VALÈNCIA. El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana col•labora amb l'Associació de Música Electroacústica i Art Sonor d'Espanya (AMEE) en l'organització a València d'este festival que s'està celebrant a Espanya al llarg del mes de novembre. Amb seu també a Madrid, Granada, i Màlaga ‘Punt de Trobada' reunix més de cinquanta activitats en què participen més de cent artistes. El festival se celebrarà pròximament també a Berlín y Nova York. La celebració d'este festival s'emmarca dins de la nova línia de treball del Consorci de Museus per al Centre del Carme dirigit cap a la cultura contemporània. Amb ella es pretén promoure i donar visibilitat a l'experimentació recolzant llenguatges com l'art sonor i la música electroacústica.
El festival 'Punt de Trobada' s'organitza des de 1990 oferint anualment una perspectiva de la creació sonora experimental oberta, accessible, pròxima i compromesa amb els valors propis de la innovació estètica i tecnològica. Concerts, performances, improvisacions obertes a la participació del públic, creacions audiovisuals, instal•lacions, òperes i drames… el festival dóna compte de la complexitat estètica que l'art sonor i la música electroacústica presenten en el curs de la seua història. El XXIII 'Punt de Trobada' mostra el resultat de les produccions i investigacions més avançades en el terreny de l'art sonor, la música experimental, la performance i la creació audiovisual.
Concretament el Centre del Carme inaugurarà dimecres que ve dos instal•lacions que es podran visitar fins al pròxim 30 de novembre, a més d'acollir un intens programa de concerts i de trobades amb artistes internacionals davall el comissariat de Ferrer-Molina i Víctor Aguado Machuca. A més durant el desenrotllament del Festival es farà entrega del premi Juan García Castillejo, una de les primeres figures del minimalisme drone, el nord-americà Phill Niblock . El premi, que atorga anualment el festival ‘Nits d'Aielo i Art', que dirigix Llorenç Barber, serà entregat en el marc de ‘Punt de Trobada' en un acord entre festivals com a reconeixement als seus més de 40 anys de trajectòria, al compositor més desaforat.
Niblock és el plat fort del festival que s'inaugura dimecres que ve. Phill Niblock (Indiana, EE.UU., 1933), és una figura històrica de referència en el panorama internacional de l'art intermèdia i la música experimental. Basada en la superposició de tons, la seua música drone forma textures molt denses i es desenrotlla durant llargs períodes de temps per mitjà d'una multitud de patrons harmònics, de vegades, de variació imperceptible per l'oient, a qui Niblock sol dirigir l'advertència següent: “No harmony. No melody. No rhythm. No bullshit”.
L'actuació de Niblock tancarà a les 20 hores la inauguració del festival. Prèviament, a les 18 hores, Peter Bosch (1958) i Simone Simons (1961) presenten la seua obra Bang Spring Time (2009-2016), una instal•lació sonora composta de molls de gran longitud situats entre contenidors urbans i industrials que actuen com a cossos de ressonància. Unes barres colpegen periòdicament els molls, fent-los vibrar i produint ressonàncies que es desenrotllen al llarg del temps i l'espai. A continuació s'inaugurarà la peça ‘Rake' (Rastell) de l'artista Katherine Liberovskaya (Montreal/Nova York) presenta una videoinstal•lació que —per mitjà d'un primeríssim pla de 35 minuts de duració— orienta a l'espectador cap a les experiències búdiques i hipnòtiques produïdes al rastellar l'arena de la platja.
El programa inclou també altres dos concerts el dimecres ‘Escoltes quadrafòniques' de Diana Pérez Custodio (Algesires, Cadis, 1970) i Pedro Guajardo (Madrid, 1960), i el concert de Bosch & Simons en col•laboració amb l'artista multimèdia canadenc Katherine Liberovskaya, la quarta versió del concert per a motors i videoprojecció Últim Esforç Industrial (2012-2016). Al llarg del cap de setmana ‘Punt de Trobada' acollirà el diàleg ‘Art sonor en espais d'exposició' amb la participació dels artistes, Caleb Kelly, Daniel Neumann, Katherine Liberovskaya i Jorge López; les escoltes octofóniques d'Andrés Lewin-Richter (Burgos, 1937), Vicent Gómez Pons (València, 1961) i Juan J. Raposo (Huelva, 1975); la performance d'Ana María Estrada Zúñiga (Santiago de Xile, 1980), 'Tres vegades pacte de silenci'; i els concerts de Daniel Neumann (Alemanya, 1979) i Guy Marc Hinant (Brussel•les, 1960).
Tancarà el festival un ‘Drone participatiu': improvisació col•lectiva de música drone oberta al públic que desitge participar junt amb els artistes del festival. El drone és un estil de música minimalista sorgit en la dècada dels 60 que es caracteritza per l'ús de sons sostinguts en el temps. La participació en esta activitat no exigix cap formació específica prèvia. Els assistents que així ho desitgen, es poden sumar al drone amb tot tipus d'instruments o materials susceptibles de produir sons llargs i continus, evitant sons curts i percusivos.