GRUPO PLAZA

Vila-real acull la Nit d'Escola Valenciana

Escola Valenciana premia a l'AVL, Joan Francesc Mira, Vila-real i Socarrats

14/11/2021 - 

VILA-REAL. Escola Valenciana ha volgut reconéixer la trajectòria i paper destacable en la promoció i la defensa de la llengua amb els guardons a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Joan Francesc Mira, a la Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real i a l’Associació Cultural Socarrats.

La llibertat ha sigut l’element central de la gala que l'entitat ha celebrat en la nit de dissabte en la ciutat de la Plana Baixa, en la qual també s’ha reivindicat la figura de Joan Fuster, amb un bon grapat d’aforismes i mencions a l’escriptor, ja que 2022 serà Any Fuster i es commemorarà el 100 aniversari del seu naixement.

El president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, es va adreçar al públic amb aquest aforisme de Fuster: "Si tens un fill, ensenya’l a ser lliure. Encara que siga a costa teua. En realitat, haurà de ser a costa teua". Des de l’Auditori de Vila-real, “un dels millors exemples de la irreductibilitat de valencianes i valencians, que fórem, som i lluitarem per seguir sent, poble”, Escola Valenciana ha volgut reconéixer “algunes i alguns dels paladins i personalitats més compromeses amb la construcció d’un País amb identitat pròpia, amb estima per les tradicions i amb la voluntat de ser lliure”.

Badenes va centrar el seu discurs en la necessitat d’un gran “pacte lingüístic, on estiguem representades tota la societat civil, tota la política, els sindicats i les associacions de tots els territoris que compartim llengua”. És per això que Escola Valenciana posarà “al servei de la societat tota la seua voluntat, capacitat i estructura per aconseguir un gran acord interterritorial pel futur del valencià”.

A més de Badenes, en l'acte van participar nombroses personalitats, encapçalades pel conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i la consellera de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà.

Guardons de la XVIII Nit d’Escola Valenciana

El primer guardó a lliurar va ser el de l’Ús Social del Valencià, atorgat a la Regidoria de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Vila-real. Escola Valenciana ha volgut reconéixer amb aquest guardó “l’esforç constant i la tasca que duen a terme des d’aquest la Regidoria, que ha esdevingut llança, escut i exemple per a tots els que cada dia volem avançar junts en valencià”. A continuació, l’entitat va lliurar el guardó a la Trajectòria Individual, que porta el nom en record de Josep Vicent Garcia, i que enguany ha rebut l’escriptor, antropòleg, sociòleg i professor universitari Joan Francesc Mira, “per tota una vida plasmant la realitat lingüística i social d’aquest país, inspirant a generacions senceres a sentir la nostra causa com a seua”.


En tercer lloc, va arribar el torn del guardó Honorífic d’Escola Valenciana, en el qual l’entitat ha volgut reconéixer la incomparable tasca per la normalització i representació de la nostra llengua per part de l’Acadèmia Valenciana per la Llengua. Aquest guardó ha estat recollit pel president de l’AVL, Ramon Ferrer Navarro. Per últim, Escola Valenciana ha atorgat el Guardó Extraordinari a l’Associació Cultural Socarrats, per “mantindre viva la flama de l’esperit Valencià i treballar de manera incansable els aspectes culturals que ens fan créixer com a poble i com a país”.

L’escola que ens fa lliures

La XVIII Nit va ser l’entorn en el qual Escola Valenciana va fer públic el lema, imatge i dates de les Trobades d’Escoles en Valencià 2022. Després que en 2020 l’entitat haguera de cancel·lar les trobades “per primera vegada en més de 30 anys”, i amb els actes simbòlics que van representar les Retrobades en 2021, l’entitat presenta les Trobades 2022 amb l’objectiu que “parlem de futur i de l’impuls necessari que li cal a la nostra llengua”.

En 2022, centenari del naixement de Joan Fuster, “des d’Escola Valenciana seguirem treballant perquè s’eduque en llibertat a tots els xiquets i xiquetes del nostre país, encara que siga a costa nostra”. Per això mateix, el lema triat per Escola Valenciana per a les Trobades 2022 serà l’Escola que ens fa lliures. Segons Badenes, “l’escola que ens fa lliures és la de Joan Fuster i la de totes I tots els mestres que dia a dia ens fan, i ens han fet, persones lliures, amb consciència i capacitat crítica”.


Les Trobades 2022 seran un clam per l’escola crítica, laica i intercultural. Una escola feminista, coeducativa i inclusiva amb totes les identitats sexuals i de gènere. Aquestes festes per la llengua també faran valdre “l’escola sostenible, pacifista i solidària”. En definitiva, “aquestes trobades van dedicades a totes les persones que fan l’escola valenciana, l’escola que ens fa lliures”.Escola Valenciana ha encarregat la imatge de les Trobades 2022 a la il·lustradora valenciana Paula Pérez de Lanuza, més coneguda com a Paulapé, una “filla de les Trobades i un exemple del fet que l’educació valenciana prepara per a una vida de creativitat i llibertat”.

Les Trobades 2022 s’obriran el 27 de març a Crevillent (el Baix Vinalopó i el Baix Segura), Rafelbunyol (l’Horta Nord). L’1 d’abril tindrà lloc la Trobada de Secundària i Batxillerat de l’Alacantí a Sant Vicent del Raspeig i el 3 d’abril tindrà lloc la Trobada Infantil i Primària de l’Alacantí a Mutxamel i també se celebraran les Trobades a El Pinós (les Valls del Vinalopó) i Alfarb (la Ribera). El 9 d’abril celebrarem la trobada de Benigànim (la Vall d’Albaida) i el 10 d’abril tindrà lloc la trobada de València al barri de Campanar. El 7 de maig tindran lloc les Trobades a Canet d’En Berenguer (el Camp de Morverdre) i Quart de Poblet (l’Horta Sud). El dia 17 de maig les Trobades visitaran La Llosa de Ranes (la Costera) i Casinos (el Camp de Túria). Les Trobades de Parcent (la Marina Alta), Miramar (la Safor-Valldigna), Agres (l’Alcoià i el Comtat) i Cinctorres (els Ports) se celebraran el dia 21 de maig i l’última Trobada tindrà lloc el 28 de maig a Callosa d’En Sarrià (la Marina Baixa). A més, Escola Valenciana celebrarà les Trobades a Almassora (la Plana Alta), Almenara (la Plana Baixa) i l’Alt Palància, encara sense data.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme