el 13 d'octubre

La Mutant viatja fins al desert d'Atacama amb un documental escènic sobre la indústria minera i l'art

8/10/2018 - 

VALÈNCIA. Després d'inaugurar la seua noua temporada amb l'espectacle sobre gènere i identitat Dios tiene vagina, La Mutant acollirà dissabte que ve la representació de Extraños mares arden, una peça de teatre documental que, en paraules de l'artista xilè Txalo Toloza-Fernández -responsable de la posada en escena i la dramatúrgia audiovisual junt a Laida Azkona-, constitueix "una investigació històrica i inèdita sobre el passat de la família Guggenheim, traslladant al públic fins a una coordenada específica de la geografia que és el desert d'Atacama".

L'obra, tercera peça d'una sèrie anomenada Pacífico, es centra en la relació entre la indústria minera d'este desert -considerat el "més àrid de tot el planeta"- amb la indústria de l'art contemporani i els Guggenheim en concret. S'hi relata l'arribada de la família a Atacama (Xile) a principis del segle XX i la posterior creació d'una col·lecció d'art protegida en dos museus emblemàtics situats a Nova York i Bilbao. Al mateix temps, el muntatge reflexiona sobre aquelles persones que decideixen establir la seua llar en els llocs més remots i inhòspits del món, com va ser el cas del propi Toloza-Fernández.

Segons l'opinió del seu autor, Extraños mares arden aborda "què va passar entre 1930 i 1970, quan els amos de la indústria salitrera de Xile era una empresa nord-americana de la família Guggenheim, que després generaria la fundació d'art contemporani amb uns diners que, en gran part, provenien de la indústria minera xilena". L'obra, inspirada en la metodologia cinematogràfica i amb música interpretada en directe, es va estrenar al setembre de 2016 al Festival TNT de Terrassa i es representarà a La Mutant el dissabte 13 d'octubre a les 20:30 hores.


Noticias relacionadas