VALÈNCIA. El Cicle d'Orgue 2023/24 del Palau de la Música es desenvoluparà des del pròxim 2 de desembre fins al 9 de juny de 2024. Inclourà sis concerts gratuïts, interpretats en cap de setmana a les 11:30 hores, excepte el programa inaugural que serà a les 12:00. “I comptarà amb huit grans organistes que interpretaran en el fabulós Gran Orgue Grenzing que presidix la Sala Iturbi, un repertori que comprén des del gran barroc fins al segle XX”, tal com ha explicat hui el director del Palau de la Música, Vicente Llimerá, qui ha presentat este cicle acompanyat de l'organista Arturo Barba.
Vicente Llimerá, que s'ha mostrat “molt satisfet” per poder iniciar i presentar este cicle que fa valdre un instrument, que, "encara que s'havia pressuritzat per a la seua preservació durant les obres, presentava un estat lamentable i ple de pols”. En la seua intervenció ha recordat "el compromís de l'Ajuntament i el suport dels orgueners que han posat a punt este orgue, fent un magnífic treball i reduint el pressupost inicial de 40.000 euros als 18.000 euros finals, IVA inclòs".
Per part seua, Arturo Barba ha assegurat que es tracta d'un orgue “molt barroc, amb una trompeteria de batalla molt nostra i característica valenciana i d'excel·lent elaboració, no en va ser el primer orgue instal·lat en un auditori a Espanya”. Va ser construït pel mestre orguener alemany Grenzing a la fi dels anys 80 del passat segle XX.
Pel que respecta al Cicle d'Orgue, el director del Palau de la Música ha destacat que “reunix grans especialistes internacionals, que són titulars en Saint-Sulpice i l'Abadia de Santa Maria en París, Abadia de Westminster, Catedral de St. Saviours a Bruges o Viena, al costat dels grans artistes valencians”. També ha ressaltat la presència en el concert inaugural de Montserrat Torrent, “degana dels organistes espanyols i referència absoluta durant els últims 50 anys”.
D'esta manera, el cicle començarà dissabte 2 de desembre amb un concert de reinauguració de l'instrument, protagonitzat per l'organista valencià Arturo Barba, que interpretarà Toccata i Fuga en re menor de Johann Sebastian Bach; per a després prosseguir amb el concertista polonés Karol Mossakowski que tocarà una improvisació seua de l'obra prèviament interpretada de Bach, així com la romàntica Sonata op. 65 núm. 4 de Felix Mendelssohn i conclourà amb Montserrat Torrent, que interpretarà el Tiento de batalla, punt Baix del valencià barroc Joan Baptista Cabanilles i An Wasserflüssen Babylon i Preludi i Fuga en do menor, les dos de Bach. El programa conclourà amb el Concert núm. 1 a dos orgues en Do Major, interpretat per Barba i Torrent.
Dissabte 20 de gener de 2024 serà el torn de l'anglés Peter Holder i el programa britànic “A Royal Flourish” (Una Real floritura) que gira entorn d’obres de Johann Sebastian Bach, William Byrd, Herbert Howells, Sir William H. Harris, Judith Weir i Edward W. Elgar amb “Pompa i Circumstància”.
Diumenge, 25 de febrer, el concertista belga Ignace Michiels, abordarà un repertori que s'inicia amb Johann Sebastian Bach, Joseph Rheinberger, Hans-André Stamm, Joseph Callaerts, Flor Peeters, Joseph Bonnet, Alexandre Guilmant, Gabriel Dupont i Jules Grison.
Dissabte, 23 de març, el valencià Pablo Márquez Caraballo presentarà el programa “Un matí a París” amb obres de Louis Vierne, Jean Alain i Maurice Duruflé.
Diumenge, 14 d'abril serà Arturo Barba qui torne a tocar el Gran Orgue presentant el programa “Forma, color i timbre en el Grenzing del Palau”, que consta d'obres de les diverses escoles, estils i èpoques dels quals este instrument és ideal, de l'espanyola amb anònims, Vicente Rodríguez Monllor i Eduardo Torres; de l'alemanya de Johann Sebastian Bach, Johann Pachelbel i Felix Mendelssohn, francesa de Louis Vierne i l'anglesa de Sir George Thalben-Ball.
Dissabte, 11 de maig serà el torn de l'austríac Ernst Wally, que proposarà el programa espiritual Christus ist erstanden (Crist ha ressuscitat) amb obres de Georg Muffat, Adolph Hesse, Rudolf Bibl, Max Reger, Franz Schmidt i del mateix Ernst Wally.
Conclourà el cicle diumenge, 9 de juny, amb Francisco Amaya Martínez, que inclourà l'obra dels compositors valencians Juan Bautista Cabanilles, Amando Blanquer, Eduardo Torres i José Del Valle, que presenta una estrena absoluta, “Com una fantasia”. Terminarà el concert amb Jesús Guridi.
Finalment, el director del Palau de la Música, ha convidat a totes i tots a este cicle destacat que “hem volgut que siga un cicle gratuït perquè la ciutadania conega i valore el seu orgue, amb un repertori que arranca en el barroc i que agradarà molt”.