VALÈNCIA. El Teatre Micalet acollirà este dimecres a les 19 hores la presentació del documental d'investigació La bomba Carraixet, un treball de la directora i guionista valenciana Helena Sánchez que recorre la història del grup de folk valencià Carraixet, el més longeu de la Comunitat i encara en actiu. La Diputació de València ha subvencionat el documental a través de l'àrea de Memòria Històrica que dirigix Ramiro Rivera.
Carraixet va nàixer en 1972 i suma ja tres generacions sobre l'escenari, en l'actualitat amb veus íntegrament femenines. Al llarg dels seus quasi 50 anys d'història el grup fundat per Lleonard Giner a Tavernes Blanques ha resistit les modes, el masclisme, una dictadura, la violenta batalla de València i fins a l'esclat d'una bomba durant una de les seues actuacions a la capital.
En paraules del diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, “este treball de recerca resulta molt interessant i didàctic, ja que la trajectòria del grup Carraixet discorre paral·lela a les vicissituds de la transició valenciana i es convertix en un fidel reflex dels embats patits per la llengua i la cultura valencianes des de la dictadura fins al fenomen conegut com la batalla de València”, el conflicte identitari que va provocar una fractura política i social que encara perdura.
El treball d'Helena Sánchez i la seua productora Los Sueños de la Hormiga Roja recull la manera de viure la música, la cultura i la llengua de la família Giner, inclòs l'atemptat desconegut que van patir en la vesprada del 9 d'octubre de 1979 mentre actuaven en la valenciana plaça dels Furs.
La directora valenciana, premiada amb 37 guardons internacionals, forma part de l'Acadèmia de les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya i l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual, i des de 2015 dirigix el projecte de pedagogia ‘Cinema a l'Escola’ del col·legi públic Rei en Jaume de Tavernes Blanques, en col·laboració amb l'ajuntament d'este municipi de l'Horta Nord.
Després de la projecció del documental en el Teatre Musical tindrà lloc un col·loqui amb la participació dels creadors i el públic, que podrà accedir al recinte reservant amb antelació en el telèfon 600 584 017. L'organització seguirà el protocol de seguretat sanitària enfront de la pandèmia amb un aforament limitat de 180 persones i l'obligació d'acudir amb mascareta.