VALÈNCIA. La revista cultural Lletraferit arriba als quioscos i llibreries valencianes -i botigues digitals- i, per primera vegada, ho fa de la mà del grup Ediciones Plaza, que incorporà la capçalera com a part de la seua estratègia per a completar l’oferta en la informació cultural al costat de Cultur Plaza. La portada del Lletraferit #09 està dedicada a Blasco Ibáñez, “el mite inesgotable”, amb un fragment del quadre Alegoria de la República, ben poc conegut i pintat per Josep Rovira i Marí, el Torçalo, l’any 1933 i custodiat a l’Ajuntament de Benifaió, imatge que dóna pas a la peça ‘Reivindicació de Blasco’, signada per Toni Sabater.
Entre el grans temes del nou número de la revista trobem el reportatge ‘Marina de València: la locomotora llastrada del Cap i Casal del futur’, una anàlisi de Felip Bens sobre la situació actual de les instal·lacions, en el dècim aniversari de la Copa de l’Amèrica. Eva Terol investiga la vinculació d’Ausiàs March, Joanot Martorell i Roís de Corella, tres tòtems de la literatura valenciana, amb Gandia com a protagonista en la peça ‘Pel país dels clàssics’. Pel que fa a l’apartat històric, Vicent Baydal conta la història de Joan Gonsalbes en ‘Un anarquista de Callosa d’en Sarrià a l’Stanbrook’. Per una altra banda, Vicent Molins desbudella la ciutat de la mà de quinze il·lustradors amb ‘València s’il·lustra’, un projecte que cus les xicotetes Valències a colp de dibuix.
La revista continua sumant interessants entrevistes a la seua col·lecció amb la que li realitza Jorge Salas al crític musical i cinematogràfic i escriptor Eduardo Guillot, que presenta Sueños eléctricos (UOC, 2016), un llibre en què tria 50 pel·lícules fonamentals de la cultura rock; el llibreter de la llibreria de fotografia i galeria d’art Railowsky, Juan Pedro Font de Mora, fa balanç del seu somni convertit en una vertadera institució valenciana; per altra banda, Pepe Sastre conversa amb l’il·lustrador Jorge Lawerta sobre la seua passió futbolera; i Josep Vicent Miralles entrevista a Eduardo Mínguez, del Conservatoire du Littoral, una institució dependent del Ministeri de Medi Ambient francés que promou iniciatives de gestió sostenible en tota la Mediterrània.
A més, Lletraferit #09 compta amb les columnes ‘Les ciutats i la ciutat’, per Miquel Nadal, i ‘Els refugis d’un déu negre’, per Alexandre Serrano, i les següents seccions: Gargamell, amb ‘Casa Sanchis i les tapes tradicionals de la Safor’, per Marc Gomar; Falles, amb la peça ‘Bernat i Baldoví i la sàtira fallera’, per Josep Lluís Marín; Lucía Márquez signa ‘Els ficus de la burgesia’ a la secció Arrels; el Discoplay, amb ‘Ona Nua. L’olor de les cançons’ per Rafa Rodríguez; Bitàcora se'n va a ‘Roma’ amb Maria Folch; ‘Hotel Inglés (València)’ per Carles Fenollosa i la peça ’57 dies de mar’, per Josep Vicent Miralles, a la secció Memòria de l’entrecuix.
Després del conveni signat amb Llibres de la Drassana, responsable mercantil de la revista, Lletraferit se suma a la revista Plaza i els diaris digitals Valencia Plaza, Alicante Plaza i Plaza Deportiva, a més de la Guía Hedonista que ja va ampliar el radi d'influència de la seua secció cultural. La publicació tindrà una periodicitat trimestral i els seus continguts es digitalitzaran una vegada s’esgote progressivament la seua vigència en els quioscos.
La vida en el metro per a aplegar a les facultats de l’avinguda de Blasco Ibáñez: transbords, desdejunis, estudi, lectures, amistats…
La intel·ligència artificial pot crear art i fer-ne falsificacions, escriure novel·les i oferir literatura a la carta… També potser permetrà aprovar exàmens… Inquietant? Apocalíptic?