GRUPO PLAZA

PLATGES URBANES 

De la Patacona al port: sis 'xiringuitos' amb activitats culturals

Llegir, aprendre a ballar o fer ioga amb els peus a l’arena

| 03/07/2017 | 4 min, 52 seg

VALÈNCIA. Ombra, brisa marina, una llauna fresqueta de refresc -o cervesa- i la ferma intenció de no fer absolutament res. Aquesta podria ser la descripció d’un dia de platja qualsevol, sobretot dels primers de les vacances, amb què somniem totes les persones que encara estem pegades a l’ordinador. Tant si el primer dilluns de juliol et pilla de vacances i vols aprofitar-les com si no ho estàs però no vols privar-te de la mar, fins i tot entre setmana, les platges urbanes ofereixen plans culturals i esportius compatibles amb l’afterwork. Des de la Patacona (Alboraia) fins al port de València es pot llegir, aprendre a ballar, fer esport a la platja o fer-se un massatge sense traure els peus de l’arena. Ens llevem les sabates, posem els peus a la vora i caminem de nord a sud per les propostes i xiringuitos d’oci cultural i actiu als 3,5 kilòmetres de platges urbanes d’Alboraia i València.

La platja de la Patacona, a Alboraia, s’ha convertit en els últims anys en un pol d’atracció dels amants de la mar. Els seus xiringuitos sobre l’arena ofereixen diverses opcions per a no quedar-se quiet. El xiringuito més septentrional és El Ocho, un xicotet local obert fa tres anys. Les seues sessions de dj en directe els dijous i els diumenges congreguen des de les sis de la vesprada nombrosos aficionats a la música house i les postes de sol. La seua temporada començà el 15 de maig i acabarà la primera setmana d’octubre.

Dj al xiringuito El Ocho, a la platja de la Patacona. FOTO: KIKE TABERNER


Uns metres més al sud, la platja es converteix en una pista de ball. Al xiringuito Pata Sur, sona el forró, la sensual dansa tradicional del nord del Brasil, transformant la Patacona en Fortaleza. Vora 15 parelles ballen lliscant els peus nus per terra, concentrats per a no perdre el pas al ritme de l’acordió i dels passos que han aprés fa un moment a la seua classe d’iniciació. “Els dimarts a la vesprada tenim primer classe d’iniciació al forró i després nit de ball. I els dimecres tenim swing”, conta Marta, una de les encarregades del local. “En els últims anys, aquestes activitats gratuïtes han dinamitzat molt la platja i l’arribada de l’autobús fins ací ha sigut crucial”, remarca Alicia Esparza, veïna d’Alboraia que ha vingut a divertir-se després del treball.

Una de les activitats més esteses a la platja és l’esport. A les escoles de surf o els box de crossfit propers a la platja s’uneixen les propostes esportives directament a la mar. Una de les activitats més conegudes és el ioga a peu de platja oferit per xiringuitos com La más bonita, al límit d’Alboraia amb València. Dimecres, divendres i alguns dissabtes, durant el mes juliol i agost, a les 8 del matí, es pot començar el dia amb les sessions gratuïtes de ioga per gaudir aquesta pràctica nacional de l'Índia, país que ha creat fins i tot un viceministeri propi per promoure aquest esport.

Xiringuito Beach Bol, a la platja de la Malvarrosa. FOTO: FDM 

Però si més enllà de relaxar-te i treballar la flexibilitat el que es vol és alliberar energia, la platja de la Malva-rosa, un poc més al sud, és el lloc que buscaves. A les instal·lacions del Beach Bol, gestionat pel Club de Voley Playa la Malva, a l’altura de l’Hospital de la Malva-rosa, s’ofereixen classes de voleibol per a xiquets i adults que congreguen vora 150 alumnes en cursos quinzenals.

“En col·laboració amb l’Ajuntament de València, amb la Fundació Esportiva Municipal, aquest estiu tenim ací classes gratuïtes de tai-chi, de ioga, de fitness llatí i diverses activitats esportives durant tot el dia”, conta Arturo Martínez, director esportiu del Beach Bol, que compta amb 18 pistes obertes fins les deu de la nit. “La instal·lació és municipal i, per tant, qualsevol persona que vulga pot venir ací i demanar un joc de xarxa i línia gratis, perquè cedim el material esportiu. A partir de les sis de la vesprada hi ha molta gent i normalment ja no ens queden places lliures!”, explica el director de l’únic xiringuito de la platja de València, llevat dels tradicionals quioscos de ratlles blanques i blaves.

 

Per a qui sent que ja ha suat suficient durant la tradicionalment odiada ‘operació biquini’ i prefereix cultivar la primera part de la frase, ‘mens sana’, la zona sud de la platja, a Les Arenes, té el que necessita. La Bibliomar, oberta des de fa 11 anys junt a l’antic balneari de Les Arenes, ofereix gratuïtament llibres, premsa diària i fins i tot wifi obert per als que no poden abandonar la tauleta durant les vacances. Adaptada per a l’accés amb persones amb discapacitat, la biblioteca organitza periòdicament activitats d’animació lectora i tallers infantils.

Si arribat aquest punt, després d’escoltar música, ballar forró, fer ioga, volei platja, llegir i caminar 3 kilòmetres, el que el cos demana és un massatge, també te’l pots regalar. L’empresa Mar y Sombra, concessionària dels tradicionals quioscos de ratlles blaves i blanques de tota la platja de València, té dos espais on, tots els dies, d’onze del matí a set de la vesprada, te’n poden fer un. Situats davant del quiosc número 5 i el número 1, prop de la Marina, pots alliberar les lesions musculars d’un any de treball. Qui sap si amb tantes activitats, serà suficient un estiu per llevar-se totes les contractures.

next