VALÈNCIA. El jove cosmòleg del Imperial College de Londres Roberto Trotta participarà el pròxim dilluns, 21 de maig, en una nova sessió de Els Debats del Magnànim amb el títol de 'L'univers de Stephen Hawking, explicat en 1.000 paraules'. L'acte tindrà lloc a la sala d'actes de la Fundació ADEIT i començarà a les 19:00 hores amb la presentació del ponent per part de Vicent Martínez (catedràtic d'astronomia i director de l'Institut de Ciències Físico-Naturals del Magnànim). Trotta farà la seua intervenció en anglés, però els assistents disposaran d'un servei de traducció simultània al valencià. Com sempre als Debats del Magnànim, l'assistència serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament de la sala.
Del Big Bang als forats negres
Stephen Hawking està reconegut com un dels "més brillants físics" des d'Albert Einsten i les seues investigacions "han estat cabdals per ajudar a entendre qüestions fonamentals al voltant de la naturalesa de l'univers", des del Big Bang als forats negres. Trotta, que comparteix amb el desaparegut científic la passió per la divulgació, convida a acompanyar-lo a explorar i explicar les idees de Hawking utilitzant únicament les mil paraules mes comuns de la llengua anglesa (amb traducció al valencià), ha avançat la insitució en un comunicat.
Roberto Trotta és cosmòleg teòric de l'Imperial College de Londres i ha dedicat les seues investigacions a estudiar la matèria fosca, l'energia fosca, i el Big Bang. És soci per a la divulgació de la Science and Technology Facilities Council (Consell de Centres Científics i Tecnològics). Nascut en Suïssa, després d'obtenir un master en Física de la ETH de Zurich, així com un postgrau en Física Teòrica de la Universitat de Gènova, Trotta es va mudar a Oxford i després de passar per Reial Societat d'Astronomia de la Universitat d'Oxford, va ser designat a l'Imperial College de Londres en el 2008. Trotta és un apassionat divulgador de la ciència, i ha rebut nombrosos premis pel seu treball de recerca, difusió científica, i per les seues col·laboracions artístiques i científiques, amb el seu primer llibre destinat al públic general, The edge of the sky, s'atreveix a explicar l'univers utilitzant únicament les mil paraules més comunes de l'anglés. En 2014 la revista Foreign Policy va triar Trotta com un dels seus 100 pensadors globals per “haver tirat al fem l'argot astronòmic”.