39º edició

‘Un bany propi’, l'òpera prima de la valenciana Lucía Casañ Rodríguez, inaugura La Mostra 

27/09/2024 - 

VALÈNCIA. La Mostra de València-Cinema del Mediterrani, que tindrà la seua 39a edició del 24 d'octubre al 3 de novembre, continua apostant pel talent valencià en la jornada inaugural, que se celebrarà al Palau de la Música. En esta ocasió, serà ‘Un bany propi’, òpera prima de la jove realitzadora Lucía Casañ Rodríguez, la que obrirà el certamen amb un relat sobre l'emancipació femenina d'una ama de casa amb una estranya inclinació pels banys. La pel·lícula, que va tindre l’estrena mundial en el Festival Internacional de Xangai i també ha passat pel Festival de Jakarta (Indonèsia), seguix els passos d'Antonia, una ama de casa de 65 anys entregada a la seua labor domèstica. Una dedicació només interrompuda per una obsessió molt particular: la seua inexplicable fascinació pels banys. Uns espais on acudix a la recerca d'una privacitat necessària per a reivindicar la individualitat i abraçar la seua verdadera vocació com a escriptora. “Em resultava fascinant pensar que el bany fora l'únic lloc on una ama de casa poguera dir ‘ocupat’ sense donar més explicacions”, compartix la directora, qui firma el guió original inspirada en la pròpia experiència durant el confinament a causa de la Covid, quan habitava una casa que no era seua i on només trobava eixa llibertat, precisament, en el bany. A partir d’ací, Casañ va començar a armar tota una reflexió sobre la relació entre intimitat i espai públic i privat segregat per sexes.

Entre les lectures que van acompanyar el seu procés de creació, va estar envoltada d’‘Especies de espacios’, de Georges Perec, i ‘La poética del espacio’, de Gaston Bachelard, però si hi va haver una fonamental que va marcar tota l'estructura argumental de la pel·lícula va ser ‘Una habitación propia’, de Virginia Woolf. Segons apunta la directora, “encara que eixe text tinga cent anys em va semblar molt revelador que l'autora sostinguera de forma molt lúcida que, per poder arribar a ser competitives, s'han de donar dos elements que fins a eixe moment no s'havien donat en les dones: independència econòmica i un espai propi”. ‘Un bany propi’ captura l'herència discursiva de Virginia Woolf a partir d'un dels seus textos més icònics per a explorar, des de l’oníric, el realisme màgic i una estètica de conte, el viatge emocional de la protagonista. En eixe sentit, la pel·lícula es desmarca deliberadament de la naturalesa realista: “volia que el públic s'oblidara d'això, perquè si estem lligats a una cosa tan real, en cap moment seria un triomf anar-se’n a viure a un bany. En este univers es poden moure parets i passen coses diferents”, sosté la directora. 

Per a este estudi de personatge és fonamental el treball de Nuria González, en el paper d'Antonia, a l'hora d'acostar els aspectes més clandestins del seu caràcter. Reconeguda per treballs com a presentadora (‘El rival más débil’) i com a actriu en sèries de televisió i cine (‘Manos a la obra’, ‘Los Serrano’, ‘Mataharis’) aconseguix fer-se en esta pel·lícula amb un pes central. “El públic connecta amb el personatge gràcies a la seua energia, una compostura que ha sabut captar en tot moment, i a eixa mirada plena de ganes”, afig Casañ. Completen el repartiment noms coneguts de l'audiovisual valencià com ara Carles Sanjaime, Amparo Báguena, Antonio Martínez 'Ñoño' i Manu Valls. La pel·lícula és una producció de Producciones Televisivas Mecomlys amb distribució i vendes internacionals de Begin Again Films i la col·laboració d’À Punt, Institut Valencià de Cultura i IVACE.