GRUPO PLAZA

Ho anuncia el conseller marciano gómez

El valencià serà un mèrit inferior a la formació acadèmica per a treballar en la Sanitat

| 23/01/2024 | 2 min, 27 seg

VALÈNCIA (EFE/EP). El coneixement de la llengua valenciana continuarà sent valorat per a entrar a formar part de les plantilles públiques sanitàries gestionades per la Generalitat Valenciana, però comptarà com un mèrit inferior a la formació acadèmica dels professionals.

Així ho ha explicat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, del Partit Popular, en una conferència organitzada pel Fòrum Alacant del Club Informació amb el títol "El reto de conseguir una Sanidad de excelencia", a la qual han assistit alcaldes de la província i responsables de l'Administració sanitària, entre ells el president de la Generalitat Valenciana, el també popular Carlos Mazón.

"Vull per als valencians i valencianes, i per a mi mateix, que m'atenga el millor: el millor format, el que més sap i amb més experiència" i sense "biaixos ideològics", de manera que el valencià serà un mèrit però "inferior a la formació acadèmica".

El conseller ha manifestat que fins ara era al revés, i ha insistit que "amb la salut no es juga" i que és necessari "contractar els millors" i sobre la base de la capacitació i especialització sanitària, per a això cal "fugir de la ideologia" perquè "ningú és eficient amb ideologies predeterminades i sectarismes".

Davant d'això, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha criticat a Gómez per "associar el valencià a una ideologia", al mateix temps que ha advertit que "és impossible poder tindre una assistència mèdica de qualitat íntegra i humana si no es poden garantir els drets dels valencianoparlants".

Imagen de archivo. Foto: EDUARDO MANZANA/EP

Acció Cultural destaca que "la llengua dels valencians no és una ideologia, sinó un element fonamental de la nostra identitat cultural i lingüística". "Associar el coneixement del valencià a una ideologia és una tergiversació injusta i inacceptable de la realitat lingüística del nostre territori", apunten en un comunicat.

La presidenta d'ACPV, Anna Oliver, considera que garantir l'atenció en valencià és "essencial", ja que "és impossible poder tindre una assistència mèdica de qualitat íntegra i humana, si no es poden garantir els drets dels valencianoparlants". "I davant d'això el Govern valencià, en lloc de fomentar els drets lingüístics de tota la ciutadania, el que està fent és posar traves i discriminar part de la població", denúncia. ACPV subratlla, a més, que la proposta del conseller, "no sols vulnera els drets dels valencianoparlants, sinó que també constituïx una clara violació de la legislació vigent".

En este sentit, sosté que "l'Estatut d'Autonomia establix de manera contundent en l'article 6 que ningú podrà ser discriminat per raó de la seua llengua, i el punt 3 especifica que la Generalitat Valenciana ha d'assegurar el coneixement". Amb esta mesura, per tant, "Sanitat incomplix la llei i discrimina els drets dels valencianoparlants", postil·la.

next