període d’entreguerres europeu i II República espanyola

L'IVAM recorre 'somnis il·lustrats' infantils i 'grans il·lustradors' del segle XX

15/12/2017 - 

VALÈNCIA. Sota un recorregut històric per l’estètica de la il·lustració infantil del segle XX, s’ha confeccionat la nova mostra que acull l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Somnis il·lustrats. Grans il·lustradors per a lectors menuts. Es tracta més específicament, d’un conjunt de vora 50 obres que revelen la influència que va tenir aquesta vessant artística en el context social i polític del moment, amb una especial rellevància dintre del període d’entreguerres europeu i la Segona República espanyola.

La mostra, que hi estarà en la sala de la Biblioteca del museu fins al 11 de març del 2018, serveix de manifest per a fer veure com de “màgic és l’art” i com dintre d’ell “existeixen autèntics tresors ocults”. Així ho considera el mateix director de l'IVAM, José Miguel G. Cortés, qui ha presentat aquest dimecres l'exhibició juntament amb la comissaria, Irene Bonilla.


Somnis Il·lustrats reflexa doncs la feina que hi van fer “grans noms dels moviments artístics europeus” del segle passat dintre de l’estètica dels infants. Però, a més, serveix per a descobrir creacions “no tan conegudes” de famosos pintors. És el cas per exemple d’Andy Warhol, artista plàstic reconegut entre altres per les populars llandes de sopa Campbell. Tant de bo, l’IVAM ha adquirit tres revistes il·lustrades per Warhol, en els anys 50, amb una clara temàtica infantil. També s’hi ha aconseguit un llibre dibuixat per David Hockney (Six Fairy Tales from the Brothers Grimm, 1970), un àlbum de Hanna Höch de 1945 i un exemplar d'Elisabeth Ivanovsky, deixebla de Lebedev.

La comissària hi ha destacat que "tot el material documental exposat pertany a la Col·lecció de l'IVAM i als fons de la seua biblioteca i centre de documentació". També ha volgut fer saber que fruit de les recerques per donar forma a aquesta exposició, "l'IVAM ha descobert una il·lustració del rus Vladimir Lebedev a la revista Arts et Metiers Graphic  15 de 1930". Nom que representa a una de les figures de la il·lustració infantil figurativa més important de l'avantguarda russa.

 
Com es tracta d’una “petita gran exposició”, a paraules de Cortés, el recorregut per la mateixa no hi té perquè resultar complicat. Seguint les indicacions de la comissària, la mostra comença amb un llibre il·lustrat per Edy-Legrand de 1919 a París. Aquests anys 20 responen a "una època de luxe on els llibres es produïen per a xiquets i xiquetes de classe social alta, i són impresos per treballadors molt ben qualificats". La sèrie continua amb ampli material imprés que forma part de l'estètica d'avantguarda, com els moviments del neoplasticisme holandés, amb l'obra de Van der Leck; el funcionalisme txec, amb l'àlbum de Toyen (Marie Cerminova); el constructivisme soviètic d'El Lissitzsky, les fotografies d'Alexander Rodchenko o els treballs de la creadora Alexandra Exter.

Representa a més una evolució on la il·lustració comença a utilitzar l’art per a “ensenyar el nou llenguatge artístic” i on, en el cas de la Unió Soviètica, es deixa a un lloc les temàtiques infantils clàssiques, vessant sobre bruixes i monstres, per començar a parlar sobre “novetats tecnològiques o avions”, indica Irene Bonilla.

Pel que fa a producció espanyola, hi destaquen obres com un llibre il·lustrat per l'artista valencià Sempere, en aiguada i ploma sobre paper, anomenat Cançons de Lluís Guarner, de l'any 1984. I altres treballs dels autors Salvador Bartolozzi, Xavier Nogués, Tono, Lola Anglada, Antoni Clavé, l'uruguaià Barradas o el polonés Mauricio Amster. 

Així mateix, amb relació i amb motiu de l’exposició, l'IVAM ha organitzat vàries trobades divulgatives amb els il·lustradors Carlos Maiques, Beatriz Adela i Aitana Carrasco, per als dies 16 i 17 de desembre. Una cita destinada a un públic ampli on els infants de més de 10 anys hi poden anar.

Noticias relacionadas