entrevista

La Fúmiga: "Si perdérem l'essència de la xaranga i el carrer, no tindríem eixa energia dalt de l'escenari"

15/07/2019 - 

CASTELLÓ. Quinze joves alzirenys comparteixen la música, eixa mateixa que els ha dut tan lluny. La Fúmiga s'ha consolidat com un grup valencià i està en la cresta de l'ona. Les seues cançons estan presents a tots els festivals de música en valencià. Compostos per instruments de vent-metall i percussió s'han fet a sí mateixos i es converteixen en la nova aposta del panorama musical, un aire fresc, un vent que bufa de llevant. Les veus cantants del grup Arturo Fernández i José Beteta defineixen l'essència d'una formació que triomfa allà on va.

- Com naix la Fúmiga?
-A: La Fúmiga comença al 2012 com un grup d'amics que sempre ha tocat pel carrer com a xaranga. Un dia començàrem a pensar en fer un projecte més treballat, més d'escenari on tocar per ací. Al principi, feiem espectacles pel nostre compte al nostre poble per generar una oferta d'oci alternativa i distinta. Un dia, a 2015 férem el nostre bolo als concerts del 9 d'octubre i en baixar teníem a Joangre, que és el que ens va obrir les portes de Pro21Cultural i des d'eixe moment començarem a treballar de manera més professional fins hui, cada any creixent un poquet, cada any treballant de millor manera fins al que som ara.

- Com ha sigut l'evolució del grup?
-A: L'evolució ha sigut una 'fugida endavant', mai hem sigut un grup organitzat amb uns objectius predeterminats, si no ha sigut la gent la que ens ha dut fins on estem hui, com per exemple tancar el Feslloc, que no està mal (riu).

- Com ha sigut el procés de tocar versions de cançons valencianes a escriure les vostres pròpies?
-J: Nosaltres començàrem fent un espectacle en el qual hi havia música comercial i clavàvem música que escoltàvem nosaltres, dels nostres referents. Diguem que després començarem a fer bolos amb música més alternativa, però teníem el regust de fer alguna cosa nostra, i començàrem amb el Karrasketon que funcionava en el carrer i el convertirem en un producte d'estudi.
-A: Amb molta calma, tampoc hem tingut un procés de composició d'estar tancats, hem anat fent mentre tocàvem per les gires, fent les coses que se'ns anaven ocorrent i li hem agafat el gust a traure temetes, i ara en lloc de traure'ls cada dos mesos anem acurtant el temps i tancant el que serà el nostre primer treball que eixirà en octubre.
-J: Nosaltres hem fet les coses al revés, en lloc de traure primer el disc hem tret els videoclips... (riu)

- Creieu que els vostres videoclips a YouTube ha sigut una manera de publicitar-se?
-J: Totalment, nosaltres començàrem a fer una estratègia que no solia seguir molta gent, perquè pensàvem: anem a fer un tema, doncs hem de fer un videoclip.
-A: Sempre hem intentat donar-li suport a la música amb un material audiovisual a poder ser amb certa qualitat, i a mesura que va creixent el grup va millorant evidentment, i podem fer coses més elaborades. Necessitàvem donar-li eixe suport, no sols perquè la cançó transmetera allò que diu la lletra, sinó també altres sentiments.

- Als vostres espectacles com als vídeos el "bon rotllo" és una característica de La Fúmiga, és això el que voleu transmetre?
-J: Pensa que nosaltres portem fent música vint anys junts, som tots de la mateixa escola de música, de la mateixa banda, ens hem criat tots junts... som una família. El que veus des de fora és una dècima part del que som.
-A: Per a nosaltres pujar a l'escenari és el millor moment, i és el que gaudim i ens deixem tot el que tenim. A més la gent respon amb el mateix 'bon rotllo' i és un viatge d'anada i tornada d'eixa bona energia en el que la gent ens ho dóna tot.

