HABITEM

Oasi Alacant: com la frescor de la platja pot arribar als barris

3/09/2023 - 

VALÈNCIA. Encara no s’ha acabat l’estiu, però este 2023 preveu ser de rècord d’onades de calor i nits tropicals. La brisa de la mar ajuda a mitigar la xafogor, però estes ciutats no estan preparades per a tanta calor. Als barris perifèrics de les ciutats, és habitual trobar refugiats climàtics a centres comercials o biblioteques.

En aquests casos, el veïnat fuig de la calor acatant polítiques espacials determinades: el consum en el cas del centre comercial o el silenci al de la biblioteca. Quina alternativa és perfecta?

1. Refugiar-se en espais climatitzats 

Ciutats com Barcelona han pres la iniciativa d'habilitar ‘refugis climàtics’ perquè -especialment les persones més vulnerables- passen les hores més caloroses del dia a resguard. Les biblioteques, els museus o les piscines públiques han de ser alternatives a la calor, enlloc de bars o centres comercials amb aire condicionat.

Ampliar els seus horaris o aplicar descomptes són crucials per combatre la calor a totes les franges de població. A Alacant, les tres piscines municipals del Tossal, la Florida i Via Parc directament han tancat tot l’estiu, mentres que les biblioteques han obert només de 9h a 13h.

2. Fonts per a disfrutar del carrer com als pobles

Al cas d’Alacant, l’Ajuntament assegurava l’estiu del 2019 que havia reparat deu fonts per a beure, d’un total de quaranta que té inventariades. Aproximadament una font d’aigua disponible per cada 35.000 alacantins. Tan típiques dels pobles, les fonts d'aigua potable són crucials per refrescar-se al carrer.

Encara que hagen desaparegut de la majoria de ciutats, la seua recuperació és senzilla i es poden visibilitzar mitjançant aplicacions mòbils. De fet, després d’una setmana de queixes de creueristes, Aigües d’Alacant ha instal·lat un parell de fonts d’aigua potable a l’accés de l’ascensor del Castell de Santa Bàrbara: pensat i fet.

3. Ombra i aigua per a refrescar-se com a la platja

Els parcs amb sortidors d’aigua o fonts i làmines d'aigua accessible són una idea crucial per facilitar el refresc, especialment per a xiquets. Si bé el manteniment és més delicat, a les zones amb calor més seca també es pot apostar pels núvols d'aigua polvoritzada per mitigar la calor. Així es fa a alguns xiringuitos o a la nova plaça de la Reina de València: però es tracta d’una errada. A les ciutats on predomina la humitat, com a la costa, és millor remullar-se que ruixar-se.

Ací de moment els brolladors de la plaça de l’Ajuntament fa tres anys que no funcionen. La plaça d’Espanya és una bona alternativa, encara que siga rodejat de cotxes. I a la plaça Manila o a la Via Parc suposen un dels atractius més agradables per a les vesprades dels barris del Pla i el Garbinet, respectivament.

Algunes places com la Vinya, Pare Àngel, Joan Pau II, Sant Blai, Joaquín María López, Arger, Palmeretes o Bola d’Or són idònies per convertir-se en el nou epicentre dels estius d’Alacant.