VALÈNCIA. La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, organitza Promercat-València Film Market, una trobada professional en què un comité de selecció ha triat 24 projectes audiovisuals que participaran en la seua segona edició. Promercat se celebrarà a València en tres jornades professionals, del 29 de juny a l’1 de juliol de 2022, en paral·lel a la 37a edició del festival Cinema Jove i amb la col·laboració d’À Punt.
El director general de l’Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, ha explicat que “després d’una primera edició amb una molt bona acollida per part del sector audiovisual tant del territori valencià com de la resta de l’Estat espanyol, Promercat es consolida com el mercat professional de l’audiovisual valencià i en valencià”.
Promercat és un mercat audiovisual professional de caràcter presencial, especialitzat en la coproducció i dirigit al sector audiovisual valencià. L’objectiu és generar un mercat en què puguen coincidir productores que busquen o ofereixen projectes de coproducció. També és important que els productors valencians puguen coproduir pel·lícules procedents d’altres territoris. Per això, la meitat dels projectes seleccionats en cada categoria corresponen a projectes d’altres comunitats autònomes. El propòsit final és la consolidació, dinamització i internacionalització del sector audiovisual valencià pel que fa a la coproducció.
La selecció de projectes audiovisuals s’ha fet a través d’una convocatòria pública, el termini de la qual va finalitzar el passat 18 d’abril. Per a participar en la segona edició de Promercat, s’han elegit projectes entre els que compten amb ajudes de l’Institut Valencià de Cultura, però també amb el suport d’altres institucions públiques o que tinguen assegurat un percentatge de finançament per a la seua producció.
Els criteris de selecció han sigut la qualitat narrativa, el disseny de producció i la sostenibilitat financera dels projectes presentats. A la convocatòria pública s’han inscrit 52 projectes, dels quals se n’han elegit 24, procedents de València, Alacant, Barcelona, Mallorca, Menorca, Màlaga, Sevilla i Santander.
Els projectes seleccionats s’estructuren en dues categories de mercat: Promercat Valencià i Promercat Estatal.
La categoria de Promercat Valencià està dedicada a les produccions audiovisuals que busquen la coproducció en valencià, en la qual participen productores i professionals de l’àmbit lingüístic valencià, així com les respectives televisions públiques: À Punt, TV3 i IB3. Promercat Valencià està dirigida a projectes de ficció, tant llargmetratges com sèries, minisèries i telefilms; així com d’animació, en versió original en valencià. S’han seleccionat un total de dotze projectes.
Els deu projectes de llargmetratges de ficció són ‘Amics per sempre’ d’Aguacate y Calabaza (Barcelona), ‘Animals irrecuperables’ de Pegatum Transmèdia (València), ‘Cap de furó de Suica Films (València), ‘Fantasmata’ de Cinètica Produccions (Mallorca), ‘Mario’ de Corte y Confección (Barcelona), ‘Nena’ de TV ON (València), ‘Quan aterraràs?’ de Vivir para ver Films (Barcelona), ‘Quan vinga la calma’ de The Fly Hunter (València), ‘Rock Bottom’ de Jaibo Films (Alacant) i ‘Vega. La història d’un viatge’ d’Asismaval (València).
També s’ha seleccionat la minisèrie ‘Belarmina. La història de les roges Molinar’ de CEF Mallorca (Mallorca) i la sèrie ‘Els Brugarol’ de Focus Audiovisual (Barcelona).
Promercat Estatal està dedicat a les produccions audiovisuals que busquen la coproducció en l’àmbit estatal i està dirigit a projectes de llargmetratges de ficció per a cinema o televisió. S’han seleccionat 12 projectes procedents de València, Barcelona, Màlaga, Santander i Sevilla.
Els projectes valencians seleccionats són ‘Amateurs’ de TV ON (València), ‘Desconectada’ de Beniwood (València), ‘Kokoro’ de Silence Comunicación (València), ‘Pequeños calvarios’ d’Hermanos Polo (València) ‘Eterno otoño’ de Not Alone (València) i ‘Solo fútbol’ de Pegatum Transmedia (València).
El comité de selecció també ha triat ‘Alegre y Olé’ de Batiak Films (Madrid), ‘Antonia’ d’AV Media (Málaga), ‘Campamento Garra de Oso’ de Set Màgic (Barcelona), ‘Eco’ de Mordisco Films (Santander), ‘Los años frios’ de Zampanò i Tarea Fina (Madrid) i ‘Solos en la noche’ de Summer Films (Sevilla).
Enguany, Promercat presta especial atenció als projectes valencians d’animació que busquen acords de coproducció, distribució i vendes nacionals o internacionals.
Per a fer-ho, s’han organitzat reunions amb empreses productores, distribuïdores i exhibidores en les quals participen quatre sèries valencianes d’animació: ‘Colorics’ d’Hampa Studio (València), ‘Temps i fets’ de Somnis (València), ‘Trazo crítico’ de TV ON (València) i “The Inner Life” de Pangur Animation (València).
Les tres jornades professionals de Promercat són de caràcter presencial i se celebraran a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM). Les jornades tenen la mateixa agenda de treball: una presentació per part dels representants institucional; una taula redona centrada en el tema de cadascuna de les convocatòries; un ‘pitch’ dels projectes seleccionats i reunions professionals de les productores amb altres productores i plataformes, televisions i distribuïdors (B2B).