VALÈNCIA. Vincle Editorial suma un nou volum a la seua col·lecció Panorama. Es tracta de Llegint Bukowski, de Jèssica Roca, un llibre que ens acosta a l’obra de l’escriptor nord-americà Charles Bukowski ara que celebrem el centenari del seu naixement.
Des de la literatura del jo, entre el dietari, la confessió i l'assaig, en una hibridació de gèneres literaris, Jèssica Roca no sols ens convida a endinsar-nos en l'obra Charles Bukowski, un dels escriptors més lírics, esquinçadors i controvertits del segle XX, sinó que ens mostra com de vital pot arribar a ser l'aventura de llegir i d'escriure.
Allunyat de l’assaig acadèmic, Llegint Bukowski sorgeix d’una apassionada lectura de les obres de l’autor de Cartero i de com la literatura del nord-americà li ha servit a l’autora per a reflexionar sobre si mateixa i la influència que la literatura té en les nostres vides. Apartant-se dels tòpics bukowskians (alcohol, sexe, apostes, marginació), Jèssica Roca ens descobreix un Bukowski universal, emotiu, delicat, que estimava les persones i les petites coses, pròxim, compromès amb la societat i que lluitava contra la injustícia. Un escriptor que va fer de la seua vida literatura.
Com ha destacat Roca, “no és que n’hagi fugit dels tòpics, és que és la meva manera d’entendre la lectura, i potser ens hauria de portar a la reflexió que la imatge que se’ns ha venut del triomf del capitalisme no seria la més real. La raresa de Bukowski radica en què ens narra la cara oculta, la lletja, la que no interessa, la dels pobres, pidolaires, desocupats, immigrants il·legals. Però també ens parla de la solitud, de la manca d’amor, de l’absurditat de l’existència”.
Cada lector és un món i cada lector fa propi un autor. “Un sempre ha de llegir cent metres més enllà del que hi ha escrit sobre el paper”, subratlla l’autora, “A mi m'ha interessat especialment la vessant més intel·lectual i humana de Bukowski. A través dels seus llibres he pogut indagar molt sobre la poesia i el fet creatiu, sobre la traducció literària, sobre la música i la composició, sobre l'art, la pintura, les crisis més fortes del segle XX, he conegut escriptors i pintors que desconeixia, i m'ha portat a treure coneixements que ni em pensava que tenia, i això és meravellós, que un autor et condueixi molt més enllà de la seva obra”.
Autor d’una obra singular continuadora de l’anticonformisme californià de la Beat Generation i icona del Dirty realism, Charles Bukowski (Andernach, Alemany, 1920- San Pedro, Califòrnia, 1994) és un dels escriptors nord-americans més importants dels segle XX amb una gran influència en escriptors de tot el món. Narrador, assagista i poeta, a sovint qualificat de maleït, les seues obres es caracteritzen per un llenguatge senzill i agressiu no exempt de lirisme i per unes temàtiques marginals i violentes, de vegades obscenes. Entre els seus títols més significatius destaquen les novel·les Cartero, Factotum, Mujeres, La senda del perdedor, Pulp, els reculls de relats Erecciones, eyaculaciones, exhibiciones, La máquina de follar o Música de cañerías, els assajos i llibres autobiogràfics Pelando a la contra i Fragmentos de un cuaderno manchado de vino, o el poemari Lo más importante es saber atravesar el fuego.
Jèssica Roca (Granollers, 1975). Des del seu bloc La bústia groga, conrea la crònica, el reportatge, la poesia, el dietarisme i el relat. Ha publicat les novel·les Ni un gram i Cinc dones de veritat, el recull de relats de ficció i no ficció No és cap espòiler, és la vida, i el poemari Imprescindible oxigen. Posterior a aquests llibres i prenent com a referent la literatura de Charles Bukowski, ha desenvolupat l'autoficció a les seves novel·les inèdites L'administrativa i Després de l'última abraçada. Amb Llegint Bukowski s'endinsa en l'assaig.
Llegint Bukowski, amb cobertes il·lustracions d’Aitana Carrasco, arribarà a les llibreries el pròxim 17 de març.