GRUPO PLAZA

de categoria

Com sobreviure a la Fira del Llibre

12/10/2021 - 

VALÈNCIA. Torna la Fira del Llibre, torna el gran aparador d'escriptors, llibreters, contacontes i editors. Un espai on l'objectiu principal és vendre llibres, això cal no perdre-ho de vista, i per a incentivar-ho els llibres costen un 10% menys. Així que si per exemple vols comprar-te Noruega, allí t'estalvies un parell d'eurets. El sector té dubtes i es mostra prudent pel que a  l'èxit d'una Fira que sempre ha suposat un gran incentiu perquè les llibreries (i les editorials) feren caixa. L'ambient que es crea a Vivers és molt especial, i passejar entre les paradetes farcides de novetats editorials és una experiència enriquidora. Això sí, cal que tingueu en compte algunes coses per a sobreviure a l'experiència, o millor dit, per a aprofitar al 100% l'experiència.

Consell 1 - Evita els caps de setmana

Si no tens un altre remei, acudix dissabte o diumenge, però eixos dies la cosa està sempre prou a parir. Els autors programen desenes de firmes per a eixos dies (jo el primer), i ara, amb poques ganes generalitzades de viure aglomeracions, potser anar dissabte a migdia o diumenge a hora de berenar no és la millor idea. Si no tens més remei, carrega’t de paciència i intenta anar a primera o última hora, ja que en eixos moments no hi ha quasi afluència a la Fira.

Consell 2 - Planifica la visita completa

Si hi vius a prop, no hi ha problema, però si va a propòsit a la Fira, és millor programar-ho com toca. Esmorzar a la Pèrgola o al Bar Mestalla, per exemple, pot ser un inici de dia excepcional. Si vols, també pots anar a dinar per la zona o fer un soparet només tanquen les paradetes a les 20 h en algun restaurant del centre, d'eixos que recomana La Guia Hedonista. A Vivers pots arribar en bicicleta o en metro, evita dur tacons perquè el pis és irregular i si portes de casa una tote bag per a carregar les compres, millor. Aparcar és complicat, així que si no tens més remei que anar-hi en cotxe, pensa en el pàrquing per a no passar mitja hora pegant voltes. També pots aprofitar el dia i fer un combo cultural i visitar l'exposició Londong Calling abans no la lleven, ja que només es pot vore fins el dia 17 d'octubre a la Fundació Bancaixa. Si t'ho planifiques, hi pots anar amb amics, fer coincidir la visita amb la presentació d'algun llibre que et semble interessant o, què sé jo, dur la teua cita de Tinder allí perquè pense que eres molt cultureta.

Consell 3 - Parla amb els autors

Hi ha autors que venen des de lluny, altres que fa moltes hores que estan de peu i, en general, tots estan a la Fira per amor a l'art. Un autor que passe tot el dia en la Fira i venga deu llibres cobrarà d'ací a un any uns 15 eurets de mitjana per eixa jornada de promoció... Per poc que vaja a dinar de menú i es demane un café pel matí, el dia li ix a pagar. Si no són grans firmes, d'eixes que tenen cues quilomètriques, la promoció és necessària perquè la gent conega de primera mà els seus llibres, però és molt pesada i poc agraïda. Així que sigues amable amb els autors, deixa que et conten la seua moguda, i així faràs que no troben tan inútil estar hores dempeus repetint allò de "Bon dia, et puc parlar del meu llibre?" com uns autòmats. Nota mental: si un amic o amiga escriu un llibre, queda molt lleig vore'l allí, entretindre'l mitja hora i després dir allò de "ja te'l compraré!". Mira, no! No sigues com El perro del hortelano, i tampoc sigues fals, si no t'interessa no el compres, però desitja-li sort, i no mareges!!!

Foto: KIKE TABERNER.

Consell 4 - Evita els best-sellers

És una ocasió única per a comprar llibres d'editorials xicotetes, conéixer autors emergents o uns altres que no tenen darrere una maquinària mediàtica suficient per a arribar al gran públic. A la Fira hi ha llibres que no solen durar més d'uns mesos a les llibreries i que, per tant, només els pots fullejar allí. Deixa't recomanar pels llibreters, que normalment coneixen el seu producte, mira de llegir les contraportades i atrevix-te amb algun gènere com la poesia o la ciència ficció que potser no estan entre els teus habituals. Ara bé, no faces això d'agafar un llibre, obrir-lo, passar les fulles i tornar-lo a deixar, és absurd. És com anar pel mercat tocant totes les creïlles i tornant-les a deixar, són creïlles, per molt que les toques no canvien de sabor, com un llibre, si no tens intenció de llegir-ne ni una línia, per què l'obris? Que alguns sembla que el gasten de palmito!!!

Consell 5 - Fulleja la programació

Potser et perds per cinc minuts el concert d'Andreu Valor o te'n vas cinc minuts abans que arranquen a tocar Borja Penalba i Mireia Vives, simplement perquè no sabies que tocaven allí, debades. Sí, hi ha concerts, recitals de poesia, homenatges a Marc Granell, a Brines i a Empar Claramunt, contacontes, presentacions, trobades amb els lectors i moltes activitats més. Que potser vols anar a passejar i comprar dos regals d'aniversari dedicats pels autors, i et fa igual que hi haja un debat o un recital. Però no costa res informar-te i traure més profit a la teua visita. Perquè tal volta vols tindre, què sé jo, El Bestiari Valencià dedicat (un poc d'autopromoció), o t'agradaria que Julia Navarro et firmara aquella primera edició que tens guardada a casa de La Hermandad de la Sábana Santa que et va inspirar per a córrer la marató, coses que amb un clic, i una visita a Vivers, pots fer realitat.

Consell final

Un bon amic em va dir un dia que en cultura no s'ha d’escatimar, que un llibre llegit en l'adolescència ens pot acompanyar tota la vida, com un disc de música o el record d'una representació teatral. Hi ha una frase valenciana que diu "arreplegador de cendra i escampador de farina", i que definix eixes persones, moltes, que potser tenen un cotxe de 50.000  euros, es gasten 100  euros en el dinarot un dissabte i tenen un rellotge de 2.000 titos, però que després et diuen que un llibre infantil, 12 euros, és massa car. Persones que estalvien en minúcies i gasten en luxe, i que no entenen que un llibre, per força, ha de costar més que un gintònic. No cal que invertiu el sou en la Fira, però és una bona ocasió per a avançar regals de Nadal —i més enguany, que hi haurà desabastiment de productes fets a la Xina— o de quedar bé amb eixa persona que sabeu que aprecia una bona lectura. I si veieu que estic per allí veniu a saludar-me i discutim sobre el València CF, esmorzars o l'última exposició de l'IVAM, que allí, entre llibres, t'entren encara més ganes de raonar.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas