Hoy es 15 de diciembre
GRUPO PLAZA

El festival de divulgació científica Pint of Science torna a Castelló els dies 13, 14 i 15 de maig

11/05/2024 - 

CASTELLÓ. Pint of Science 2024, el festival de divulgació científica que proposa una trobada entre el personal investigador i el públic en els bars, arriba a Castelló els dies 13, 14 i 15 de maig de 2024. Cinc investigadors i investigadores de la Universitat Jaume I de Castelló i una investigadora de la Universitat de València participaran en les activitats que es desenvoluparan en el pub Dublin House de la capital de La Plana a partir de les 19.30 hores.

Aquesta iniciativa per a acostar ciència i societat compta amb la col·laboració de la universitat pública de Castelló. L'UJI està compromesa amb la difusió de la ciència i el coneixement i el foment de la cultura científica, a través de la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica.

L'activitat a Castelló comença amb una sessió el dilluns 13 de maig dedicada a l’exploració de fronteres amb la xarrada sobre «Assignació ètica de les vacunes escasses» a càrrec del professor Jaume García-Segarra del Grup d’Economia Experimental i «Després de la resiliència: estrès i plasticitat cerebral» de Clara García Mompó, professora en el Departament de Psicologia Bàsica.

Segona sessió

La segona sessió, dimarts 14 de maig, discorrerà de l’infinitament xicotet a l’infinitament gran amb la participació de l’investigador Francisco García Cirujano, del Grup OSS Química Sostenible, qui parlarà sobre «L’adoctrinament i manipulació d’àtoms en xarxes» i Isabel Cordero Carrión, professora en el Departament de Matemàtiques de la Universitat de València, qui abordarà des de les perspectives matemàtica i física les «Vibracions de l’espai-temps».

L’última de les sessions, dimecres 15 de maig, s’aproximarà al món de l’òptica amb la xarrada «Capturant la llum en les imatges», a càrrec de la investigadora Inmaculada Remolar del CEVI i membre de l'Institut de Noves Tecnologies de la Imatge i «Càmeres d’un sol píxel?» de la mà d’Armin Lenz, tècnic d’investigació i membre del Grup GROC UJIAquesta sessió s’inclou també en les activitats de commemoració que organitza l’UJI en l’àmbit nacional al voltant del Dia Internacional de la Llum.

Pint of Science 2024 és un esdeveniment gratuït per a tots els assistents, i no podria fer-se possible si no fos per la col·laboració d'organitzacions que patrocinen el festival, com Labbox, CESIF, TRBL, JJNN i Vadillo Asesores en l'àmbit nacional o entitats col·laboradores en l'àmbit local com el Grup de Recerca en Òptica (GROC-UJI), Optics Castelló (OCAS), l'UJI i el pub Dublin House.

El personal científic ompli bars i ciutats de ciència


L'edició 2024 del Festival de Divulgació Científica Pint of Science serà la novena que acull el nostre país. Espanya lidera la participació mundial en el festival amb 850 xarrades en els bars de 67 ciutats. En aquesta particular forma de comunicació de la ciència, els bars de les nostres ciutats es converteixen, durant aquests tres dies, en improvisats laboratoris que mostraran als clients habituals i a totes les persones interessades, els avanços més recents de la ciència a Espanya.

Sandra Medrano, investigadora postdoctoral i responsable de comunicació d'aquesta edició, explica que «les cares d'interès, sorpresa i riures que sorgeixen en els assistents en sentir parlar de ciència són la nostra motivació per a deixar el laboratori i tornar un any més als bars a explicar els nostres descobriments. De vegades ens infravalorem, però l'alta qualitat científica que hi ha al nostre país i la motivació i passió que tenim tots els científics pel que fem, fan que Espanya siga capdavantera en moltes àrees de coneixement».

En un llenguatge comprensible i pròxim, els investigadors i investigadores més capdavanters del panorama nacional parlaran sobre projectes de les àrees més variades: neurociència, astrofísica, medicina, història, supercomputació, matemàtiques, economia o zoologia, entre molts altres. Com a novetat, enguany des de l'organització nacional s'ha reforçat i donat suport a la importància de la ciència bàsica, que ha fet possible aconseguir fites com les vacunes o els viatges espacials. De la mateixa manera, s'han posat en valor temes d'interès social actual com són les polítiques científiques i la transició energètica, que afecten directament el benestar, economia i creixement del país.

Pint of Science al món

Són 25 els països que enguany componen el gran equip encarregat d'omplir bars i locals amb la recerca científica més actual de tot el planeta. Els companys australians seran els primers a obrir la persiana dels bars i a brindar pel coneixement i la seua correcta divulgació. Amb ells i amb la resta de països amfitrions, començarà una marató de tres dies de ciència i bars.

Un any més, Pint of Science és una realitat
Pint of Science va nàixer el maig de 2013 al Regne Unit quan dos investigadors, Michael Mostkin i Praveen Paul, van organitzar un esdeveniment en els seus laboratoris amb la finalitat de mostrar la recerca que realitzaven a persones afectades per diferents malalties mentals. Ells mateixos van comprovar la gran repercussió que va tenir en aquests pacients, i així van pensar: «Si la gent "no va" a la ciència… per què no portar la ciència al lloc on està la gent? Els bars». Poc s'imaginaven que, uns anys després, aquest ben anomenat «festival» faria la volta al món.

Noticias relacionadas

del aula a las redes sociales

De la UJI a 'influencer' de las matemáticas: 52.000 personas siguen a este profesor en TikTok

Por  - 

La pasión por la disciplina y por su enseñanza llevó a Julio José Moyano, director del exitoso Grado de Matemática Computacional de la Universitat Jaume I, a crear en 2021 un perfil en la red social a partir de una idea de Alejandra Herranz, con la que conforma un tándem que ha obtenido una creciente visibilidad con un objetivo de divulgación 

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas