VALÈNCIA. Absència, presència en l'habitar contemporani, és el títol de l'exposició itinerant que recorrerà en els pròxims mesos diversos pobles de les comarques de la Ribera Alta i la Costera.
El pròxim 11 de gener al Museu Etnològic Casa del Pou de la Llosa de Ranes, s'inaugura l'exposició que continua la itinerància que va començar en Octubre a Beneixida. La proposta és el resultat d'una recerca i reflexió, que té com a origen la catàstrofe succeïda fa 36 anys amb conseqüències devastadores, sobretot a les comarques de La Canal de Navarrés, la Ribera Alta i la Ribera Baixa.
La itinerància expositiva començà a Beneixida en Octubre i visitarà la Llosa de Ranes en Gener, l’Alcúdia en Febrer i Algemesí en Març. Aquests municipis impulsen i produeixen aquest esdeveniment cultural subvencionat per l'Àrea de Cultura de la Diputació de València, en una nova línia d'ajudes per a Projectes Intermunicipals d'Arts Plàstiques. Son les primeres localitats que participen al projecte comisariat i coordinat per Miguel Mallol, Rafael Tormo i Cuenca, Adrián Ripoll i Elena Llácer. És un treball que accentua i posa en comú el caràcter multidisciplinar dels seus organitzadors.
El projecte a mig termini prevé una segona fase estudiant alguns casos rellevants de la zona, per a després exportar la seva itinerància a València i altres ciutats.
El 20 d'Octubre de 1982, és una data marcada per a nombrosos municipis i persones de la conca del Xúquer, la Canal de Navarrés i la Ribera Baixa. La pantanada de Tous fou un esdeveniment que va colpejar totes les esferes de la realitat: la natural, la física, l'econòmica i l'emocional. En aquell moment i encara ara, va quedar una profunda sensació de pèrdua encara que, como s'incideix en aquest cas a la Llosa de Ranes, de la destrucció se varen crear llaços que encara hui en dia perduren.
"Aquest succés serveix, partint d'aquest buit, per a fer una reflexió sobre l'habitar contemporani, es a dir, cóm ha canviat la manera de viure en les localitats que se varen veure afectades d'una manera o altra. Amb aquest treball se pretén traslladar al present aquest fet i portar-lo més enllà de la memòria, per a diluir-lo entre les problemàtiques sorgides en aquests temps convulsos", afirmen des de l'organització.
La proposta expositiva pretén aprofondir sobre tot el que va generar aquest succés en l'àmbit social, econòmic i d'identitat dels pobles. A més a més enllaçar aquesta reflexió amb realitats que actualment poden parèixer llunyanes, però que estan molt relacionades amb l'entorn social com els refugiats, el contrast del poble i la metròpoli, l'adaptació a les noves tecnologies i la construcció dels espais en l'arquitectura contemporània.
La proposta es completa amb la participació dels treballs artístics que obrin altres camps de diàleg com la instal·lació Implosió Impugnada 16 de l'artista Rafa Tormo i Cuenca, el projecte 48_NAKBA de Domènec, el treball anomenat Paisajes Alterados de Juan delGado i les fotografies de Janet Hesse com part del seu projecte Pacified.