LA Distinció S'OBRI ALS POBLES DE MENYS DE 5.000 HABITANTS

Potries i Sagunt es converteixen en Capitals Culturals Valencianes per al 2018

24/04/2018 - 

VALÈNCIA. Si des de l'any passat la Comunitat Valenciana comptava amb Gandia com a la primera Capital Cultural, aquest 2018-2019 seran dos els municipis que rebran el singular reconeixement: Sagunt i Potries, el primer situat al nord de la província de València i amb vora 66.000 habitants, i el segon ubicat al cor de la comarca de la Safor i amb 1.000 habitats. D'una banda una ciutat i d'una altra un poble xicotet. Aquesta és una de les millores que la Conselleria de Cultura ha volgut incloure per al nou període. El seu propòsit suposa allargar la mà no sols a les localitats amb més de cinc mil residents, sinó també a eixos pobles que "fan un esforç quasi titànic" per programar davant del creixent despoblament que és viu a molts d'aquests petits llocs, tal com explica la mateixa alcaldessa de Potries, Assumpta Domínguez. Amb aquest canvi d'enfocament, les noves Capitals Culturals Valencianes (CCV) agafaran el relleu el proper dissabte 28 d'abril amb diferents actes de benvinguda.

Cultura va crear en 2017 aquesta concessió per tal "fomentar la territorialització de la cultura" amb un pla de visibilització i de màxim reconeixement d'alguna de les localitats de la comarca. Un repte que segons manifesta el conseller Vicent Marzà va nàixer seguint el referent d'altres experiències engegades fa temps i que estan funcionant molt bé, com és el cas de la European Cabdal of Culture o les capitals culturals d'Amèrica Llatina. Amb el desig de continuar -i basant-se amb diferents criteris que analitzen el projecte d'activitats de durada anual, les infraestructures culturals disponibles i les despeses que anualment es dediquen a matèries culturals- els afortunats aquesta volta han sigut Sagunt i Potries. A paraules del conseller, de Sagunt destaca una "potent versant històrica" junt amb una "proposta d'avantguarda" i pel que fa a Potries, ens trobem davant "d'una de les poblacions que més inverteix en cultura per habitant".

De nou, les dues capitalitats contaran, per part de conselleria, amb una exposició que es traslladarà del Consorci de Museus de la Comunitat, una trobada entre professionals del sector cultural, una actuació de la Jove Orquestra de la Generalitat i una altra del Cor de la Generalitat. A més, Marzà ha concretat que un dels muntatges que acolliran és l'espectacle de carrer Aigua, una coproducció de l'IVC amb el Festival Vit de Vila-real, l'Institut d'Estudis Baleàrics i la companyia Muc de Castelló. Específicament a Sagunt, aquest espectacle es podrà veure en el marc del festival Sagunt a Escena, un dels actes que més profit traurà a les capitalitats per obrir-se per al públic infantil i per comptar amb 25.000 euros més del pressupost habitual.

Amb relació, el conseller ha fet saber que la Generalitat no destina una quantia específica per a sufragar la capitalitat, sinó que els recursos s'emmarquen dins de l'activitat que desenvolupa Cultura, que integra a aquestes dues poblacions en la seua programació per a "arribar més enllà dels llocs on normalment es programa".

Sagunt: una programació amb esperit romà

Fa una setmana que a Sagunt es reuniren al voltant de 14.000 alumnes per assistir a un festival grecollatí. La seua història, patrimoni i forma de viure difícilment es pot separar del Teatre Roma i d'eixa confluència entre diferents cultures. És per això que l'alcalde de la ciutat, Josep Francesc Fernández fa saber que la seua proposta com a Capital Cultural "no pretén extraure's d'aquests trets, sinó trau-li el màxim profit". Una mirada al passat que es projecta cap al futur amb l'elaboració, a més, dels tràmits per a proposar-se com a candidata a Patrimoni de la Humanitat.

Així, sota el lema de 'Civitas amabilis', el municipi valencià inaugurarà la seua capitalitat aquest dissabte amb el Saguntum Invicta II, on del 27 al 29 d'abril actuaran grups de recreació històrica de huit ciutats espanyoles. A més pel que fa al mateix acte de benvinguda, Sagunt ha preparat de la  de Xarxa Teatre la representació Fahrenheit ara pacis, títol que fa referència als altars de guerra que els romans construïren per tal que els deus no els abandonaren i pogueren gaudir de períodes de pau. I a més, a la plaça Major es recrearà un soterrament ibèric.

En els mesos següents se celebrarà, entre altres propostes, el Festival Internacional de Percussió Percumón, un concert de Marlango, el Music Port Festival amb una trentena d'artistes, sessions de cinema dominicals, premis literaris, el Splash Sagunt, la mostra La tira de Dones o la posada en marxa de visites teatralitzades al Museu Arqueològic. "El que ens va moure a presentar la nostra candidatura és que aquesta és una bona oportunitat de millorar, créixer i ha de ser un revulsiu", afig l'alcalde.

Les singularitats de Potries

'Patrimoni viu' és el missatge i la marca que Potries du configurant, des de fa més d'una dècada, al voltant dels principals trets que distingeixen la seua cultura i patrimoni, com són la història de l'aigua, dels moriscos i repobladors a prop del riu Serpis. Per a la seua alcaldessa, la cultura "ha passat a ser un dels factors claus per al desenvolupament d'aquest poble", fins i tot ho defineix com el seu "ADN". El motiu es deu a com el cens de població ha augmentat gràcies a "una estratègia que genera a més riquesa i una major qualitat de vida per als residents i els benvinguts". I la posada en pràctica es reflecteix amb un pressupost anual de 800.000 euros que destina el 33% a cultura.

Amb tot açò, el municipi de l'aigua ha programat tot un seguit d'actes que arrancaran també el dissabte al migdia amb la representació de l'obra El viatge a la lluna, de G. Melier, a càrrec de la companyia Tries-Titelles. Després d'un passeig pel nucli antic del poble, s'acollirà una entrada de bandes de música amb l'Associació Artisticomusical Sant Blai de Potries i L'Aranya d'Albaida i el Grup de Dolçaines de la Safor.

Una proposta que es completarà amb altres esdeveniments com la primera Mostra Titellart, la residència d'artistes europeus, una òpera en carrer, recitals de poesia, unes jornades sobre arts històriques valencianes a mitjans de juny o el Potries Music Fest, "esdeveniment clau per a propiciar la música de cambra i d'autor, alhora que generar turisme", conclou Assumpta Domínguez