Hoy es 15 de enero
GRUPO PLAZA

empreses des de l'interior | 'CIRERES ENRIC SIMÓ' PRODUEIX UNA MITJANA DE 3.000 QUILOS A L'ANY

La Jana impulsa un model d'agricultura sostenible a partir del cultiu de la cirera ecològica

8/05/2022 - 

CASTELLÓ. En arribar la primavera, nous colors comencen a envair els aparadors de les fruiteries. El canvi d'estació propicia que nous tipus de fruita ja estiguen a punt per al consum. Es pot dir que la reina de la temporada és la cirera, que amb el seu color roig destaca sobre la resta. En algunes comarques de Castelló es manté el cultiu d'aquesta fruita que sembla tindre el seu origen en la zona ubicada entre el Mar Negre i el Mar Caspi i que els romans o els grecs van introduir a la península Ibèrica. La zona del Maestrat és una de les zones amb més producció. Allí, concretament a La Jana, es troba Cireres Enric Simó, la firma pionera en cireres ecològiques a Castelló.

Ara fa 10 anys, el seu gerent, Enric Simó, va voler innovar i va decidir fer el salt a la producció ecològica, "per una part per qüestió de consciència i per l'altra perquè la cirera convencional estava molt mal pagada", assegura. Simó gestiona en l'actualitat unes 2 hectàrees de cirerers de l'empresa familiar que suposen una mitja de 3.000 quilos de collita anuals "encara que enguany la temporada no anirà molt bé i quasi no hi haurà producció", assenyala. "Cuidar del medi ambient i de les persones", aquesta és una part important de la filosofia de l'empresa de La Jana que es va arriscar a transformar les seues terres cap a un model més sostenible d'agricultura quan encara eren molt pocs els que creien en aquest sector.

A poc a poc, segons explica Enric, el sector s'ha consolidat "i el nínxol de mercat ha crescut encara que és un sector minoritari, ja que hi ha molt poques finques de cireres transformades a ecològic", comenta Simó. La venda del seu producte la realitza Enric Simó de forma directa a la xarxa de tendes ecològiques i gurmet ubicades entre Vinaròs, Castelló i València, a través de la central de compres de productes ecològics i orgànics de València i a algun restaurant de la zona com El Cortijo de Benicarló o El Pou de Beca a la Vall d'Alba.

Les cireres d'Enric Simó, denominades Simonetes, tenen el certificat del Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana i creixen sense patir tantes plagues com les convencionals, considera Simó. La cura dels camps de La Jana on hi ha cireres ecològiques la porten a terme el mateix Enric Simó i la seua família, a més d'una persona que es troba contractada de forma fixa durant tot l'any i altres persones que treballen durant la campanya de recollida. "Aquest fet ajuda a fixar població en el territori, encara que les propostes i projectes actuals per a mitigar l'efecte de la despoblació a Castelló no són molt bons".

En aquest sentit, Enric explica que la lluita contra la despoblació “no és fàcil” i creu que “les administracions encara no han desenvolupat una estratègia encertada, ja que fins ara s'han centrat a enfortir els serveis com la implantació d'internet o apropar els bancs als ciutadans col·locant nous caixers automàtics, però el que realment s'ha d'impulsar són projectes que ajuden a tindre un treball al seu poble a les persones que es queden a viure al medi rural, i en aquest sentit, crec que és necessari que l'agricultura i la ramaderia compten amb el suport i les ajudes necessàries per a ser rendibles sinó el problema no desapareixerà”.

Enric Simó també gestiona cultius d'ametlla ecològica i d'oliveres, a banda de les cireres, les quals formen part d'un programa de visites guiades posades en marxa entre l'ajuntament de La Jana i alguns agricultors de la zona que tenen elements diferenciadors i en el qual també participen i col·laboren empreses turístiques.

Noticias relacionadas

next

Conecta con nosotros

Valencia Plaza, desde cualquier medio

Suscríbete al boletín VP

Todos los días a primera hora en tu email


Quiero suscribirme

Acceso accionistas

 


Accionistas