VALÈNCIA. Quan un pregunta als professionals del sector què és un bon disseny, la resposta més comuna sol ser que complisca la seua funció. Però, què passa quan no té un objectiu definit? En eixes està ara l'Àgora de la plaça de l'Ajuntament. L'espai va ser alçat el mes de juny passat per a celebrar la Capitalitat Mundial del Disseny, títol que va ostentar València en 2022, una construcció que va servir com a escenari de part de la seua programació. Si bé inicialment es plantejava com un projecte efímer, l'alcalde, Joan Ribó, va anunciar durant la seua inauguració que una vegada acabara l'any viatjaria a la Marina, on s'instal·laria de manera permanent. Però, per a què? La veritat és que el projecte intel·lectual per a l'espai és una de les grans incògnites per respondre, amb una conversa enfocada estes setmanes en allò urgent: el continent i el seu desmuntatge. Sobre el contingut, de moment, ni s'ha presentat ni treballat en un projecte que done sentit a la seua nova vida en La Marina.
"Si de mi depenguera podríem bolcar-ho cap a la innovació, l'economia del coneixement i el disseny, que són les altres potes sobre les quals es va articular La Marina, i així complementar la Pèrgola com a zona musical", explicava el director de la Capitalitat, Xavi Calvo, sobre el tema durant una entrevista publicada en desembre. No obstant, eixa és només una opinió, perquè després de la recent donació de l'estructura per part de la Capitalitat a l'Ajuntament –que va finançar la seua construcció- és ara l'organisme local el que ha de donar sentit a l'espai, un procés en el qual, expliquen fonts municipals, encara no s'ha entrat. La mirada està posada ara en un desmuntatge que s'està demorant més del que s'esperava. Si bé en un primer moment es va anunciar que a inicis de 2023 ja estaria instal·lada en La Marina i que no coincidiria amb les mascletaes, la plaça de l'Ajuntament presenta encara gran part de l'estructura. Amb el calendari cada vegada més ple, la possibilitat que part de l'Àgora convisca amb les Falles augmenta.
Encara que en les últimes setmanes s'ha retirat el sostre de vareta i alguns panells, encara està pendent el desmuntatge de la gran estructura, uns treballs per als quals el consistori ha hagut de contractar una empresa externa. Ha sigut esta mateixa setmana quan s'ha adjudicat el contracte de desmuntatge de l'estructura metàl·lica de l'Àgora, per un import de 42.285,94 euros (IVA inclòs). Però, quan començaran els treballs? D'acord amb l'Ajuntament, de manera “imminent”. En qualsevol cas, els treballs se centraran en l'estructura metàl·lica sent la retirada completa pràcticament impossible, perquè la base es mantindrà fins a després de Falles, un base sobre la qual es plantarà la falla municipal.
Si des de fa setmanes tant l'Ajuntament com la Capitalitat defenen que s'estaven complint els terminis, la realitat ara pareix una altra. Tant és així que el mateix contracte planteja la possibilitat que els treballs -encara per iniciar- puguen allargar-se més enllà de febrer. Hauran de desenvolupar-se en 14 dies naturals i, en cas que l'obra no estiguera finalitzada l'1 de març, hauran de paralitzar-se de 13 a 15.30 hores, atés que es troba dins de la zona de seguretat d'espectacles pirotècnics. Cal destacar que el calendari pirotècnic començarà el diumenge 26 de febrer amb la primera disparada, que continuarà el dimecres 1 de març amb les mascletaes diàries.
La veritat és que l'Àgora ha passat de ser la gran icona de la Capital Mundial del Disseny a un maldecap per als seus gestors, entre els dubtes pel calendari del seu desmuntatge, el finançament de la seua construcció i un projecte de futur per definir. En tot cas, encara que falte per concretar el seu contingut i destí definitius, sí que hi ha una certesa: el seu punt de descans. Si bé fa algunes setmanes el govern municipal va anunciar que es guardaria en un magatzem, finalment han canviat de parer i serà l'espai ‘cultural’ La Base el que done recer fins a un altre avís a l'Àgora.
Els dubtes entorn del futur de l'Àgora estan sent també focus de crítiques per part del sector i de l'oposició. Així, el grup Ciutadans ha elevat la qüestió a la comissió de Recursos celebrada este dimecres. "L'única cosa que han pogut respondre'ns és que es va directament a la Marina. No obstant això, seguixen sense concretar el punt exacte. Com és possible que hagen passat mesos i encara estiguem així?", ha censurat el seu portaveu, Fernando Giner, qui qualificat de "pèssima" la gestió del govern municipal. "Em resulta com a mínim inquietant que ens diguen que va directament a la Marina però no sàpien dir encara on. Recorde que han tingut mesos per a pensar-ho". D'esta manera, Giner ha lamentat que s'haja hagut de començar a muntar la tanca de les mascletaes quan encara està l'Àgora en el seu lloc. "El centre de la plaça està totalment intransitable ara mateix per culpa de la desídia del govern".
Si el desmuntatge està sent un maldecap per a l'Ajuntament, també ho va ser la seua posada en marxa. Va ser en estiu quan l'Àgora va obrir les seues portes, una estructura que va costar aproximadament mig milió d'euros, finançada per la Marina, la Diputació i, principalment, l'Ajuntament de València, que va aportar 300.000 euros del total. Esta aportació els va valdre una estirada d'orelles d'Intervenció, que va enlletgir en un informe que el consistori ampliara la subvenció a la Capital Mundial del Disseny, fixada en 2,25 milions d'euros, una suma sobre la qual també van posar objeccions els auditors en considerar que es va destinar sense un projecte clar.
Per a saber más