VALÈNCIA. Sembla que els primats, humans, suem, transpirem molt en aquesta coordenada. La calda tolerable pel record, per l’enyorança, té nom. Un espai geolocalitzat, un accident geogràfic existent: La Barraca d’Aigües Vives. De menut no se sua com de gran! Ni te n’adones. La “meua metròpoli” més intensament suada als estius no té milions d’habitants, no. És una vall, sense Heidi, amb pins i garriga. Tòrrida com un forn i una platja tranquil·la, Xeraco, a 18 km. Un escenari de Far West amb cap taverna made in Hollywood, sense ensopegar amb Clint o amb la Cardinale. Ací ni un spaghetti western. L’olor i el gust de panolla torrada revifen la memòria. Foc amb llenya de taronger. Un paradís sentimental.
Molta gent pensava que la família teníem una Barraca! Ni pensar-ho! L’avi Pep i l’àvia Elvira van poder comprar un hort per tal que les seues filles, encara menudes, passaren l’estiu. I nosaltres els néts, amb dècades pel mig, també! Quina xamba tenir un avi assenyat i republicà. Un mestre defensor de la renovació pedagògica, de La Institució Lliure de l'Ensenyament. Sabedor que els estius “salvatges” i la natura són fonamentals per educar en la vida. Tarongers al peu de muntanya. L’Hort del Mestre, un indret brutal.
A casa sonava tot el sant dia la música, la tabarra de la “mula” o la maquinota de fumigar. També passaven “rotovators” i un cabrer que es deia Daniel. Corríem caminal amunt en sentir el soroll dels picarols. Tota una manifestació de cabres que observàvem amb fascinació malgrat que el pastor m’esquitxés de llet per fer una gràcia a “la “rogeta” que pren el sol amb colador”.
Amb el llum ja encès, nit fosca o clara, l’actuació estel·lar del “dragó”. Attrezzo paret de calç. Efectes especials a càrrec dels mosquits i altres bestioles. Nosaltres en fila 0 amb dret a sopar, ben distrets. En acabar, algunes nits, cercavila amb fanalets de meló d’Alger tot esperant les cuques de llum. La partida de la Solana, on ens amagàvem a l’estiu, no estava plena de xalets. Travessant fanecades arribàvem als horts, a casa dels amics, si no volien fer servir el caminal o la carretera. Creuant, botant, cavallons fins a un barranc que feia de frontera amb els altres.
Al llit, rebentats, escoltàvem, tombats com els apatxes, perfectament, el festival dels pares i tiets en entrar la nit. Guitarres en mà, afinant amb cura, començava el bolo. Normalment cançons italianes, franceses, angleses, catalanes i de l’Alguer... Atracció, per sempre ja, pel mix gèneres. Popurri en vena, tot un verí. Llargs mesos de vacances. Espectacle extemporani per xafar l’orella, com un decorat immens de nits i estels al nostre paradís terrenal. Olimp intransferible.
Realment què és un lloc paradisíac? Conceptes d’Edèn hi ha a mansalva. Què és el paradís per un esquimal, per a un caribeny, per a un riolenc...? Quina idea emfatitzem? Calma, fred, vista, gust, llibertat, ciutat, illa...? Què volem dir quan parlem de paradís d’estiu? Per què no de tot l’any? Estiu i vacances. Ai, el paradís del pencaire! Deixem de banda la significació religiosa, el condomini dels déus. Rescatarem ànimes en un altre moment. Aquest jardinet feliç és “estar al setè cel” com ensenyen els jueus? El Jannà islàmic ple de fruits, un jardí de delicatessen? O la proposta germànica amb el superheroi Odin? Els del nord no tenen ni jardí, ni parc, ni paradís. Ells van a l’espai tancat, serà pel clima. Una mega sala, Valhalla, amb manduques a dojo. Paradís? Tants com somiem! Tants com enyorem! Quimeres a gust dels implicats.
Sabem que els únics paradisos que es perden, que diria Proust, són els de la infantesa. Un relat èpic de la nostra revolta en entrar l’adolescència. La pèrdua de la “suada” innocència, com expulsats del paradís. La vida ens manifesta el seu cantó salvatge quan diem, probablement per sempre, adéu a la ingenuïtat. A aquell paradís que ignora i oblida. El de les emocions immenses combinades amb la fragilitat més tendra. On no existeixen les angoixes, les pors, els neguits. El de la vitalitat sense límit. On les interpretacions camaleòniques depenen, només, del nostre trajecte, de la ruta configurada, del ritme intern. El que no entén d’utopies. On es troba la immensa zona de confort! El de la felicitat, que diuen.
El Paradís perdut que ens iniciava John Milton, obra en majúscules, amb les rebel·lions èpiques, romàntiques, que portem dins. En definitiva la caiguda de l’home, del primat únic. El record del “jardí” dels estius. El paradís amerat de La Barraca, Les Barraques de cadascú, és el rerefons imprescindible. Quin drama d’abandonar-lo! Una evocació gravada a la memòria. La nostra Arcàdia personal i única. Tots som Adams i Eves, expulsats, exiliats. Malgrat que nous Olimps ens persuadiran i els voldrem descobrir amb la certesa que el nostre no és al mapa, a l’itinerari. Amagat, com un tresor viscera, hi és el nostre paradís perdut. Tornem ansiosos, per un instant, a la nostra “illa”, muntanya, mar. Nostàlgia d’allò que ha tocat el dos, que ha escampat la boira. Un recorregut accelerat per la memòria provocat per una panolla torrada, per uns grans calents de dacsa.