. A més d’una aproximació històrica, es mostra els valors que aquesta manifestació té per les persones que hi participen. Es presenten les formes de muixerangues que es donen en els municipis del territori valencià analitzant les similituds i les diferències. També s’explica l’evolució de les formes, l’aparició de nous col·lectius, i la modernització del fenomen amb nous elements i amb la significativa incorporació de la dona a les colles i muixerangues.

La cinta té guió de Valentí Figueres i Oreto Trescolí, ha estat produïda per Max Madera Films i dirigida per Valentí Figueres. El documental compta amb la participació de colles de muixerangues de diverses parts de la Comunitat Valenciana com Els Negrets de l’Alcúdia, Dansa Guerrera de Todolella, Dansants de Forcall, Danses de Peníscola, Muixeranga de Castelló, Mojiganga de Titaguas, Jove Muixeranga de València, La Muixeranga d’Algemesí i La Nova Muixeranga d’Algemesí.

La jornada es completarà amb una taula rodona en la qual els membres de diferents colles, així com representants de la Federació de Muixerangues, analitzaran el moment actual de les muixerangues. Paral·lelament es realitzaran tallers de muixerangues per a xiquets i xiquetes a càrrec de  la Jove Muixeranga de València i La Muixeranga d’Algemesí. Per finalitzar la jornada aquestes dues colles realitzaran una exhibició.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email