'corazonadas' el 25 de juliol

Rozalén i Rosenvinge al concert benèfic dels Vivers per emparar a recluses amb problemes mentals

7/06/2018 - 

VALÈNCIA. Rozalén, Christina Rosenvinge i Thaïs Morell seran les cantants que aquest any prendran l'escenari solidari 'Corazonadas', convertint així- i per segona volta- els Concerts de Vivers en una oportunitat més per fer de la música una eina d'ajuda social. Si l'any passat foren les persones refugiades i migrants les que reberen el seu suport, en aquesta ocasió la iniciativa centra tota la seua proposta al voltant de les dones presses i expresses que sofreixen problemes de salut mental greu. L'acte, que se celebrarà el 25 de juliol, comptarà a més amb un recital de poesia -previ als concerts- dut a terme per Noelia Morgana, Mississippi, Salomé Castro, Catalina Isis i Iris Alemanara.

Amb aquest sentit, part dels diners recaptats es destinaran al projecte Papallona desenvolupat per l'Associació Àmbit, entitat que treballa des de l'any 1993 en la reinserció i l'atenció integral d'algunes d'aquestes dones recluses i exrecluses. El seu director Javier Vilalta assenyala com sols a les presons valencianes "més del 50% de les dones sofreixen algun trastorn". Raó per la qual fa dos anys decidiren crear aquesta iniciativa pionera en Espanya i basada en la implantació d'habitatges tutelats per tal d'assolir la inserció, recuperació i rehabilitació de les seus integrants. "Es tracta d'unes persones que tenen l'estigma de ser dones, d'haver estat en la presó i de sofrir un trastorn mental. Amb la qual cosa, cada dia lluitem perquè siguen autònomes", manifesta Vilalta. A més a més, algunes d'elles han sigut víctimes de violència de gènere.

La primera de les seues llars es va obrir a l'any passat i des d'aleshores han passat per l'associació tretze persones, algunes d'elles treballadores en l'actualitat, com és el cas d'Augueda, una dona que té psicosi però que gràcies al projecte Papallona ha aconseguit treballar com auxiliar d'administrativa a través d'una ajuda basada en tallers, assemblees o tasques a seguir.

Després d'aconseguir uns 5.000 euros en l'edició anterior, des de 'Corazonadas' esperen que aquest any l'assistència puga ser major gràcies, en part, a no coincidir amb La Nit a la Mar. "La cultura és la ferramenta de transformació més potent que tenim en la societat i, a més, és transversal. Aquesta ens fa sentir i des de l’empatia és on trobem eixa força transformadora que fa falta", ha expressat Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat.

Per la seua part, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset ha destacat com una cita feta íntegrament per dones pot "ajudar a visibilitzar el paper d'aquestes en l'àmbit musical". Tant de bo, als Concents de Vivers la xifra de músiques encara no aplega més enllà del 30%. Una participació major que la mitjana- situada entorn al 10 i 17%- però igualment lluny de la paritat. Juntament amb Amoraga i Fuset, han presentat l'acte el promotor musical i membre de MusicaProCV, Sergi Almiñana; Maria Escalona de les 40 Jornades Feministes; Carmela Alfaro de Teixidores de Futur; i el poeta i agitador cultural David Trashumante.

Artistes que empoderen

Un altre dels desitjos de Javier Vilalta seria el fet de poder dur les actuacions a les presons per tal que l'impacte fóra major. Un objectiu que ara com ara no es pot fer realitat però que les artistes invitades tractaran de gestar des dels Vivers. Per la seua part, Rozalén actuarà a València (22:30h) seguint la gira de presentació del seu últim treball Cuando el río suena. També Christina Rosenvinge (21:15h) mostrarà els temes del seu àlbum Un hombre rubio, treball que va sorgir amb la composició 'Romance de la plata', escrita en homenatge al seu pare i on s'endinsa dintre del 'jo' masculí per entendre el món des de la perspectiva d'un home. A més, hi ha històries de desamor, el relat d’un adolescent africà que travessa l’estret i referències a David Bowie. Pel que fa a Thaïs Morell (20:30h), nascuda a Brasil però resident des de fa anys a València, caracteritza la seua proposta des de la bossa nova a la música folklòrica, passant pel jazz i els ritmes africans. Algun dels seus treballs són els discos Cancioneira i Amaralina. Les entrades amb un preu de 25 euros es poden adquirir en la pàgina del festival i en Ticketea.


Noticias relacionadas