Hoy es 11 de diciembre
GRUPO PLAZA

EMPRESaS DESDE eL INTERIOR |  'CASTELLS I MONTOLIU' PRODUEIX VORA 6.000 BOTELLES ANUALS DE VI

La Torre d'en Doménec recupera la tradició vitivinícola amb influències del Penedés

26/06/2022 - 

CASTELLÓ. La tradició vitivinícola és una constant a la majoria de les comarques de Castelló, la qual s'ha transmés generació rere generació. Un sector que, després d'un període de molt poca activitat a les darreries del segle XX, va tornar a sorgir amb força a partir de l'any 2000 a un bon grapat de localitats. Actualment, el col·lectiu de cellers associats fins ara com a Indicació Geogràfica Protegida està esperant rebre la certificació com a Denominació d'Origen. Un dels indrets amb certa tradició és la Torre d'en Doménec, que l'any 1965 va obrir la Cooperativa vitivinicola Sant Onofre, una institució que encara està viva en la memòria dels habitants de la població.

Ara, allí mateix, com una espècie d'hereu espontani, la firma Castells i Montoliu ha recollit el llegat que va deixar la cooperativa i, just al costat de les seues instal·lacions, ha consolidat el seu projecte de celler que es va iniciar ara fa més de 20 anys. De la mà de Carmen Castells, amb la col·laboració del seu home, Ximo Montoliu, camina el celler inspirat en la tradició del Penedés, on vivia Carmen.

"Vam decidir emprendre aquest projecte i fer-ho a un poble xicotet. Vam conèixer la Torre d'en Doménec, ens va agradar el lloc i vam apostar per ubicar el nostre xicotet celler ací i aprofitar l'oportunitat que se'ns brindava", explica Carmen. “El procés ha sigut costós i hem hagut de treballar molt, però els resultats han sigut bons i ara ja produïm una mitjana de 6.000 botelles de vi a l'any”. 

Terres pròpies i llogades

Enamorada de les zones rurals, Carme explica que "és una llàstima que s'haja perdut ací la tradició vitivinícola, ja que la població de la zona està molt envellida i no hi ha relleu generacional". De fet, Castells i Montoliu treballa terres pròpies i d'altres llogades a agricultors majors amb la finalitat de donar continuïtat al sector i, a més, de que no es perden els conreus de vinya. "Queda molt lluny aquella època en que la riquesa de les famílies es mesurava per la quantitat de terres que tenia; ara quasi que és al contrari", conclou Castells.

Les vinyes que treballen son de les varietats garnatxa blanca, cabernet sauvignon i tempranillo, que era la varietat majoritària de la zona, "però que ara mateix, per qüestions meteorològiques o climàtiques, en ocasions, no funciona tan bé", assenyala Carmen. El celler ubicat a la Torre d'en Doménec realitza un procés totalment artesanal per a l'elaboració del vi i, encara que no té certificat ecològic, no utilitza productes químics per a combatre les plagues que pateix la vinya a la zona de la Mediterrània.

El procés d'elaboració també està vigilat per un enòleg, Roger Vernet, que amb els seus coneixements ajuda i fusiona les seues opinions amb les dels propietaris. Els vins que elabora Castells i Montoliu son dos negres, que fermenten en barrils de fusta de roure francés (cabernet sauvignon i tempranillo), un rosat i un blanc (garnatxa). Carmen defén la posada en marxa d'un vi rosat, que "durant algun temps no ha comptat de molt bones simpaties per part dels usuaris. No obstant això, està tenint molt bona acceptació i a nosaltres sempre se'ns acaben les botelles".

Restaurants i fires locals

Els noms dels vins són un homenatge als noms antics de les finques on es cull el raïm i també fan referència a l'àmbit familiar. Algun dels exemples són Marqueses, el nom amb el qual es coneix el negre de la varietat tempranillo; dN, que és la denominació que té el rosat, en homenatge a la seua filla Núria; i Siull, en memòria del seu fill Lluís. Alguns d'ells es poden tastar a restaurants de la zona del Maestrat, com Alcossebre, i de la Plana Alta. I és que el sector de la restauració és un dels principals clients d'aquest celler, que també té en les diferents fires comarcals i mercats altres punts importants de venda.

En quant, la restauració, Carmen assegura que "a molts llocs encara no valoren el producte de proximitat i de qualitat, com els vins de Castelló, però nosaltres tenim diferents clients estrangers que sí el posen en valor, ja que els dona confiança el fet de poder veure el lloc on s'elabora el vi". 

Clients locals... i europeus

La participació del celler a mercats estiuencs com el d'Alcossebre li fa agafar una dimensió internacional, ja que molts clients arriben des d'altres zones com França, Luxemburg, Gran Bretanya o Suècia, per exemple. "Aquest punt d'encontre ens serveix per a aprofundir la relació amb els clients que moltes vegades participen en les visites guiades al celler i el posterior tast que organitzem", diu Carmen. No obstant, el principal mercat de Castells i Montoliu és la zona geogràfica que integren Catalunya i la Comunitat Valenciana.

Castells i Montoliu és un xicotet celler que pertany a Castelló Ruta de Sabor, una marca de qualitat que ha fet camí poc a poc i que veu "amb orgull que a la gent li agrade el producte que fem", diu Carmen, però que considera que "és necessari un canvi de mentalitat per a posar en valor les zones rurals, ja que la tendència és que l'agricultura desaparega en zones ja molt tocades per la despoblació des de fa anys". 

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas