Hoy es 11 de diciembre
GRUPO PLAZA

entre la celebració i l'afectació per la dana

L’editorial independent Sembra Llibres compleix 10 anys “desafiant impossibles”

11/12/2024 - 

VALÈNCIA. “Sembrem cultura, desafiem impossibles” era el lema que anava a celebrar una dècada de labor editorial de Sembra Llibres, una frase que tenia un sentit abans de la Dana i que ara s’ha transformat al ser un dels segells afectats per la inundació del magatzem de Gea Llibres en Riba-roja. La paraula celebració s’ha quedat estranya per les circumstàncies, però els 10 anys complits no se’ls furta ningú.

Fundada el 2014 a València per Xavi Sarrià i Joan Carles Girbés, l'editorial cooperativa pot fer la vista enrere i veure com ha aconseguit consolidar-se poc a poc en el panorama literari de l'edició independent en català amb una línia molt definida de compromís amb la llengua, les qüestions polítiques més actuals i la cultura crítica.

 "Fa deu anys, després de la crisi del 2008, hi ha tot un boom d’editorials independents que busquen aportar el seu discurs i fugir dels grans monopolis. En aquest context, es va considerar necessari crear una editorial en valencià al País Valencià que tinguera una visió global del territori catalanoparlant", explica Mercé Pérez, una de les cooperativistes actuals.

Aquest objectiu es va traduir en una aposta decidida per publicar llibres pensats per a tot tipus de lectors, sense franges d’edat específiques ni etiquetes. "Abans de la dana, jo crec que teníem sobretot una sensació d’alegria de saber que portàvem deu anys i que hem consolidat les persones que treballem en la cooperativa, aconseguint un lloc en les prestatgeries de les llibreries i les biblioteques i guanyant un lector fidel", reflexionaven Pérez i Samuel Fenollosa, també cooperativista junt a Sarrià.

Sembra Llibres ha construït un catàleg que inclou autors locals com Xavi Sarrià, Mercè Climent i Pau Alabajos, a més de traduccions d’autors internacionals com Jason Reynolds i Virginie Despentes. "El que intentem és fer llibres que puguen interessar qualsevol lector en català, des del País Valencià i més enllà", expliquen.

Un dels elements distintius de l’editorial és el seu enfocament obert, i una paraula que ix diferents vegades quan es parla del catàleg és l'adjectiu "desacomplexat". Aquesta perspectiva ha permés a Sembra guanyar visibilitat en tot el territori catalanoparlant, participant en esdeveniments com Sant Jordi, la Setmana del Llibre en Català o la Plaça del Llibre de València.

Més enllà de les polítiques culturals

En tot cas, el panorama literari estatal en general, el del llibre valencià en particular està mirant amb atenció les polítiques culturals de la Generalitat Valenciana perquè el seu dinamisme i abast depén més d'aquestes en un marc dominat per un duopoli i una realitat lingüística que no rema a favor. 

Fins a quin punt condicionen les polítiques culturals el dia a dia de Sembra Llibres? "Un govern que tinga una voluntat de normalització i protecció de la llengua ajuda a la presència del valencià amb normalitat. Però quan tens governs que volen reduir tot allò que significa parlar o publicar en valencià, això es nota, clar", asseguren. "Ara mateix estem en un punt en el qual no hi ha cap política cultural, i això té un sentit ideològic que ja no és que vaja en contra del llibre o de la llengua, sinó de la cultura en general", afegeixen.

Malgrat això, l’editorial ha aprés a resistir. "Hem aconseguit lectors que ens busquen, més enllà de si tenim governs que ens donen suport o no. Creiem que la nostra batalla és aconseguir gent que vulga llegir en valencià i mantindre un teixit cultural malgrat el context polític", expliquen.

També l'editorial intenta superar una dinàmica que determina una part important de les editorials valencianes com son els premis literaris, que en els últims anys han deixat de ser una plataforma per descobrir veus noves per a transformar-se en una de les poques maneres d'escriure en condicions no precàries. Davant això, a més de rebre manuscrits, des de Sembra Llibres s'han generat noves veus a partir d'encàrrecs: "Per a nosaltres, és important anar darrere d’autors i fer encàrrecs que els permeten desenvolupar idees que potser no s’haurien publicat d’una altra manera. Això ens ha permés publicar obres que han tingut molt d’èxit, com No hi havia València de Mercè Climent".

