GRUPO PLAZA

DES DE L'ORGANISME DESCARTEN QUE LA REOBERTURA SIGA en JULIOL I APUNTEN A OCTUBRE

El Festival de Jazz, darrera parada abans de la reobertura del Palau de la Música - Á. Devís

| 01/03/2023 | 3 min, 43 seg

VALÈNCIA. El Palau de la Música encara els últims serrells de les seues obres, que finalment, tot i les declaracions de la regidora Glòria Tello, que esperava que es pogueren acabar “fins i tot abans”, s'entregaran dins del termini i en la forma adient. Les noves actuacions, dirigides a millorar l'eficiència energètica, i que van suposar un augment de cost de 958.000 euros, no pareix que vagen a comportar un retard en els plans inicials de l'Ajuntament: que les obres duraren 15 mesos. Així, la constructora encarregada d'una de les obres fonamentals d'esta legislatura, retirarà les bastides al juliol.

Però més important que saber quan acaben les obres, és saber quant reobrirà l'edifici. En juny es compliran quatre anys del despreniment de part del sostre de la Sala Joaquín Rodrigo que va iniciar este llarg procés. Ara, fonts oficials del Palau confirmen que la festa de reinauguració serà el primer concert de la temporada 2023/2024, el mes d'octubre. Així serà després de descartar definitivament la programació del Festival de Jazz en cap espai del Palau. El festival serà l'últim gran esdeveniment del Palau que se celebrarà forçosament fora d'ell, i continuarà estant en el Teatre Principal. Eixe era el gran dubte, ja que era precisament en juliol quan s'entregaven les obres.

Durant tot el procés de construcció, a preguntes de la premsa, la regidora Tello recordava que “els terminis d'execució són termes màxims i habitualment, les empreses els aconsegeixen acurtar”. De fet, un debat habitual del rogle era la pregunta si, en període electoral, es podria reinaugurar, donant com a resposta que en ser una rehabilitació i no una obra nova no hi hauria cap problema.

El mes de gener passat, en l'última visita de la regidora i l'alcalde a les obres, esta ja va assenyalar que "es té pensat que la nova temporada comence en esta casa", atés que "la programació del Palau és com un curs escolar que va d'octubre a juliol i es té pensat que aproximadament en octubre  comence la pròxima temporada completament ací”. Els plans, de manera oficial, es confirmen i s'ajusten a eixe calendari, que no era el desitjat, d'altra banda, perquè una obra que ha tingut un important cost polític podria ser reivindicat per un nou regidor o regidora si l'Ajuntament canvia de color polític o de cares.

Foto: LIVE MUSIC VALENCIA

Alexander Liebreich, director de l'Orquesta de València, per la seua banda, va aterrar a València a la tardor de 2021 ja somiant amb la reobertura. En les entrevistes individuals de presentació en els mitjans va revelar fins i tot que tenia pensat part del programa d'eixa “gran festa”.

Amb el Festival de Jazz també va començar tot

El Festival de Jazz tancarà l'etapa més complicada de la vida del Palau de la Música. Va ser precisament la seua edició en 2019, programada encara a la Sala Rodrigo, el primer esdeveniment que es va haver de traslladar forçosament, en este cas de la Sala Rodrigo a la Sala Iturbi del mateix edifici. Després d'aquells concerts, arribaria en agost la decisió de la clausura total i la reubicació de tota la temporada, ja confeccionada, en altres espais de la ciutat.

Ara, la pròxima temporada ja s'encara com la primera de la normalitat. I és que, a la crisi de públics de la pandèmia —que va afectar especialment el Palau perquè el seu públic abonat té una edat mitjana alta— se li va sumar que el trasllat a diverses seus diferents haja provocat tot un canvi d'era en el consum i venda d'abonaments.

Poc més de quatre anys després del seu tancament (Fernando Giner, de Ciudadanos, recorda constantment que ha estat més temps reformant-se que construint-se), el Palau encara el seu renaixement. Pel mitjà, la tensió de la situació crítica del projecte artístic ha fet mossa en la plantilla, que reconeix que el tancament i les seues conseqüències ha generat tensió i cansament al llarg d'estos anys.

next