GRUPO PLAZA

en la fundació bancaIXa

El Sorolla més fosc s'obri pas a València - C. Garsán

La institució es reivindica com un dels pilares en la divulgació del pintor | En 2023 acollirà una exposició entorn de la obra de Botero o de l'art belga

| 01/03/2023 | 5 min, 21 seg

VALÈNCIA. Fa alguns dies que l'antic edifici de Correus va obrir les portes a l'exposició De la foscor a la llum, una mostra que exhibix per complet la Col·lecció Lladró, recentment adquirida per la Generalitat i que, després del seu pas per la plaça de l'Ajuntament, passarà a formar part dels fons del Museu de Belles Arts de València. L'estrela de la col·lecció, que es compon d'una mica més de setanta peces, és Jo soc el pa de la vida, un llenç de grans dimensions que mostra l'acostament de Sorolla a la temàtica religiosa, una cosa puntual en la seua trajectòria. El director del museu, Pablo González Tornel, qui va presentar la mostra al costat del President, Ximo Puig, va destacar de la imponent obra que amb ella “l'espectacle està assegurat”, una peça que en estos anys ha estat cuidada per una altra institució, en este cas privada. Va ser la Fundació Bancaixa la que, en 2018, va exhibir l'obra després d'haver-se encarregat de la seua restauració, una intervenció integral fruit de la col·laboració amb la família Lladró que s'emmarca en un treball continuat en la difusió del llegat del pintor valencià i que, en este curs que se celebra l'Any Sorolla, s'afermarà amb l'exposició Sorolla en negre.

En el context de la celebració de l'Any Sorolla, la Fundació Bancaixa donarà continuïtat i aprofundirà en la seua labor estable de difusió de l'obra de l'artista valencià entorn del qual ha desenvolupat una vintena d'exposicions en els darrers quinze anys”, expliquen des de la institució en un comunicat en el qual revelen algunes de les seues cartes de cara al curs expositiu 2023. Per a començar, les seues sales acolliran pròximament la mostra Sorolla en Negre, feta de la mà del Museu Sorolla i la Fundació Museu Sorolla, un projecte que compta amb el comissariat de l'exdirector del Museu de Belles Arts Carlos Reyero en col·laboració amb Blanca Pons-Sorolla. L'exposició, que es va presentar en 2022 a Madrid, arribarà a València amb una selecció ampliada que sumarà més de 40 nous olis al projecte, una selecció que aconseguirà el centenar de peces, entre les quals s'inclouen alguns quadres inèdits.

Exposición 'Sorolla en negro', en el Museo Sorolla. Foto: MINISTERIO DE CULTURA

Conegut pel seu ús del color i la seua manera de plasmar en el llenç la brillant llum del mediterrani, esta exposició pretén aprofundir en un aspecte menys conegut del pintor, el seu ús dels negres i els grisos, una paleta vinculada a la tradició pictòrica espanyola, amb autors com Velázquez o El Greco, que també ressona en l'obra del valencià. Estos colors, clar, no sols comuniquen un únic missatge, tonalitats que reflectixen des de la idea d'elegància, en retrats com Elena amb capell negre, o la seua vinculació amb la representació de la tristesa o la melancolia, en peces com Estudi per a Una altra Margarita. Amb tot, este viatge pel Sorolla més fosc busca completar un relat entorn del pintor carregat de matisos, una mostra que es podrà vore a partir del mes de maig a València i que, en qualsevol cas, no serà l'única amb què el centre se submergirà l'any Sorolla, ja que a finals de 2023 l'acompanyarà una altra exposició encara per anunciar.

Amb eixa programació, la Fundació Bancaixa es reivindica com un dels centres clau per a explorar l'obra de Sorolla a València. No en va, és la col·lecció privada valenciana que compta amb més peces del pintor, amb una quinzena d'obres entre les quals destaca Trista herència!, que va obtindre els més alts guardons a París i Madrid, una obra de temàtica social que mostra un grup de xiquets, pel que sembla acollits de l'hospital de Sant Joan de Déu, banyant-se en la mar acompanyats d'un frare vigilant. En este sentit, la fundació destaca el seu treball "estable" en la difusió del llegat de l'autor, un treball que s'ha traduït en no poques exposicions en els últims anys, mostres que han explorat les maneres en les quals ha reflectit la infància en la seua obra o els seus dibuixos. 

De Botero a Magritte

Però no sols de Sorolla va la cosa en la programació de la Fundació Bancaixa, atés que al geni valenciana s'unixen noms com Fernando Botero o René Magritte. La primera parada serà en tot just uns dies per a admirar l'obra de l'artista colombià. A partir del 10 de març es podrà visitar l'exposició Fernando Botero. Melancolia i sensualitat amb un recorregut per la producció de l'artista colombià, considerat internacionalment com un dels majors referents de la història de l'art de les últimes dècades. La mostra, comissariada per Marisa Oropesa, oferirà una selecció de més de 40 obres entre pintures, dibuixos, aquarel·les i escultures que reunixen des de les seues primeres creacions en els anys 60, realitzades durant la seua època a Nova York, fins a peces creades en 2022.

Les grans obres mestres de l'art belga modern seran protagonistes de l'exposició que la Fundació Bancaixa presentarà del 5 d'abril al 30 de juliol. La mostra Art belga. De l'impressionisme a Magritte, realitzada en col·laboració amb el Musée d’Ixelles de Brussel·les i el Museu Carmen Thyssen Màlaga, oferirà un complet i singular panorama de les principals tendències pictòriques desenvolupades a Bèlgica des de finals del segle XIX fins a mitjan XX. Comissariada per la directora del Musée d’Ixelles, Claire Leblanc, mostrarà prop de 80 obres de 53 artistes entre els quals destaquen noms tan reconeguts com James Ensor, René Magritte o Paul Delvaux, procedents de la col·lecció del museu belga.

next