GRUPO PLAZA

col·lecció Drassaneta

Bruna i Mimi, benvingudes a casa!

Els il·lustradors Aleksandar Zolotic, des de Belgrad, i Jem Maybank, des de Leeds, han donat vida a les dos primeres protagonistes dels àlbums gràfics de la col·lecció Drassaneta, un ambiciós projecte per a crear un imaginari propi i alhora universal destinat als valencians més menuts.

22/11/2020 - 

VALÈNCIA. Bruna i el drac, una idea original guionitzada per Josep Vicent Miralles és una reinterpretació del clàssic monstre de foc, endolcit per centenars de carabasses torrades i ambientat en el Montgó. “Esta és una d’eixes històries que jo, personalment, haguera demanat fer”, afirma ZoloticÉs senzilla, divertida i oferix l’oportunitat de crear escenes molt pintoresques. A més, té un significat i una conclusió molt boniques. D’altra banda... a qui no li agrada dibuixar dracs? Em feu molt feliç que Drassana m’oferira posar les imatges a este relat”. Zolotic ha dinamitzat, amb els seus dibuixos, personatges com els de Christian Andersen, consolidant una exitosa carrera centrada en la il·lustració infantil i juvenil. Sobre Bruna ens diu: “Sempre és atractiu dibuixar personatges jóvens, especialment xiquetes tan valentes i despertes, amb la capacitat de superar els seus límits per tal d’ajudar els demés. I el drac és molt divertit, em recorda positivament al Reluctant dragon (el Drac Foll), un personatge clàssic de Disney”.

Zolotic havia volgut ser artiste des de xicotet. “Durant els meus anys acadèmics, entenguí què comportava el món de la il·lustració i vaig deprendre l’ofici. Fon un famós il·lustrador serbi qui m’ensenyà a través del seu treball l’immens potencial de la il·lustració per a xiquets, com d’efectiu i significatiu, com de divertit pot ser per ad ells… i per a mi! A partir d’eixe descobriment vaig decidir que esta era la classe d’art que jo volia fer. I fa deu anys ja que vaig rebre el primer encàrrec”.

Quant als escenaris de Bruna i el drac, Zolotic ha treballat amb les fotografies i les explicacions que Miralles li ha transmés: “En molts dels llibres en què treballe use fotografies com a referència i a sovint no he estat mai en eixos espais. La labor de recreació de paisatges, atmosferes i llocs concrets és apassionant. Ara vull conéixer eixos llocs, i per descomptat el Montgó i els pobles dels voltants, que ja els tinc en la llista de prioritats!”.

Cosquerelles entre l’Albufera i Bretanya

Vicent Baydal ha fet nàixer a esta simpàtica gosseta ratera de l’Albufera que empra les cosquerelles i les rialles per a socialitzar-se amb els altres. La vida de Mimi pegarà un gir que la portarà a conéixer al cavaller Tirant, una fascinant aventura dibuixada per Jem Maybank. “La història és tendra i divertida”, explica la il·lustradora, “i per a mi, particularment, una gran oportunitat per a explorar paisatges i referents que no coneixia; quant a Mimi, he volgut ser fidel a l’espècie, però donant-li una aparença propera i adorable”. Maybank es mostra encantada d’haver il·lustrat escenaris tan diversos com una barraca de l’Albufera, un vaixell en alta mar, els boscs de Bretanya o el castell de Roca Salada. 

La britànica aplegà al món de la il·lustració de forma un tant casual, per a guanyar-se la vida mentres estudiava la carrera. Se li donà bé i ara se’n dedica professionalment. “El meu somni com a il·lustradora”, reconeix, “és fer llibres sobre pardals. M’agraden tant que voldria fer llibres i llibres sobre tota classe de pardals. Els animals i concretament les aus són la meua passió”. De fet, podem trobar-ne un fum en l’àlbum de Mimi. “Treballar en este llibre ha sigut un procés apassionant. Volíem remarcar la diferència entre el nord i el sud d’Europa i crec que ho hem aconseguit. Per una altra banda, la varietat de fauna de l’Albufera m’ha permés recrear-me en la meua passió pels animals i les aus”. Tant Baydal com Miralles, de fet, estan encantats amb el resultat final. Drassana obri així una nova sendera de producció llibresca en valencià, un instrument inequívoc per als somnis i les il·lusions dels més menuts de la casa i també dels adults que, amb llibres com estos, els introduïxen en un univers màgic i inabastable d’històries il·lustrades. 

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme