GRUPO PLAZA

Un món sostenible? / OPINIÓN

El Fugitiu en la Fira dels sentits

17/05/2018 - 

Una Fira del Llibre és sempre un gran festival dels sentits per a qualsevol lector, encara que siga esporàdic i compulsiu. Un espai convertit en una gran estesa de saboroses obres repletes amb històries carregades de sorpreses, que els seus autors ofereixen com a selectes llepolies reunides a l’abast de tots els públics en mig d’un ambient distés i festiu. Així ha passat una vegada més a la Fira del Llibre de València, que ha arribat a la 53 edició amb més casetes i assistència de públic que mai, la quantitat de lectors reals ja és un altre tema. Enguany, per primera vegada, he viscut en primera persona l’experiència de presentar un llibre a l’exposició del públic. El títol que dóna nom a aquesta secció, Un Món Sostenible?, m’han servit per a recollir un grapat d’articles ací publicats, i també en altres llocs digitals, que reuneixen algunes respostes i moltes preguntes relacionades amb activitats que afecten al planeta on vivim des d’un prisma certament dadaista i coral, com ho és la vida. Un llibre, amb el pròleg del meteoròleg Jordi Payà, que reuneix un conjunt d’experiències que uneixen medi ambient, música, política o gastronomia. Un somni convertit en paper per l’efectivitat de la històrica l’editorial Albatros, connectada per tres generacions a la centenària impremta Tipografia Moderna, un vehicle de tradició que uneix passat i futur mitjançant el present gràcies als lectors. 

Més enllà del trasllat del món digital al paper, l’oportunitat m’ha permés admirar des de dins d’una caseta, com espectador privilegiat, el circuit d’autors i obres variades amb propostes sempre interessants. Entre elles vull destacar per moltes raons un títol: El Fugitiuun llibre dels periodistes Genar Martí i Jorge Saucedo. Com ha escrit Toni Mollà, “un macroreportatge del millor periodisme d’investigació”, que reconstrueix pas a pas la fugida d’Antonio Anglés, un delinqüent gens comú que es converteix en el criminal més buscat d’Espanya després del descobriment dels cossos de les xiquetes d’Alcàsser, en 1993. Es tracta d’un treball periodístic meticulós i al mateix temps un atractiu relat convertit en un apassionant thriller, que amb un estil directe i molt visual aporta nous descobriments sobre la fugida d’Anglés mai abans exposats, amb testimonis inèdits i informacions policials sorprenents. La transcendència de l’obra la subratlla el fet que els continguts del llibre han sigut portada de nombrosos diaris d’àmbit local i estatal, pràcticament tots, a causa de les novetats sobre el cas que aporten Genar Martí i Jorge Saucedo en un llibre escrit en valencià, publicat per editorial Vincle, amb tots els símptomes de convertir-se en un best-seller per mèrits que qualsevol lector pot apreciar només obrir-lo. Tot un viatge trepidant, amb aroma d’aventura com ho és qualsevol bona investigació, que atrapa des de la primera pàgina. Entre els interessats que adquiriren un exemplar a la caseta es va incloure Paco Lobatón, el gran buscador de desapareguts que també va presentar novetat editorial a la Fira.

Mirada des d’una caseta

Des de la bona perspectiva que oferia l’interior de la caseta de la Llibreria La Traca, també vaig tindre a l’abast autors com Emili Piera que ha presentat La Cuina de l’Albufera (i de les marjals)Un títol d’evident utilitat per a tots els sentits, junt a altres de les seues moltes propostes com el visionari i divertit Un mort al Palau, escrit en companyia de Tonino López-Guitián, que ha arribat a la segona edició confirmant que els autors avançaren en 2009 arguments de ficció convertits posteriorment en realitat, com la inundació del Palau de les Arts de València o la introducció de la medusa en l’alta cuina mediterrània. També he pogut compartit sostre amb Toni Mollà que ha presentat Escrits contra el Silenci, que reivindica l'obra cívica de Joan Fuster. La varietat de temes recollits en un mateix espai ha inclòs també al futbol, amb Paco Lloret i el seu Bronco y copero, una recopilació d’episodis destacats en la vida del València CF o Guau, la educación sentimental según los perros de Miquel Martí.

A la caseta de davant, Amparo Tórtola presenta Apenas unos segundos un recorregut vital de quatre dones en temps i espais diferents amb apassionants vivències, que travessen diversos moments històrics carregats de significat i context. La incansable viatgera i narradora Marina Izquierdo proposa la poesia de La Vida en los Margenes, i també Mujeres Fuertes, una obra de teatre per a totes les edats. Entre la gent que ompli el carrer de la Fira en el seu últim cap de setmana camina atrafegat Joanjo Garcia que amb La pornografia de les petites coses s’ha convertit en la novel.la en la nostra llengua més venuda a la Fira. Altre títol destacat entre les novetats és Matar Joan Fuster (i altres històries) de Francesc Bayarri que, com avança el títol, recull eixa i altres investigacions periodístiques elaborades per l’autor sobre les activitats terroristes en temps difícils de transició. El company de diari Carlos Aimeur signa exemplars de Destroy, un viatge als inferns de la vida nocturna valenciana als anys 90 dins un relat frenètic que enganxa d’immediat al lector. Andreu Escrivà i el seu imprescindible manual divulgatiu sobre el canvi climàtic Encara no és tard, o Els valencians, des de quan són valencians? de Vicent Baydal, són altres xicotets clàssics de la creació recent presents a la Fira que els seus autors s’ofereixen a firmar.

Entre la bona representació d’autors arribats des de fora de la ciutat per l’ocasió m’atrau la presència de Lluis Foix, històric director adjunt de La Vanguardia i referent del periodisme internacional sobre el terreny, que presenta El que la terra m’ha donat, un títol que evidencia un retorn a la natura, als orígens del lloc on prové en un viatge a les arrels. Un camí d’anada i tornada que mai s’acaba, com l’atractiva varietat d’arguments que proposa cada any la Fira del Llibre de València, que mitjançant la lectura aconsegueix fer un món més sostenible en tots els sentits.      

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas