GRUPO PLAZA

cuina vegetariana per a no vegetarians

Luleå: hi ha un vegetarià a Beniarbeig

La Marina Alta amaga joies… i nosaltres ens hem aficionat a anar descobrint-les una a una. Este restaurant vegetarià, amb el segell d'Olga Vázquez, és una d'elles

| 08/02/2024 | 2 min, 56 seg

La cuinera i empresària Olga Vázquez ha cuinat un imperi entorn del vegetarianisme i veganisme en l'última dècada. Després de Copenhagen i Oslo, una de les seues últimes aventures es diu com una ciutat sueca, Luleå, i es troba en l'hotel Ad hoc Vitae, un recés de pau a Beniarbeig (a només 10 quilòmetres de Dénia, perquè et situes). Vázquez ha portat el seu concepte de “cuina vegetariana per a no vegetarians” a terres de la Marina per a continuar expandint el seu estil escandinau però amb tocs mediterranis. Això últim ho materialitzen molt bé a la terrassa del seu pati, que convida a paladejar tot amb parsimònia.

Algun exemple? Per a obrir boca, demana les seues hojalbravas o la seua croqueta de gorgonzola, anous i figues. Sí, anem buscant croquetes allà on anem. La segona, a més, és vegana, com el 70% dels plats de Luleå. “Comencem amb un 40%, però cada vegada tendim més al veganisme”, ens explica Olga.

I si vols anar amb algú celíac també és el teu lloc, ja que molts dels seus plats no tenen glútens, com el guacamole mediterrani amb xips de moniato o el tàrtar de tomaca, alvocat, mango, pinya i salmó de tapioca marinat amb salsa de gingebre i llima. Hi ha pocs restaurants tan inclusius com este. Eixe compromís es plasma també en el seu vincle amb l'entorn, ja que treballen amb un agricultor d'Ondara, Eusebio, que els proveïx de verdures de proximitat i ecològiques. Els ous també ho són. I el 99% del que trobaràs en la seua carta ho elaboren ells mateixos: no compren res prèviament processat.

Continuem, que les seues ensalades ens estan esperant, amb inesperats ingredients com pistatxo, maduixa, vinagreta d'alfàbega, taronja o germinats. També el seu ruquet d'heura i shiitake o el seu Sushi Poke. A Luleå has de vindre amb la ment oberta i amb ganes d'explorar, perquè ací la beixamel és de castanyes (per a la seua musaca d'albergínia) i les seues hamburgueses, de filet de quorn.

Quan vingues, pot ser que no coincidisques amb Olga, perquè va una vegada a la setmana, però està recolzada per un equip molt experimentat: Lola Tello, Ana Mediavilla i Montse Sousa. Totes elles investiguen i experimenten per a crear i servir plats que sorprenen… i que senten bé. També tenen un menú del dia a 12,90€, en el qual proposen dos entrants (una crema i una ensalada), un principal a triar i unes postres. Diuen que el seu pastís de carabassa especiada i xocolate mereix una visita… la rematen amb un gelat vegà de xocolate negre i amb xocolate calent! I sempre tenen unes postres del dia, que és la millor opció per als més curiosos.

Per a arredonir el pla, molts dels seus vins són procedents d'una agricultura orgànica i sostenible. Alguns d'ells, també vegans. Si ho preferixes, tenen una cervesa pròpia, sense gluten i artesana, elaborada per Zeta. En Luleå tot està fet amb cura i detall, però des d'un enfocament basat en una relaxada simplicitat que t'acull i et fa tornar. I una altra raó: també tornaràs per a vore les seues exposicions d'art, que canvien cada dos mesos.

next