CASTELLÓ. La cervesa artesanal és cada vegada més una aposta segura per emprendre, per tant, és cada vegada més normal veure sovint diferents marques d'aquesta beguda en locals, tendes especialitzades i restaurants, competint per fer-se un lloc en el negoci de l'elaboració de cervesa amb altres marques més comercials. Cada vegada augmenta més el seu consum que és més comú a la zona geogràfica on es produeix.
Una aposta que ha seduït Aaron Bertomeu, resident a la localitat de Sant Mateu, que ha creat la marca de cervesa artesanal Bertomeu Brewing. Una iniciativa que se li va ocórrer quan va provar una cervesa tipus stout a un viatge que va realitzar. “A mi no m'ha agradat molt la cervesa mai, però aquesta em va guanyar i vaig pensar que podia intentar fer la meua pròpia creació”, explica Aaron. Després d'un temps provant, i seguint els consells dels seus amics i amigues durant vora dos anys, l'elaboració de cervesa ha deixat de ser un hobby i ha passat a ser el seu treball. “He començat a comercialitzar la cervesa el passat mes de març, fa poc més de quatre mesos i, de moment, pareix que va bé l'acceptació per part de la gent”, assenyala.
En l'actualitat, la venda de la producció es fa a bars i restaurants de la comarca, i també a les diferents fires que se celebren a localitats properes. Precisament, el pròxim cap de setmana, els dies 12, 13 i 14 de juliol, Aaron tindrà una paradeta al mercat medieval de Sant Mateu. Serà la primera vegada que participa i allí els visitants podran adquirir i tastar qualsevol dels tres tipus de cervesa de la marca Bertomeu Brewing. Aquestes són, una blond ale, perfecta per a l'estiu, que s'anomena 'Lumine', una india pale ale, 'Oniric', amarga i afrutada, i una belgian duvel, 'Noctis', que és la de més graduació i amb un sentit a café torrefacte.
Aaron explica que amb el nom de la marca i amb el logotip ha volgut donar un poc de visibilitat a la història de la cervesa, origen que va estar lligat a les dones. De fet, en civilitzacions com la que habitava Mesopotàmia, només la dona podia elaborar cervesa. Així, la granera que sobrevola el nom de la marca és un homenatge a les dones que elaboraven cervesa durant l'edat mitjana, les quals controlaven tot el procés i que “si produïen més quantitat que la que necessitaven per al consum familiar posaven una granera al portal de casa per indicar que venien cervesa, o si anaven al mercat es vestien amb un sombrero punxegut i, a més, tenien un gat per a espantar les rates”, diu Aaron. Un fet que apunta a aquestes dones com a responsables d'alguns dels estereotips de la bruixeria que ens ha traslladat l'imaginari narratiu.
De moment, la producció és reduïda i arriba a 500 litres mensuals envasats tant en format botella com en barril i que Bertomeu Brewing ven, sobretot, a les fires, comenta l’emprenedor, i que també es poden adquirir a alguns comerços especialitzats de la comarca i de poblacions un poc més llunyanes com La Pobla Tornesa. “Hi ha hagut vegades que en algunes fires o presentacions en mercats ens hem quedat sense producte”, assegura Aaron.
El propietari de la firma de Sant Mateu explica que no disposa encara d'un obrador propi i que elabora les seues cerveses artesanes als locals d'unw altra firma implantada en la província de Castelló que té l’obrador homologat. “Jo els passo la fórmula que han d’utilitzar amb els ingredients i les quantitats necessàries i ells l’elaboren”, apunta Aaron. No obstant això, l'objectiu de la marca de cervesa artesanal és tindre en un període de temps raonable el seu propi obrador i poder elaborar al Sant Mateu les seues creacions, a més de també organitzar tasts. En aquest moment, la xifra màxima de cervesa que Bertomeu Brewing pot elaborar mensualment és de 2.000 litres.