Hoy es 21 de noviembre
GRUPO PLAZA

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | 'DESTILERIA HERBESENSE' TÉ NOU LICORS DIFERENTS EN CATÀLEG

Herbers salvaguarda la tradició d'elaborar aiguardent de forma artesanal i l'orienta al mercat 'gourmet'

13/11/2022 - 

CASTELLÓ. L'elaboració de begudes conegudes com a espirituoses ha sigut constant en la història de la humanitat. Ginebra, whisky són algunes de les més comunes i més conegudes. Però hi ha una, l'aiguardent, que té el valor de ser un producte del territori. I a les comarques de Castelló, si pensem en una amb un fort arrelament és El Sargar, autòctona de la localitat d'Herbers, a la comarca dels Ports, una zona on era costum entre el veïnat destil·lar alcohol, ja que a la majoria de les cases tenien una caldera on destil·laven vi.

Una tradició que s'ha mantingut durant dècades al poble i que va ser legalitzada en forma d'empresa en el darrer terç del segle XX, amb el nom de Destileria Herbesense, aconseguint uns productes de molt bona qualitat i amb un gran reconeixement. No obstant això, a fa uns anys, els propietaris van decidir vendre la destil·leria. “Ens va arribar la notícia que volien vendre la destil·leria d'Herbers, una empresa que representava una tradició de sempre i que totes les persones a la comarca l'han coneguda, i vam pensar que era una llàstima que després de tindre una marca i uns productes de qualitat es perdera, així que vam apostar per comprar-la i vam començar a treballar amb el mateix procés, a més la gent d'Herbers es va posar molt contenta quan va conéixer que l'empresa no es tancava i que l'empresa es quedaria al poble i es continuaria treballant allí”.

Ells són Raül, César, Nicolás i Víctor. El primer de Morella i la resta de la localitat de Penya-roja de Tastavins. Són quatre amics que, junts, van crear una societat l'any 2017 per a mantenir la destil·leria i donar continuïtat a una tradició de centenars d'anys i que va prendre un major impuls a finals del segle XX amb la gestió dels darrers propietaris. “Ho hem agarrat com un negoci, però també com un hobby per una qüestió de sentiment”, explica Raül.

En l'actualitat elaboren nou tipus de licors diferents baix la marca El Sargar, que pren el nom en homenatge a una ermita de la localitat. El més conegut, com es sol dir, “és el de tota la vida”, diu Raül, que no és un altre que l'aiguardent d'herbes anisat, que es produeix amb plantes de la zona. Altres sabors els proporcionen l'aiguardent de mel, l'aiguardent sec o l'aiguardent vell, que té la característica de ser un licor que reposa en barrica de roure francés durant 7 anys. Un altre dels més característics és una mistela amb aiguardent que es fa a partir de raïm recentment premsat. En els darrers anys, es pot dir que la innovació també ha arribat a la destil·leria, que ha creat tres nous aiguardents amb sabor a café, llima i taronja.

No obstant això, el més atractiu entre els clients i el que més s'elabora és l'aiguardent de gitam, una herba molt aromàtica que creix sobretot a la zona del mediterrani en boscos secs i pedregosos i que està a prop o més de 1.000 metres d'altitud. Tots els productes s'elaboren a la destil·leria que els socis tenen a Herbers amb alambins de coure. I amb una particularitat. Són els únics de les comarques de Castelló que obtenen aquesta beguda espirituosa amb l'alcohol procedent de la fermentació del vi. “El vi el portem de la zona del Matarranya, de localitats com Lledó o Cretes”, explica Raül. I produeixen l'aiguardent d'una manera natural i artesana, ja que “les diferents varietats de licors que s'elaboren no tenen ni additius ni cap producte químic, abans tanquem l'empresa que posem qualsevol element artificial”, assegura el soci de l'empresa.

La producció anual es compta per milers de botelles, les quals tenen molt bona eixida cap al mercat, especialment el del sector de la gastronomia, un dels principals destinataris. Les èpoques de producció són l'hivern, la primavera i la tardor, sent la darrera, l'època en la que s'elabora la mistela d'aiguardent. Una vegada ja produït, el següent pas és la seua venda que es fa a través d'un comercial i sobretot, del boca a boca. “De moment no tenim tenda per internet, ja que no tenim encara la web en marxa”, assegura Raül, perquè “l'estem treballant ara”.

No obstant això, la ràpida expansió de la marca ha suposat que una gran part de tendes gourmet de Catalunya, Aragó i la Comunitat Valenciana, disposen del producte per vendre'l. Altres parts de la península, com Andorra o Madrid també són zones geogràfiques de bons clients habituals. Els restaurants també són punts de venda assidus d'aquesta beguda tradicional d'Herbers, alguns dels quals estan reconeguts per la guia Michelin en l'apartat de Bib Gourmand, l'escaló anterior a aconseguir una estrela Michelin. “Nosaltres elaborem un producte artesà de molta qualitat i el nostre mercat sempre ha sigut aquest, ja que nosaltres no podem competir en preus” assenyala Raül.

Els quatre socis de la destil·leria treballen també als seus pobles. Tres són ramaders i un és obrer. Això suposa que durant les èpoques de més intensitat de treball també contracten a persones de la comarca per a portar a terme tants treballs a la destil·leria com d'administració. Tot per una idea i per mantenir una centenària tradició. I també amb una idea clara. “Volem ser diferents i ho volem ser produint de manera natural”.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas