VALÈNCIA. Salva Torrent (l'Eliana, 1964) es troba al capdavant del seu poble natal per tercera legislatura consecutiva. Sota les sigles del Partit Socialista, és un dels quatre alcaldes amb què ha comptat la localitat de Camp de Túria, la qual des de 1979 està governada pel PSPV-PSOE. A més de la involucració innegable que Torrent té pel seu municipi, donat que fou jutge de pau i fundà una de les falles locals, l'equip de govern de l'Eliana és profundament multidisciplinari. Hi formen part perfils tant d'àmbit social com científic: una arquitecta, una economista, una psicòloga, un politòleg, un periodista.
En aquesta entrevista amb Valencia Plaza, el primer edil recorre els principals reptes de la legislatura actual i aprofundeix en pilars fonamentals per a la localitat, com és el cas de la preocupació pel medi ambient i la societat a través del transport, la recollida d'escombraires o la construcció d'infraestructures sostenibles. De fet, l'Eliana fou seleccionada juntament amb 121 localitats espanyoles per desenvolupar un Pla d'Acció Local. A la província de Valencia només ho foren Vilanova de Castelló, Alzira, Torrent i la ciutat de València. L'alcalde matisa que l'Eliana és un "dels primers municipis que té una Agenda Urbana local, és a dir, un full de ruta que està enllaçada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible".
– Com valora aquest primer any de la tercera legislatura consecutiva en la qual és alcalde?
Al principi va ser complicat perquè no teníem majoria absoluta i ens trobàrem amb un no davant de totes les propostes que fèiem. Al final, haguérem d'arribar al pacte natural, que és amb Compromís. Això ha facilitat moltíssim l’acció de govern.
– Només es quedà a un vot per aconseguir la majoria.
Aquest ajuntament té disset regidors. Nosaltres en som huit. Vàrem tindre uns resultats fantàstics, tot i que no tinguérem la majoria absoluta com en el 2019, però vàrem tindre 4.300 vots. Quasi un 45% dels vots vingueren al nostre partit. Tot i això, sense majoria és molt complicat. Però bé, ho hem superat.
El contacte amb la ciutadania és l'única manera de créixer
– Des de 1979, governa el Partit Socialista a l’Eliana ininterrompudament. Quin creu que és el reclam principal de les polítiques socialistes municipals?
Som un municipi amb una renda molt elevada. Tenim molta gent que, possiblement, és conservadora, però que valora molt la gestió que se fa des de l’equip de govern. Estar més de quaranta-cinc anys governant en un poble significa que hi ha darrere una gran gestió. Jo soc part d’eixa gestió, però no en soc tota. La gestió començà amb el primer regidor, Lluís Escrivà. Al final, consisteix a treballar molt, estar damunt de la gent i millorar el poble. Sobretot, destaquen les polítiques de millora de la qualitat del nostre poble. No és fàcil. Crec que només hi ha dos municipis més a tota la província de Valencia, que són Quart de Poblet i Picanya, on també sempre ha governat el PSPV. El tercer és l’Eliana. Tenim molt de mèrit, però n’és gràcies als ciutadans i les ciutadanes que confien en nosaltres i en una bona gestió.
– De fet, una iniciativa diferenciadora que va posar en marxa a l’abril fou ‘Un cafè con el alcalde’, un espai dedicat a la conversa entre vostè i la població del municipi. Ha tingut bona acollida?
Sí. De fet, tenim cua fins a març de 2025. Des d’alcaldia, tot i que soc una persona accessible, volíem que aquell que no em coneix, puga fer-ho. Aleshores, donar l’oportunitat als veïns de vindre ací i traslladar-nos quins són els seus problemes és com se construís una ciutat: escoltant. De fet, el contacte amb la ciutadania és l’única manera de créixer.
– Quins reptes destacaria des de 2023 fins a 2027?
En relació amb allò que volem fer per al futur, quan entràrem al 2015 vaig afirmar que l’Eliana estava molt ben dotada, però eixes dotacions s'havien d'actualitzar i millorar-les perquè eren infraestructures molt antigues. Així doncs, acabem de reformar i ampliar la Casa de la Cultura, que tenia més de cinquanta anys i necessitava una reforma important, per la qual cosa hem fet un edifi verd, amb un jardí vertical i cent per cent sostenible. També estem treballant en el futur Centre de Salut, l’ampliació i millora del CEIP El Garbí, la construcció del nou institut… A més, cal mencionar que som un poble jove amb un augment de la població que ve buscant qualitat, però no volem perdre les nostres arrels. Per això, creem important intervenir en edificis històrics, com és la Torre del Virrei i el Molí de la Lluna.