VALÈNCIA. La revista Red Escénica, amb el suport de dos projectes culturals de València, com són Inestable i el Centre Cultural La Rambleta, en col·laboració de la Fundació SGAE i Escalante, ha fet públic la fallada dels premiats de la IV convocatòria del Certamen de textos dramàtics ACoTaciOneS en la caja negra. El jurat d'aquesta quarta edició ha reconegut el treball de Sergio Serrano, amb la seua obra Un dia de fa trenta anys, en la modalitat en valencià, i el de l'asturià Diego Lombardía amb el seu text Matadero en la modalitat B de textos en castellà oberta a tot l'àmbit de parla hispana (Espanya, Llatinoamèrica).
En aquesta quarta convocatòria, dirigida a textos breus (màxim 30 pàgines) escrits per autores i autors que en el moment de presentar el text tinguen menys o 35 anys s'han presentat 68 textos, de 9 països diferents (Espanya, Bolívia, Colòmbia, Costa Rica, Mèxic, el Perú, l'Argentina, l'Uruguai i Xile).
En la fallada en la modalitat A, de textos en valencià, el jurat, format per Rosa Molero, Rafael Casañ, Marylène Albentosa, Rocío Huet, Juan Luís Mira, Rafa Palomares, Jacobo Pallarés i Esther Pedrós, destaca que "Un dia de fa trenta anys, a través d'un subtil i emotiu diàleg, dues veus ens revelen la història de vida d'una parella que al llarg de més de trenta anys ha anat acumulant objectes, alegries i disgustos, en una casa que més de tres dècades després, canviarà de propietaris". El jurat valora especialment l'elegant dispositiu narratiu dissenyat per l'autor per a construir aquest elogi als fantasmes de la memòria i als objectes als quals s'ancoren les nostres emocions.
El valencià Sergio Serrano té 33 anys i és natural de Segorbe. Ha escrit una vintena de peces entre teatre, narrativa i cinema. Algunes d’elles són El artefacto, Las zarzas, La mancha, El humo a lo lejos o Niña de Nadie, entre altres; els llargmetratges #Seguidores i Nazdrave, amigo! o el curmetratge Los perros ladran, seleccionat en més de trenta festivals. També ha treballat com a guionista en la sèrie Després de tu dirigida per Carles Alberola i Chon Gonzalez per a À Punt. Ha rebut nombrosos premis en l’àmbit d’escriptura com el Premi Internacional Ricardo López Aranda, Premi Lorena Palau, Premi de la Crítica Literària Valeciana 2023, Guanyador del Torneig de Dramatúrgia Valenciana, Beca En blanco Sala Cuarta Pared, Laboratori Ínsula Dramatària Josep Lluís Sirera, Desarrollo de dramaturgias Actuales de INAEM, el laboratori de Noves Dramatúrgies de San Sebastià o les nominacions a millor text i direcció en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes 2022, entre d’altres.
El premi en la modalitat B ha estat per al dramaturg asturià Diego Lombardía, pel seu text Matadero, del qual el jurat del certamen destaca “la intensitat d'una trama que manté en una gairebé insana tensió al lector mentre se succeeix una sagnant crítica a l'explotació laboral, la corrupció i la impunitat. Misèries humanes en les quals es veu embolicat un migrant víctima de la més absoluta de les indefensions”. Diego García Vázquez, conegut com a Diego Lombardía, es gradua en Interpretació Textual en 2021 per l'Escola Superior d'Art Dramàtic del Principat d'Astúries, centrant els seus estudis i projectes en la direcció i la dramatúrgia. El seu primer treball professional es realitza l'any 2020, representant a un dels personatges de l'obra The Beauty Queen of Leenane, de Martin McDonagh. Aquest va ser un projecte dut a terme per la companyia asturiana Producciones Nuntris, sent el primer muntatge representat a Astúries durant la pandèmia i dotat al seu torn de diversos premis locals, com el Nel Amaro a Millor Obra de Teatre en Asturià o el Premi Oh! A millor Interpretació Femenina. A l'any següent realitza el seu primer encàrrec com a dramaturg, preparant el text per a l'espectacle Despierta, representació duta a terme en el Teatre Bretó dels Ferrers on dansa i interpretació s'entremesclaven per a donar vida al món oníric. Des de llavors participa activament en la dramatúrgia, ja siga realitzant comissions o treballant en els seus propis textos.
Els guardonats de cada modalitat rebran un premi de 3000 euros i la publicació de l'obra en la revista Red Escénica en línia i en paper. El Certamen de textos dramáticos ACoTaciOneS en la caja negra va néixer amb veu pròpia en 2000 i a l'alé del millor moment d'una facultat de Filologia de la Universitat de València bolcada amb les arts escèniques, torna després de la decisió que van prendre en 2022 Inestable i Rambleta d'oferir-li una segona etapa a aquest certamen dedicat a la dramatúrgia jove i continuar així apostant per l'escriptura, el talent i la dramatúrgia.