GRUPO PLAZA

'a la cara' amb el conseller de cultura

Vicent Marzà: "Si pensarem que el Museu Sorolla fóra la 'germana lletja' del de Madrid, no el faríem"

11/04/2018 - 

VALÈNCIA. Tres anys després de posar-se al capdavant d'este sector que anomenen 'de terra cremada', Vicent Marzà fa balanç en Cultur Plaza del que s'ha aconseguit, el que està per fer i els glops més amargs. En el primer cas, unes dades de consum i pressupostos per les quals pot traure pit. I ho fa. En el capítol de comptes pendents: assolir l’1% del pressupost per a Cultura, una sobtada adquisició de la Nau de Sagunt –encara sense pla estatègic conegut–, el Palau de les Arts sense màxim responsable i submit en una reformulació interna i un Museu Sorolla que genera escepticisme

Només són alguns casos. Dels glops amargs, la  denuncia al gerent del Consorci de Museus per suposat "tracte denigrant" a treballadors i els problemes derivats d’acomiadaments i enfrontaments amb sindicats per les Relacions de Llocs de Treball tant del propi Consorci de Museus i com de l’Institut Valencià de Cultura. En format radiofònic, conversem amb el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport.

Escolta íntegra l'entrevista ací:

Algunes frases destacades de la conversa

Centre del Carme i Consorci de Museus de la Generalitat

"Nosaltres estem tranquils. Pensem que José Luis [Pérez Pont] en el seu treball està notant-se moltíssim el resultat. Hem més que duplicat la gent que visita el Centre del Carme, les seues activitats, i nosaltres no tenim cap dubte de que José Luis està treballant bé i que tracta bé a la gent. Si hi ha alguna cosa que s'ha de millorar en el dia a dia, que es millore".

"Tot el món que treballe en el Consorci de Museus haurà de ser gent que passe per un concurs públic. I, evidentment, els que ja estan dins podran participar tenint en compte la seua experiència. És el que s'ha de fer en tot el sector públic. [...] Un concurs de mèrits i amb publicitat, que tot el món es puga presentar".

"[Comparativa amb l'estratègia de l'VAM] El Centre del Carme volem que siga un espai més de participació, de creació, en el que hi haja molt més accés a eixos concursos públics que s'estan fent. […] Un centre de cultura contemporània en el que hi haja tot tipus d'activitat sempre que tinga un nivel mínim de qualitat".

Tranquilitat per als treballadors de l'IVC i el Cor de la Geneneralitat

El conseller Vicent Marzà als estudis de Plaza Radio

"Eixos procesos d'ordenació i d'organització fan que hi haja friccions […] en els diferents representants sindicals, perquè el que es vol per part dels sindicats no es el mateix que el que es vol des de l'Administració. […] Per exemple, en les últimes setmanes s'han amortitzat quatre places perquè no eren necessaries. No només s'amortitzen, també es van a crear noves. Per exemple, un xòfer crec que no és necessari a l'Institut Valencià de Cultura. En canvi, és necessari contractar més tècnics d'escenari".

"He de donar tranquilitat als treballadors de l'IVC. L'altre dia veia també que la gente del Cor de la Generalitat havia dit alguna cosa... Han d'estar tranquils. El Cor és més que necessari. Van a continuar als seus llocs de treball. És un dels projectes necesssaris de l'IVC i, per tant, que estiguen tranquils perquè van a continuar tenint les condicions assegurades i cada dia projectant més el seu projecte".

L'impàs de Les Arts

"Hi haurà un patronat que tindrà més capacitat executiva. Estarà conformat, no només per les institucions que formen part de la pròpia fundació, sino també de gent de la societat civil. En les properes setmanes podrem anunciar la incorporació de molta gente de la societat civil valenciana. […] També per a una gestió més col·lectiva".

"La direcció artística volem que es dedique a dirigir artísticamente el teatre, que no haja de tindre mals de cap de com són els contractes, com s'han de fer administrativament […]. Que tinguen exclusivament les competències artístiques sobretot de cara a la direcció de l'òpera i que, en coherència, el conjunt dels espais […] beguen d'eixa direcció artística".

"[Valor diferencial de Les Arts] Contem amb un grandíssim planter de professionals en el qual hem de posar en valor. L'Orquestra de la Comunitat Valenciana volem que tinga més presència tant a nivell valencià com estatal i internacional. El Centre de Perfeccionament Plácido Domingo, que el seu planter, tinga més visibilitat. Que el Cor puga seguir tenint més presència". 

El conseller Vicent Marzà als estudis de Plaza Radio

"Plácido Domingo no estarà en la comissió artística de Les Arts, estarà en una altra comissió [Mecenatge] dins de la nova estructura per les seues necessitats de poder fer altres qüestions en altres espais. Però, estarà en l'estructura de Les Arts. Continuarà participant de forma activa".

Ballet de la Generalitat

"El que volem és que hi haja una programació estable; no un cos estable".

L'ampliació de l'IVAM i el MuVIM

"No mai he dit que l'IVAM s'anara a ampliar en el MuVIM".

"Mirarem si cal fer una ampliació o no cal. Si cal anar a altres usos d'altres espais. El MuVIM no era ni ha sigut cap tipus de prioritat, sino que primer cal creixer orgànicament".

"S'ha normalitzat el tracte amb el Ministeri. De moment tenim bones relacions institucionals el que ara volem és que les exigències justes. […] Ara hi hans millors relacions, però no hi han més diners".

Museu Sorolla

"Nosaltres el que hem de fer és propiciar que les coses passen. Que cada dia més el territori valencià siga referent en manifestacions culturals com puga ser un Museu Sorolla. Pensem que l'espai és adequat, que València té les condicions per a poder-ho fer i que els fons que es disposen en institucions valencianes, podem arribar a altres fons privats que poden ajudar a que eixe projecte expositiu no debilite un altre projecte. Que siga per sumar".

"Si pensarem que el Museu Sorolla fóra la 'germana lletja' del de Madrid, no el faríem"

"El Museu Sorolla, si es fa, es perquè té sentit. Si no, no ho farem"

Competència d'accions culturals d'altres conselleries

"La competència de Cultura és de la nostra conselleria. Tenim la sort que tenim un president i una vicepresidenta que es creuen la Cultura, que tenen idees pròpies".

"La Nau de Sagunt s'ha comprat perquè se'ns ha posat a tir".

"[Corredor Mediterani Cultural] És cert que estem en un punt que no tenim la agilitat que voldriem perquè a Catalunya no hi ha govern".

Balanç

"Es posible haver fet els canvis més ràpid? Ja dic jo que no".

"El consum cultural ha augmentat".


Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas