GRUPO PLAZA

intercanvi d'experiències

Nova York, ciutat convidada a la Fira del Llibre de València

| 02/03/2023 | 4 min, 25 seg

VALÈNCIA. A partir de la present edició de 2023 la Fira Llibre de València convidarà una ciutat del món, mitjançant la seua fira del llibre, amb l'objectiu de donar a conéixer la literatura que s'escriu en eixa ciutat i la cadena comercial dels llibres, un intercanvi que "esperem que siga molt fructífer i que també ajudarà a la difusió de la literatura valenciana arreu del món". La ciutat convidada d'enguany serà la ciutat de Nova York i la seua Fira Internacional del llibre (FILNYC), una ciutat amb vincles molt importants amb escriptors i artistes valencians, com Rafael Guastavino, Joaquim Sorolla, Manolo Valdés o Santiago Calatrava.

La Fira del Llibre de València busca intercanviar experiències i difondre la literatura dels diferents països en els seus respectius esdeveniments firals. Per a encetar este camí ha arribat a un acord amb la FILNY, que participarà en esta edició intercanviant experiències i fent difusió de la seua pròpia literatura. La Fira del Llibre de València tornarà la visita la pròxima tardor amb una representació d'escriptors i escriptores valencians. Esta fira està organitzada per l'Institut d'Estudis Mexicans de Nova York i té com a objectiu promoure la llengua espanyola en els Estats Units, així com el contacte directe entre lectors, autors i editorials.

En representació de la FILNY assitiran el director general de la fira, José Higuera López; la seua coordinadora general, Dejanira Álvarez Cárdenas; i els escriptors Yuyi Herrera i Mayte López

José Higuera López és director adjunt de l'Institut d'Estudis Mexicans de CUNY en Lehman College. Originari de Tijuana, es va llicenciar en Ensenyament de l'Idioma Anglés, també és Mestre en Educació i Doctor en Gerència i Política Educativa. En l'any 2006 va obtindre una beca Fulbright-García Robles en la Universitat d'Arkansas i és membre de l'Associació Fulbright. En l'any 2019 va fundar la Fira Internacional del Llibre de la Ciutat de Nova York, la missió de la qual és posicionar l'idioma espanyol a través de la literatura i la cultura als Estats Units, així com difondre l'obra acadèmica i literària publicada en espanyol a Amèrica Llatina, el Carib, Espanya i els Estats Units.

Dejanira Álvarez (Guadalajara, Mèxic) és coordinadora general de l'arxiu, biblioteca i de la Fira Internacional del Llibre de la Ciutat de Nova York (FILNYC), dos iniciatives de l'Institut d'Estudis Mexicans de CUNY. Fundadora dels clubs de lectura Las Mimosas: mujeres leyendo mujeres i Grana Cochinilla, que tots dos tenen com a objectiu promoure i visibilitzar la literatura en espanyol als Estats Units. També ha encapçalat grans projectes, dirigint estratègies de comercialització i comunicació d'esdeveniments esportius i culturals a Mèxic i els Estats Units. És cofundadora de FILMINIST, el primer festival de cinema per a dones de la indústria a Mèxic.

Escriptors seleccionats

Els escriptors seleccionats pel comité de la FILNY per assistir a la Fira del llibre de València són, d'una banda, l'escriptor Yuri Herrera i d'una altra l'escriptora Mayte López. Yuri Herrera naix en 1970 en Actopan, Hidalgo, Mèxic. Ha publicat els llibres infantils Este es mi nahual i Los ojos de Lía; i les novel·les Trabajos del reino, Señales que precederán a la otra parte del mundo, i La transmigración de los cuerpos. Les tres novel·les han estat traduïdes en diferents llengües i tots els seus llibres estan publicats al nostre país per l'editorial Periférica. Ha estat professor de Narrativa i de Teoria literària en diverses universitats de Mèxic, França i EU. Actualment fa classes de literatura hispanoamericana en la Universitat de Tulane, a Nova Orleans, i és editor fundador de la revista literària El Perro. En 2016 va rebre a Alemanya el Premi Anna Seghers pel conjunt de la seva obra. Les seues obres més recents són El incendio de la mina El Bordo, la col·lecció de contes de ciència-ficció Diez Planetas, i la seua última novel·la La estación del pantano, d'Editorial Periférica, que serà presentada a la Fira del Llibre de València l'1 de maig.

Mayte López (Nova York, 1983) és escriptora i traductora. Es va llicenciar en Literatura Llatinoamericana per la Universitat Iberoamericana i és diplomada en Lletres per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM). Va estudiar un MFA en escriptura creativa en la Universitat de Nova York (NYU) i està acabant un doctorat en cultures llatinoamericanes en la Universitat de la Ciutat de Nova York (CUNY). Els seus contes, cròniques i articles han aparegut en Letras Libres, Temporales, Los Bárbaros, Este País, Newsweek i Viceversa, on escriu la columna «Talones sobre hielo». Sensación térmica el seu últim llibre publicat per l’editorial Libros del Asteroide, serà presentat a la Fira del Llibre de València.

next