- A les cançons col·laboreu amb músics que són referents del panorama musical valencià, com ha sigut la benvinguda a eixe món?
-J: Sempre ens hem sentit molt ben acollits, tot i ser una proposta nova, i sempre hem trobat moltes facilitats per part de tots, ens han rebut amb els braços oberts.
-A: Per a nosaltres, és gent que sols els coneixíem d'escoltar-los, i sempre pensàvem que tindrien les agendes plenes i quan decideixen col·laborar amb tu...al cap i a la fi ens fem amics.
-J: Són gent que teníem idolatrada, i que la tenim encara i que col·laboren amb nosaltres ens plena de goig.

- Com veieu el panorama general de la música en valencià?
-J: Es podria dir que ara està en un moment dolç, perquè els grans grups que estaven abans que nosaltres, són els que han treballat per a aconseguir posar el panorama musical valencià fins son està. Nosaltres estem arreplegant els fruits d'ell.
-A: Queda molta feina, però cada dia està més normalitzada la nostra música i les places ho mostren. Quan abans anaves a veure un grup de música en valencià sempre estàvem els mateixos de sempre.
-J: I sobretot la varietat d'estils que hi ha ara és el que fa que englobe un públic molt més gran.

- Creieu que la música que feu és un vaixell que ajuda al fet que la llengua valenciana prolifere?
-A: No serem nosaltres qui diga això perquè és molt pretensiós (riu), però moltes vegades t'arriben missatges de gent que no parla valencià i està escoltant les nostres lletres que som molt quotidianes. Si hem aconseguitque una sola persona aprenga una paraula en valencià: victòria.

- Creieu que la Fúmiga és la professionalització de les xarangues tan típiques?
-A: Ningú ens ho havia dit així, però... Un poc si, perquè les xarangues treballem de manera més esvalotada, el carrer demana això i quan puges ací realment hi ha uns paràmetres a seguir. Encara que si perdérem l'essència del carrer, nosaltres no tindríem eixa energia dalt de l'escenari.
-J: Nosaltres hem passat molts anys amb una xaranga, sabem el que vol la gent. Volem connectar amb ella i ho estem extrapolant a l'escenari.

- Esteu en plena gira 2019 Monstres i Gegants, oblideu de les arrels del vostre poble?
-A: Mai, mai, mai. Nosaltres diguem que som molt d'Alzira i si podem fer alguna cosa perquè el nostre poble continue igual de viu com pareix que ho està des de fa uns anys, si nosaltres hem tingut alguna cosa a veure és una victòria que no esperàvem i podem estar ben orgullosos. El nostre poble sempre ens ha tractat molt bé, sí que és cert que abans tocàvem molt més, però volem que la gent ens tinga ganes també.
-J: Ens sentim molt recolzats en el poble, hui que estan allí les falles de festa ens apleguen vídeos i és com la banda sonora d'Alzira. Som rabosots.

- El nou govern de la Comunitat, i que s'estén per molts pobles, ajuda a fomentar la música que feu?
-A: És un reflex. La quantitat de concerts i d'esdeveniments ha augmentat, per tant l'oferta de la música en la nostra llengua es fa transversal. És cert que coincideix amb els canvis de govern per tant, des de la política s'ha de donar suport a aquesta música, ja que som un sector molt xicotet.
-J: És un camí d'anada i tornada. Tota la feina que s'ha fet des de baix, amb assemblees populars, des de festivals com el Feslloc i que han creat unes estructures i un moviment el favor de la llengua fa que molta gent opte per aquestes opcions.

- Com veieu La Fúmiga al futur?
-A: No som molt de pensar en el futur, som de viure el moment. No tenim cap pretensió, anem veient com va l'any i pensem: l'any que ve podrà ser millor? Tenim moltes ganes de pujar cap a Catalunya, de conéixer molts llocs d'allí, encara que la majoria dels concerts seran ací a casa.

Noticias relacionadas