GRUPO PLAZA

empreses des de l'interior | 'CENTRE PSICOEDUCATIU SOMNIA', PEDAGOGIA ANOMENADA VIVA I ACTIVA

Culla crea una xarxa de serveis psicoeducatius a les zones rurals per a la revitalització de l'interior

23/01/2022 - 

CASTELLÓ. 'Cuidem dels teus per fer del món rural un lloc on viure'. Una frase o un lema, com es vulga interpretar, que és una clara declaració d'intencions. Les autores són Maite i Paloma Bellés, dos joves de Culla que tenen clar que volen viure i treballar al seu poble i que després de realitzar a Castelló els estudis de Psicologia i Magisteri, respectivament, han creat Somnia, un centre psicoeducatiu que ofereix activitats lúdiques i d'aprenentatge per a xiquets i xiquetes i també per a adolescents i que té la seu a aquesta localitat del Maestrat. Volen que Somnia siga sobretot, un espai d'acompanyament a la infància i a les seues famílies en el qual es puguen atendre les seues necessitats en l'àmbit social, educatiu i emocional.

Les impulsores d'aquest projecte expliquen que la iniciativa sorgeix de la seua experiència. "Nosaltres quan érem menudes no vam poder tindre un acompanyament en acabar l'horari escolar i hem observat que la situació no ha canviat, així que vam pensar que seria una bona opció crear un suport educatiu per als xiquets i xiquetes amb tallers familiars en el qual poden estar acompanyats per les mares i pares, i al mateix temps activitats extraescolars per a afavorir la conciliació familiar", asseguren.

Maite i Paloma Bellés.

Les propostes que ofereix el centre beuen de diferents metodologies socioeducatives. "No ens agrada encasellar-nos", assenyalen, encara que diuen que el "centre aposta per una pedagogia viva i activa, en la qual els xiquets i xiquetes, de forma autònoma, trien de forma lliure els diferents ambients d'aprenentatge que els interessen i intenten resoldre els conflictes que puguen sorgir per si mateixos". Maite i Paloma expliquen que li donen "més importància a les activitats que queden més en un segon pla als centres escolar com són la plàstica, la música, l'esport i el joc, entre d'altres, que és on ells més socialitzen".

La iniciativa es va posar en marxa al mes de setembre de 2021, ara fa només quatre mesos, i ha tingut molt bona acollida per part d'entitats, ampes i ajuntaments. Així, Somnia ja ha ampliat l'equip de treball i Paula, Meri i Eduardo s'encarreguen de dur a terme les activitats extraescolars a Benassal, Atzeneta, Vistabella, Benafigos i Xodos, amb espais de multiactivitats, tallers d'expressió corporal com el Ioga o activitats esportives, mentre que a Culla estan acompanyant la part escolar.

"Estem molt contentes per la resposta, ja que no esperàvem aquesta acollida. Ara la nostra idea és poder crear una gran xarxa per a abastar la quantitat més gran de pobles possible", diuen Paloma i Maite. I és que el projecte que han posat en marxa té un valor afegit que és oferir al món rural i des del seu poble, un servei necessari que dóna una major qualitat de vida als veïns de la comarca en una època en la qual el tema de la despoblació forma part de l'actualitat. Maite i Paloma pensen que "les persones han de poder triar on volen viure i posar a l'abast dels veïns i veïnes aquest tipus de servicis tan necessaris per a la societat actual és bàsic per a revitalitzar les zones d'interior".

En l'actualitat, Somnia està a punt d'acabar les obres al local que prompte estrenarà a Culla i que serà un espai que les famílies podran utilitzar quan ho necessiten o s'oferiran activitats d'acompanyament i on els familiars podran participar de les activitats amb els xiquets i xiquetes i així involucrar-se en elles i compartir moments i experiències amb els més menuts. Paloma i Maite formen part d'una generació de joves de Culla que després de formar-se han tornat al seu poble a viure i a treballar amb propostes innovadores i de futur.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas