GRUPO PLAZA

plat de la setmana

El formatge Savel d'Airas Moniz

Si l'elegància estiguera feta de llet, esta seria un formatge gallec

| 10/02/2024 | 1 min, 21 seg

Entenc perfectament la fascinació que exercixen dos productes com el formatge i el vi. La llet i el raïm com a germen i principi d'un procés que el temps i la mà del ser humà són capaços de modelar, afinar i depurar fins a aconseguir eixe miracle que és un bon formatge artesà o un gran vi.

"To me, you are perfect". Era la declaració d'amor silenciosa d'Andrew Lincoln a Keira Knightley en Love Actually. Jo sent el mateix amb este formatge, el Savel d'Airas Moniz. Per a mi, és la perfecció. Una joia que s'elabora amb llet crua de les seues pròpies vaques Jersey criades en llibertat a les valls gallegues, en una xicoteta formatgeria de Chantada. Un projecte que van posar en marxa dos amics i la parella d'un d'ells que fins a aquell moment no tenien res a vore amb l'univers formatger. Que estos tres formatgers hagen decidit no augmentar-ne la producció, tot i l'èxit que ha collit el seu formatge –té tots els premis del món– per a poder continuar controlant el resultat, el fa encara més interessant.

És un formatge diferent de qualsevol formatge que hages tastat. Fa gust de mantega i d'amor per les coses ben fetes. La producció és escassa, però si passes pel Mercat de Colom podràs trobar-lo tant en Manglano com en Mi Cub, on preparen una taula de formatges que els servix la xarcuteria veïna, maridada amb cava de Bodegas Hispano-Suizas. El nirvana.

next