GRUPO PLAZA

UN CONTE SOBRE L'ESCRIPTOR, LES SEUES OBRES I L'EXILI

Una biografia il·lustrada per a 'iniciar-se' en Max Aub - S. Cano

| 26/02/2023 | 3 min, 37 seg

MÚRCIA. La vocació de Max Aub per les lletres va començar molt prompte. Als 12 anys va escriure el seu primer poema i, encara que podria haver-se quedat ací la cosa, la seua vida va continuar omplint-se de llibres i històries que va desenvolupar, això sí, més enllà del vers. Se'l reconeix, de fet, per les seues novel·les, principalment El laberinto mágico, tot i que també va fer assajos i relats. Així mateix, l'escriptor va destacar per la seua aportació al món del teatre i va ser qui va gestionar l'encàrrec del Guernica a Picasso per a l'Exposició Internacional de París. Una apassionant vida que va estar, tanmateix, entelada per la guerra i totes les vegades en què l'autor va haver de fugir de la seua residència.

No va tindre Max Aub una vida, sens dubte, de conte. Encara que no per això hauria d'oblidar-se. Més prompte al revés. "Va tindre molta més importància en el seu moment de la que se li va donar després. Fins i tot va formar part del jurat del Festival de Cannes i el van nomenar Agregat Cultural de l'Ambaixada d'Espanya a París", explica el periodista Miguel Alayrach qui, per encàrrec de la Fundació Max Aub, ha escrit una biografia en format d'àlbum il·lustrat amb la qual busca acostar la vida del destacat creador al públic infantil. L'artista de Sogorb Meluca Redón s'ha encarregat de la part gràfica d'esta publicació que compta també amb el suport del Ministeri de Cultura.

 

La increíble historia del genial Max Aub repassa la vida i obra de l'escriptor, des del seu naixement fins a la seua defunció, detenint-se en aquells moments importants de la seua vida com va ser l'arribada al món de les seues filles. Ara bé, encara que es tracta d'un conte per a xiquets, també s'explica com a Max Aub se li va prohibir l'entrada a Espanya, com va haver de fugir de diverses guerres o com va ser enviat a tres camps de concentració. També la mort de la seua mare i del mateix escriptor són part important del relat.

Per a Miguel Alayrach fer-se càrrec de la biografia de Max Aub va ser tot un repte, precisament, perquè no podia deixar fora de l'àlbum les parts més fosques de la seua vida, ja que perdria el seu sentit. "La mort i l'exili són temes delicats, que has de tractar molt subtilment amb xiquets. No pots ignorar-ho, però tampoc cal insistir-hi. Així i tot, entenem que els xiquets que ho llegiran ja han sentit parlar molt de la guerra, pel conflicte de Rússia i Ucraïna. És una cosa que tenen assumit i que està bé que coneguen", assenyala l'escriptor de Geldo, qui és autor de més d'una vintena de contes infantils. "El que més em va costar va ser en realitat adaptar-me a la no creació, tot el que he fet és de creació pròpia. La Fundació em va contactar perquè no s'havia fet encara cap contingut de Max Aub per a xiquets".

En el seu cas, Meluca Redón va topar amb la complexitat que hi ha poques imatges de Max Aub. Per això, la il·lustradora va haver d'imaginar-se com seria de xicotet i per a recrear la seua vida va acabar recorrent a l'arxiu de l'època. "Imaginar-me a Max Aub i crear-lo va ser molt bonic, encara que em vaig haver de documentar prou. Vaig buscar imatges de com vestien en anys concrets, com eren en aquells dies les ciutats i també vaig buscar el vaixell amb què l'escriptor se'n va anar a Mèxic fugint".

Consta de 60 pàgines, 25 d'elles amb il·lustracions que Redón ha dibuixat a través del traç a mà mesclat amb el recurs del collage i amb tractament digital. "Creiem que al final hem aconseguit contar la seua vida amb un llenguatge sensible i unes imatges senzilles d'entendre. El llibre recorda els moments clau Max Aub i si hi ha xiquets més majors als quals els pica la curiositat, igual els anima a indagar més", exposen els seus autors.

next