Impacte de la Dana: entre la tragèdia i la solidaritat

El desé aniversari ha coincidit amb un dels moments més difícils per al sector editorial valencià: els efectes devastadors de la Dana. L’editorial va patir pèrdues significatives en estoc i logística i va obligar a ajornar la celebració que tenien preparada per al 13 de novembre: "Encara estem en plena avaluació dels danys. La magnitud de la tragèdia és tan gran que necessitarem molt de temps per a recuperar-nos".

Davant la tragèdia, l'esperit jove i dinàmic del segell els ha permés llançar dues campanyes, una en solidaritat amb les llibreries afectades, i altres de suport a la pròpia editorial. En un moment molt complicat per al sector, cada editorial, llibreria o biblioteca necessita rebre una ajuda concreta: "En el nostre cas, la manera més fàcil d'ajudar-nos és sembrar llibres amb nosaltres, ja siga acudint a les seues llibreries i comprant llibres o recomanant-los a la seua gent, tensar-se o comprar-los per a consum propi; o bé acudir a la nostra web, que és el que estem fent en la campanya, que el 30% de les vendes el donarem a les llibreries afectades, i així és com, si d'alguna manera, estigueren comprant a la llibreria els nostres llibres".

Encara que el temps de l'avaluació serà quan passe la campanya de Nadal (i ja avancen que es notarà l'afectació), la resposta del públic ha estat molt positiva. "La gent s’ha volcat amb nosaltres: comprant llibres, samarretes solidàries o compartint la nostra campanya. Això ens fa sentir caliu i ens ajuda a continuar", afirmen. 

Un catàleg per a les necessitats d'ara

Tot i les dificultats, Sembra Llibres continua mirant al futur. La seua col·lecció de no-ficció, Bàsics, és un exemple de la preocupació militant sobre el món de hui i de com es poden abordar temes complexos de manera accessible i pedagògica. "Volem oferir llibres que expliquen conceptes importants, des de la història de Palestina fins a la intel·ligència artificial, passant per qüestions de gènere o ecologisme", desenvolupen. Aquesta col·lecció s’inspira en uns volums pedagògics dels anys setanta i vuitanta (quan s'estaven normalitzant encara les institucions democràtiques) que responien a preguntes del tipus 'Què és un sindicat?' o 'Què és un ajuntament?' de forma senzilla i pràctica, adaptant aquest esperit a les necessitats del segle XXI.

Per una banda, formen part de la col·lecció llibres pensats específicament per a l'àmbit educatiu, com Intel·ligència artificial o Sexualitat en joc, que ofereixen eines pràctiques per al professorat i obren debats fonamentals als centres escolars. "Creiem que és essencial oferir una alternativa a la sobreinformació i la desinformació a què ens exposem diàriament, i aquests llibres volen ser una finestra clara cap al coneixement".

Per altra, la col·lecció acull traduccions d’autors internacionals com Noam Chomsky i altres obres que aporten visions concretes de pensadors essencials. "És una manera de fer accessible el coneixement sense perdre profunditat ni rigor, i això connecta amb la nostra vocació d’editorial compromesa i al servei del lector", conclouen.

El vincle de Sembra Llibres amb els instituts i el sistema educatiu és també una peça clau en la seua col·lecció. L’editorial ha treballat intensament per promoure la renovació de la literatura juvenil editada en català amb nous llibres a les aules, aprofitant el canvi generacional que s’està produint en el professorat. "Cada vegada es llig més desacomplexadament en la nostra llengua als centres escolars. Però encara queda molta feina per fer, especialment en oferir una educació literària equilibrada que combine clàssics i lectures actuals", opinen.

Aquest debat pren especial rellevància davant la percepció que, en molts casos, el currículum literari als instituts no s’ha renovat en dècades: "Això no connecta amb la realitat actual, i és aquí on nosaltres intentem aportar llibres que tracten temes rellevants per a les noves generacions". En tot cas, des de l'editorial afirmen que la seua experiència és que, poc a poc, si s'està fent el canvi:"El professorat cada vegada està més interessats en els nostres llibres i ens contacten per demanar mostres i recomanacions".

Títols de literatura juvenil publicats per Sembra han abordat qüestions com els discursos d’odi, la diversitat sexual o el canvi climàtic, demostrant que és possible connectar amb els joves lectors amb històries que siguen entretingudes i compromeses.

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas