Hoy es 14 de septiembre
CASTELLÓ. En aquesta època, de vegades, buida d'empatia -ben entesa, no la forjada a cops de likes- i en la que l'oblit persegueix els costums i els oficis tradicionals, encara queda temps perquè emergisquen iniciatives que es poden qualificar de guardianes o depositàries d'aquests. Un exemple és la firma Art al mas, que gestiona David Rico des del seu mas al terme de Vilafamés des de fa vora 4 anys.
"Durant la pandèmia vaig passar molt de temps al mas i com m'agradava vaig començar a treballar la fusta que mon pare tenia allí i que venia de les reformes de cases antigues, i a poc a poc, treballant moltes hores, les idees anaven quallant", assenyala David. Així, amb ganes, motivació i il·lusió va mamprendre el repte de laborar amb la seua passió: la fusta. No va ser fàcil, ja que David era electromecànic i es dedicava a reparar i mantindre la maquinària de les empreses ubicades a la zona i no tenia experiència en el sector, però la seua dedicació i voluntat ho va fer possible.
Va començar fabricant de forma artesanal culleres i taules i amb el temps ha anat perfeccionant la seua tècnica. "Crec que el meu treball d'electromecànic, que requeria bastant habilitat i precisió m'ha ajudat a millorar els acabats", explica. La primera comanda va arribar de mans d'un amic que va obrir el restaurant Boga Tasca a Orpesa, al qual li va confeccionar la barra i les taules. El boca a boca i les xarxes socials el van ajudar a posicionar-se i donar-se a conéixer i els resultats del treball es van estendre arreu de la geografia espanyola.
Persones de Madrid, Navarra, València o Barcelona ja tenen a casa peces úniques que realitza aquest artesà amb el seu treball, que amaga un estil rústic i orgànic que aposta per mantindre els colors naturals. L'art de David també és protagonista a altres espais com el Citrus Cocktail Bar de València, el Mas de Picando a les Useres, el restaurant Masía Bellver o el restaurant de Benicàssim El Invernadero, i es pot veure fins a aquest mateix diumenge a les recreacions històriques de taules parades del dinar de Nadal que hi ha a quatre espais patrimonials de Catalunya, com són la Cartoixa d’Escaladei, la Canònica de Santa Maria de Vilabertran, la Casa-Museu Prat de la Riba i el Castell Monestir d’Escornalbou dins del projecte Taula parada. El gust per la història de la Generalitat de Catalunya, que li va encomanar les culleres de fusta per a la representació.
Per a confeccionar les seues creacions, David utilitza fusta massissa, com per exemple la mobila, una fusta que recupera de les demolicions i reformes de cases antigues de la zona del Mediterrani, que utilitzaven fa 200 anys aquest tipus de material provinent del pi tea, un arbre americà, i que és molt volguda per la seua durabilitat. També utilitza olivera, que compra a una persona que fa llenya a La Barona; anoguer, que compra a Osca; o roure.
Culleres, taules, barres de bar, taules per a tasts de vins, tauletes per a formatges o embotits,... són algunes de les creacions. Totes tenen una història darrere i David els dóna forma en un treball que es pot considerar com a art. "De vegades, quan estic treballant i veig els dibuixos i les vetes que s'amaguen en els diferents tipus de fusta entenc la relació de l'ofici amb l'art", assegura. No obstant això, aquest artesà de la fusta explica que no es considera fuster, "tinc molt de respecte per la professió, jo soc autodidacta i m'englobaria més dins de la fusteria artística".
El creador d'Art al mas considera que la seua iniciativa, juntament amb altres, "estan introduint uns coneixements sobre els materials que s'utilitzen i la gent comença a entendre la qualitat de les peces que s'elaboren i cada vegada més s'aprecia el treball artesanal i local, com ja passa a països com França, Alemanya, Suècia o Àustria, on tenen més cultura sobre el món de la fusta en particular i sobre l'artesania en general". I ho fa des d'un terreny, el seu propi mas, que es troba en una zona protegida al terme de Vilafamés, emmig de la natura i que convida a lluitar per un dels principis que porta intrínsec el seu projecte: "L'activisme per defensar i viure a l'entorn rural i per voler mantindre els oficis tradicionals i l'artesania de qualitat".