en la gira 'les veus secretes'

Pep Gimeno 'Botifarra' reivindica a les dones com a guardianes de la cultura popular

12/12/2024 - 

VALÈNCIA. Des del començament de la seua trajectòria, Pep Gimeno 'Botifarra' ha destacat el paper fonamental de les dones en la transmissió de la cultura i la música popular valenciana: "Si jo cante, és gràcies a elles", diu sempre. Ahir no només no va ser una excepció, sinó que es va presentar un projecte directament relacionat amb elles. La tasca de les guardianes de la cultura popular, sovint invisible, és el focus del seu nou projecte Les veus secretes, una minigira recorrerà 15 municipis de la província de València amb el suport de la Diputació i que ret homenatge a aquelles mares, iaies i tietes que han preservat un llegat que, segons el cantaor, és "un tresor que cal cuidar".

Les veus secretes no és només un espectacle musical; és també una declaració d’amor i agraïment a aquelles dones que, des del silenci de les seues llars o llocs de treball, han estat les encarregades d’una memòria col·lectiva que defineix la cultura valenciana. "Recorde perfectament la Tia Teresa de La Llosa de Ranes o la Tia María 'la fornera' de Xàtiva, dones que em van ensenyar cançons que potser són senzilles, però que tenen tota una història darrere", va explicar ahir el cantant.

L'espectacle estarà estructurat en quatre actes que simbolitzen les estacions de l'any, amb un acompanyament audiovisual creat per Barret Films. En l'escenari, no s'escoltaran únicament les cançons recollides per Botifarra, sinó també testimonis de les dones que l'han ajudat i altres de generacions més joves que han rebut aquest llegat i que ara lluiten per mantenir-lo. Es tracta d'un minidocumental en el que "les converses que Botifarra té en privat", ara són compartides.

Natàlia Enguix, vicepresidenta de la institució, precisament va destacar en la presentació la importància de la reivindicació de "les veus de dones de diferents generacions en la supervivència de la nostra música i la nostra cultura en genera".

15 concerts per tota la provincia de Valencia

El primer concert de Les Veus Secretes serà el dissabte 14 de desembre a les 19.00 hores a l'Auditori Font del Frare d'Olocau, amb entrada lliure fins a completar aforament. Els següents concerts seran a Bicorp el 21 de desembre, a Massalfassar el 28 i a Turís el 29. Al gener, l'espectacle passarà per Aielo de Malferit el dia 12 i per la Font d'en Carrós el 26. 

Al febrer, arribarà a Sagunt el dia 8, a la Pobla Llarga el 14 i a Canals el dia 28. Al març serà el torn d'Albalat de la Ribera el dia 1, Corbera el 9, Real de Gandia el dia 21 i Barxeta el dia 28. Els últims concerts de la gira seran el 30 de març al Teatre Principal de València i el 4 d'abril al Teatre Echegaray d'Ontinyent.

El cartell, dissenyat per Nuria Riaza, mostra els cabells trenats d'una xica fent una espècie de símbol de l'infinit. Una manera de representar el treball manual i de cures que significa la transmissió oral de la cultura i els sabers populars. Pep Gimeno 'Botifarra' contava, en la seua última entrevista en aquest diari, que "és veritat que quan jo era jove, la gent major cantava a casa, al treball, al carrer, i això s'ha perdut. La feina que van fer des dels 80 Vicent Torrent, Fermín Pardo, Sebastià Garrido, María Teresa Oller va ser increïble. Però tot decau, per desgràcia"; encara que matisava: "sempre hi ha algú que si ha mantingut alguna cançó. S'ha de continuar estant al peu del canó. Jo fins que muira ho faré. A vegades em pregunten si haguera fet el que he fet si m'hagueren pagat, i jo crec que no. La meua tasca l'he feta amb molta bona gana: és la llengua i la cultura del meu poble”.

En el seu últim treball, Ja ve l'aire, també va rendir un homenatge a les dones i la música. En aquest cas, a les dones que cantaven treballant: "a les dones les portaven de puto culo. Havien de treballar i després, en casa, havien de fer els dinars, cuidar dels xiquets... Estaven 12 o 15 hores sense parar. Cantar era una vàlvula d'escapament per a elles”, explicava aleshores en Culturplaza.