GRUPO PLAZA

empreses des de l'interior | 'CABRITILLO DEL MAESTRAZGO' TÉ AL MERCAT MÉS DE 30 REFERÈNCIES

Torre d'en Besora estimula la economia local amb l'elaboració de productes derivats de la llet de cabra

17/04/2022 - 

CASTELLÓ. Els ramats d'ovelles i cabres han format part durant segles del paisatge de les muntanyes i dels espais rurals a les comarques de Castelló. Uns traços que es van reduint progressivament, però que encara troben resistència en certs indrets. Com és el cas de Torre d'en Besora, on està l'empresa GBLactics S.L., productora i distribuïdora de llet de cabra i que comercialitza els seus productes baix la marca Cabritillo del Maestrazgo. Està regentada per Milagros Beltrán i Abelardo García i enguany celebrarà el seu 25 aniversari des que Abelardo va decidir posar en marxa el negoci després de transformar una antiga granja cunícola dels pares de Milagros, mentre vivien a Almassora i treballava a una fàbrica.

"No ha sigut fàcil, hem tingut moments en els quals hem hagut de donar una pas avant i canviar l'estratègia perquè no érem competitius", explica Milagros. El negoci de la llet de cabra ha tingut molts alts i baixos en els darrers anys i els preus del mercat, moltes vegades no cobrien despeses. Tant és així, que el 32% dels productors de llet de cabra a Espanya han hagut de tancar en els darrers quinze anys. No és el cas de Cabritillos del Maestrazgo, que va començar amb 250 cabres i després de diverses ampliacions ara ja gestionen 3.000 caps de caprí, que produeixen 1,3 milions de litres de llet i criades d'una manera natural on es prioritza el benestar animal. "Va ser l'any 2018 quan vam decidir innovar i diversificar, a més de prendre nosaltres la iniciativa de vendre llet directament als clients, però això vam invertir en l'adquisició d'un camió cisterna", assenyala Milagros. Així, la firma de Torre d'en Besora, dedicada a la venda de llet, va incrementar els seus clients. Barcelona, Terol, Castelló o Saragossa són els llocs on estan els productors de formatge que compren la llet de cabra.

Aquest va ser un punt d'inflexió que es va consolidar en arribar la pandemia, ja que les ovelles encara produïen llet i el mercat es va paralitzar a causa de la Covid-19. "La llet fresca és un producte que es fa malbé en pocs dies, no és com un fruit sec, així que pel tancament de restaurants i altres negocis vam haver de reinventar-nos, perquè els nostres clients, sobretot, empreses de formatge no ens compraven tanta llet perquè el mercat s'havia estancat", explica Milagros.

D'aquesta manera, l'any 2020 van decidir crear la marca Cabritillo del Maestrazgo, amb la qual comercialitzen els seus productes elaborats per empreses de proximitat. Així, l'empresa compta ja amb més de 30 referències que venen a tendes, restaurants i particulars. Són formatges curats, semicurats i tendres, que elaboren els productors de formatge als que venen la llet per a vendre'ls baix la marca de Cabritillo del Maestrazgo, i receptes com lingot melós de cabrit de llet o lingot melós de cabrit amb formatge de cabra, que també li elabore una empresa proximitat. Restaurants i tendes de la província de Castelló i Terol i particulars de Madrid, País Basc, Barcelona o inclús Itàlia, a través d'una botiga, ja han provat els productes de l'empresa del Maestrat, que ha ampliat el nombre de referències amb l'elaboració d'un gelat artesà fet amb llet de cabra i melmelada, "ja amb la mirada posada en l'estiu", comenta Milagros.

Premi d'Excel·lència a la Innovació per a Dones Rurals

Una altra de les línies de negoci de l'empresa és el compostatge, ja que produeixen compost del fem que produeixen les cabres perquè es puga utilitzar al sector de l'agricultura ecològica. La voluntat de l'empresa de Torre d'en Besora és col·laborar amb la protecció del medi ambient i en aquest sentit, el 80% de l'energia que consumeixen ve d'una instal·lació fotovoltaica. Així, les darreres decisions de l'empresa ha suposat que l'any 2021 rebera el premi d'Excel·lència a la Innovació per a Dones Rurals atorgat pel Ministeri d'Agricultura.

Tot i això, un dels reptes de l'empresa, "també és donar feina a les persones de la comarca i contribuir a evitar la despoblació, encara que és complicat en un municipi de poc més de 200 habitants", diu Beltrán. La firma té ara 12 treballadors, la majoria de la zona, i alguns de llocs com Alacant, Sagunt o Madrid, que s'han quedat a treballar i viure, però molts no han trobat casa al mateix poble. "Si totes les famílies pogueren viure a la Torre seria molt positiu per al municipi, però la falta de cases en venda i per a llogar ha fet que alguns d'ells hagen anat a viure a Els Rosildos", conclou.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas