CASTELLÓ. Hi ha una dita popular que afirma que si una cosa funciona no cal tocar-la, o no almenys la seua essència. Esta frase podria aplicar-se perfectament al negoci que des de fa quaranta anys regenten Javier García i Yolanda Cosín i que més prompte que tard capitanejarà el seu fill Javier.
Papas J. García s'ha convertit per dret propi en tot un emblema de Castelló de la Plana, sense deixar mai de ser una empresa familiar. Ara, s'han constituït com a Societat Limitada per a formalitzar administrativament el canvi generacional, però sense la intenció de modificar el model de negoci. "Nosaltres som una empresa xicoteta de deu treballadors i pel moment volem continuar com fins ara. Mantenint la qualitat, el producte artesà fet ací a casa, com sempre". A pesar de l'èxit del seu producte i de les nombroses ofertes que han rebut al llarg dels anys, els García-Cosín no volen escalar el negoci ni comercialitzar fora de la província per a poder mantindre la qualitat. Actualment, només venen les seues papes en grans supermercats de Castelló de quatre cadenes.
"Nosaltres treballem a Castelló i qui vullga papes de Castelló sap el que ha de fer: vindre a comprar-les ací", assenyala Yolanda des de darrere de la vitrina de la tenda del carrer Asarau de Castelló. Precisament és on van començar a produir les famoses papes i on encara hui elaboren i envasen altres productes com els fruits secs.
"SOM DE LES POQUES PAPES QUE QUEDEN QUE SóN OLI, CREÏLLA I SAL"
I és que la fórmula de les papes que els ha convertit en un referent del sector també impedix la comercialització a gran escala. "Som de les poques papes que queden que són oli, creïlla i sal i això implica tindre un públic concret i una quantitat de producció limitada, no es pot ampliar, però tampoc ho volem fer", puntualitza Javier. "Les papes que hi ha en els supermercats poden estar ahí sis mesos perfectament. Duen bosses d’alumini, hidrogen dins per a que no s’oxiden, duen additius, conservants… Les nostres papes són creïlla, oli i sal, la bossa és transparent, el que es veu és el que hi ha", afig José.
És per això que Papas J. García produïx a demanda. "Cada setmana els nostres clients ens fan una previsió del que necessiten i sobre això produïm, la setmana següent el producte ja està llest per a repartir-lo i a l'altra està en el mercat", il·lustra José, que assegura que les seues papes apleguen al mercat al poc d'estar fetes.
Precisament en l'artesania i naturalitat dels seus productes és on vol posar el focus Javier de cara al futur. "Ara que es parla molt dels aliments lliures d'additius i del realfooding, nosaltres volem reforçar la nostra marca de producte natural", explica. "Hem introduït nous sabors com les papes de pimentó o de pebre però sempre respectant els nostres valors de qualitat". Uns valors que també tenen molt presents a l'hora de seleccionar els seus clients, dels que destaquen la seua fidelitat."Solem treballar amb empreses de qualitat, si la filosofia és més quantitat, menys qualitat, menys preu… no treballem per ahí. I això suposa també un límit perquè hui en dia es valora molt el preu", reconeix Javier.
"Ell té les seues idees per al futur", assegura Yolanda Cosín referint-se al seu fill. Sense voler desvelar-les totes encara, Javier apunta a reforçar la seua presència en xarxes socials com un dels objectius prioritaris. El que pareix clar és que Papas J. García no renunciarà a la seua fórmula d'èxit per al futur: artesania, qualitat, producte km 0 i marca Castelló.